Bachelor Professional – Informatie over de nieuwe titel voor masters



Laatst bijgewerkt op mei 4, 2022 door Energiebesparen

Sinds januari 2020 is er de extra titel “Bachelor Professional” als aanvulling op de mastertitel. Het is bedoeld om te verduidelijken dat de master gelijkwaardig is aan de academische bachelor. Zelfs maanden na de introductie zijn er nog steeds veel vragen over het onderwerp. We beantwoorden ze:

Wie mag zich Bachelor Professional noemen?

Alle mensen die geslaagd zijn voor een mastervakmanexamen mogen zich Bachelor Professionals noemen. Daaronder vallen ook ambachtslieden die al langer hun meestertitel hebben. Een bijgewerkt certificaat is niet nodig. Indien gewenst kunt u echter een duplicaat aanvragen bij de verantwoordelijke Kamer van Ambachten.



Hoe de titel correct te gebruiken?

De Duitse Bond van Ambachten beveelt het volgende gebruik aan: “Bachelor Professional in Exemplary Crafts”. Een meesterdaker mag zich dus ook een “Bachelor Professional in het dakbedekkingsvak” noemen. Er is echter geen verplichting om de titel op deze manier te gebruiken. Ambachtslieden kunnen zelf bepalen welke van de twee titels ze gebruiken. Als je daar zin in hebt, kun je ook beide titels gebruiken. Beide titels zijn gelijkwaardig en er zijn geen specificaties met betrekking tot de volgorde waarin ze worden gebruikt.

Hoe wordt Bachelor Professional afgekort?

Er is nog geen afkorting voor de Bachelor Professional. Meester-ambachtslieden kunnen echter de afkorting ‘ik’ gebruiken. Gebruik voor “masters” wanneer u wilt dat het iets korter is – bijvoorbeeld op een visitekaartje. Deze afkorting is echter niet bij wet in het leven geroepen. Het is een aanbod van de Kamer van Ambachten Wiesbaden, die alleen beschikbaar is voor meester-ambachtslieden.

Master Professional en Certified Professional Specialist

Naast de Bachelor Professional introduceerde de nieuwe Wet op de beroepsopleiding ook het predicaat Master Professional. Als je een vervolgopleiding volgt als bedrijfseconoom met een mastertitel, ontvang je de toevoeging “Master Professional”.

Reizigers mogen na het voltooien van hun opleiding de benaming “gecertificeerd beroepsbeoefenaar” gebruiken.

Is de Bachelor Professional alleen beschikbaar in de vakbeoefenaars?

Nee, want vervolgopleidingen zijn er in veel verschillende disciplines, bijvoorbeeld in de industrie. Om de aanduiding te kunnen gebruiken, moet het bijbehorende opleidingsreglement echter worden aangepast. Tot nu toe is dit volgens het Federaal Instituut voor Beroepsonderwijs en -opleiding (BIBB) gebeurd in de volgende beroepen:

  • Registeraccountant – Bachelor Professional in Balansboekhouding
  • Gecertificeerd Specialist voor Inkoop en Gecertificeerd Specialist voor Inkoop – Bachelor Professional in Procurement
  • Gecertificeerd Commercieel Beheerder volgens de Crafts Code en Certified Commercial Administrator volgens de Crafts Code – Bachelor Professional for Commercial Management volgens de Crafts Code
  • Certified Industrial Master – gespecialiseerd in printmedia of Certified Industrial Master – gespecialiseerd in printmedia – Bachelor Professional in Print
  • Gecertificeerd Media Specialist – Bachelor Professional in Media
  • Certified Master voor Event Technology of Certified Master voor Event Technology – Bachelor Professional voor Event Technology
  • Certified Business Economist volgens de Vocational Training Act of Certified Business Economist volgens de Vocational Training Act – Master Professional in Business Management volgens de Vocational Training Act
  • Certified Restorer in Crafts of Certified Restorer in Crafts – Master Professional voor Restauratie in Ambachten

Hoe gebruik je de titel in het Engels?

Als ervaren master werk je soms samen met zakenpartners die geen Duits spreken. In dit geval is het de moeite waard om een vertaling van het certificaat van de meestervakman aan te vragen bij de bevoegde Kamer van Ambachten. U kunt de titel die daar wordt gegeven zonder aarzeling gebruiken in internationale communicatie.

Als het een ander beroep is zonder verwijzing naar de Ambachtscode, kan de IHK de vertaling doen.

Andere effecten van de verandering

De invoering van de nieuwe termen kan ertoe leiden dat de gelijkwaardigheid van academische en beroepsopleidingen de geesten van mensen bereikt. Bovendien kunnen ze een kleine bijdrage leveren aan het beter bekend maken van de voordelen van het Duitse opleidingssysteem op internationaal niveau.

De kosten van de opleiding tot meestervakman of De wijziging van de Wet op de beroepsopleiding verandert echter niets aan de rechtspositie, maar schrijft wel een minimumopleidingstoelage voor. Als je BAföG en master BAföG negeert, is studeren aan een openbare universiteit nog steeds veel goedkoper. Met de wijzigingen in de promotie BAföG vanaf augustus 2020 wordt de master echter ook aantrekkelijker gemaakt.

Is de master gelijk aan de bachelor?

Dat hangt ervan af hoe je ‘gelijk’ definieert. Op papier behoren beide kwalificaties tot niveau 6 van het Duitse kwalificatiekader en zijn daarom gelijkwaardig. Dit betekent dat beiden een activiteit kunnen uitvoeren waarvan de complexiteit gelijkwaardig is. Bedrijfsbeheerders en technici worden ook toegewezen aan dit niveau.

Het Duitse kwalificatiekader is compatibel met het Europees kwalificatiekader. Dit is ontwikkeld om verschillende beroepsopleidingen vergelijkbaar te maken, wat zeer praktisch is, vooral in internationale uitwisseling.

Etappe 1 en 2 Voorbereiding op de beroepsopleiding
Etappe 3 Tweejarige initiële beroepsopleiding
Etappe 4 Initiële beroepsopleiding van meer dan drie jaar
Etappe 5 Gecertificeerd IT Specialist, Gecertificeerd Service Technicus
Niveau 6 Bachelor, Meester vakman, bedrijfsadministrateur, technicus
Niveau 7 Master, Certified Business Administration volgens de Crafts Code, Operative Professional (IT)
Niveau 8 Promotie

Volgens het Duitse kwalificatiekader zijn meestervakman en bachelor dus gelijkwaardig. Toch moet men de termen niet vermengen: Een master mag zich Bachelor Professional noemen, maar geen Bachelor in academische zin. Een vrijgezel mag zich dan ook geen meester noemen.

Foto: Robert Kneschke / stock.adobe.com

Deel artikel: