Afvalwater hefinstallaties – zodat alles stroomt waar het hoort



Beeld: milosz_g / stock.adobe.com

Simpel uitgelegd, een afvalwaterhefinstallatie is niets meer dan een pomp en een opvangtank die bijvoorbeeld op het laagste punt van uw kelder worden geïnstalleerd. Van daaruit pompt het afvalwater naar boven als het niet over een helling kan worden geloosd. Dit kan het geval zijn bij kelderappartementen of omgebouwde kelders met was- en toiletvoorzieningen. Bij afvalwaterophogingsinstallaties wordt een terugstroom van afvalwater vermeden en wordt het resulterende afvalwater naar een hoger niveau gepompt. Zelfs als het regenwater niet wegsijpelt onder het backwaterniveau ter hoogte van het wegdek, is een afvalwaterliftinstallatie noodzakelijk. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om terugstroom door een handpomp te voorkomen als de stroom uitvalt.

Twee varianten, hetzelfde doel

Er zijn twee basistypen hefsystemen voor afvalwater: Er is een gesloten versie voor fecaal afvalwater van toiletten, ook bekend als “zwart water”. Hier is het systeem gas- en geurdicht afgesloten. Dergelijke systemen beginnen bij ongeveer 1500 euro.



Voor afvalwater dat niet verontreinigd is door stinkende resten – zogenaamd “grijs water”, bijvoorbeeld uit douches, wasmachines en badkuipen – zijn er ook systemen bestaande uit een open opvangtank en een dompelpomp. Hier zijn de prijzen navenant lager. Hier kun je toegangsprijzen verwachten rond de 300 euro.

Zoals u kunt zien, zijn dergelijke systemen essentieel voor veel bouwmanagers. Naast de enorme geur- en hygiëneproblemen zou een backwater van afvalwater in de eigen kelder leiden tot aanzienlijke kosten voor afvoer en reiniging.

Vind ambachtslieden

Kosten voor aanschaf en installatie

De totale aanschafkosten, d.w.z. de kosten voor de aanschaf en installatie van een afvalwaterhefinstallatie, bedragen ca. 2000-3000 euro voor kleinere systemen. Voor grote huissystemen, die zelfs kunnen worden uitgerust met een hakselaar voor de ontlasting, worden kosten tot 20.000 euro en meer gemaakt. Natuurlijk zijn regelmatig onderhoud en functionele controles des te belangrijker om de levensduur van het systeem maximaal te kunnen verlengen. Een exacte prijsbepaling hangt echter voornamelijk af van het beoogde gebruik en de installatielocatie. Het aanbod is individueel afgestemd op uw project, omdat het geplande systeem niet te klein of te groot mag zijn.

Onderhoud, verzorging en reparatie – niet alleen een kwestie van prijs

Natuurlijk hebben dergelijke systemen regelmatig onderhoud en reparatie nodig. We raden de gemiddelde doe-het-zelver echter ten zeerste af om dergelijke interventies af te wijzen. Op blauarbeit.de vindt u snel gekwalificeerde sanitaire bedrijven als het ergste het ergste is. Zij kunnen de reparatie en de kosten binnen de perken houden en u met woorden en daden helpen als het niet werkt zoals het zou moeten.

Het onderhoud van een hefsysteem in het privé-thuisgebied wordt minstens één keer per jaar aanbevolen. In het geval van meergezinswoningen moet het recht om de zes maanden worden gecontroleerd. In de publieke sector wordt een afvalwaterhefinstallatie elk kwartaal getest op functionaliteit. De onderhoudskosten van een “gemiddeld systeem” variëren van ongeveer 150 euro tot ongeveer 200 euro. In dit geval wordt het systeem optioneel ook ontsmet en/of belangrijke functioneel bewaarde onderdelen vervangen. De kosten zijn het altijd waard. Als de pomp bijvoorbeeld zijn service faalt, zijn de kosten vele malen hoger.

U kunt ook onderhoudscontracten afsluiten. Een voordeel hiervan is dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. De deadlines worden gesteld en nageleefd door de uitvoerende onderneming. Maar ook het grote nadeel is snel gevonden. Je zit vast qua prijs. Je kunt de vakmensen over blauarbeit.de heen vergelijken en je krijgt een maximum aan prestaties voor een redelijke en eerlijke prijs.

Deel artikel: