Beglazingshout – voordelen en soorten houtglazuren

Heeft het tuinhek weer geglazuurd?



Laatst bijgewerkt op januari 26, 2022 door Energiebesparen

Zodat uw houten meubels en houten voorwerpen aantrekkelijk blijven, kunt u na verloop van tijd niet voorkomen dat uw hout wordt geglazuurd. De houten voorwerpen worden ernstig aangetast door vocht, UV-stralen en schadelijke organismen. Om op tijd te kunnen handelen en een blijvende duurzaamheid te bereiken, zijn speciale beschermende maatregelen en de juiste verflaag vereist.

Bescherm uw hout met een glazuur

Hout “werkt”, wat betekent dat het opzwelt en verdwijnt in combinatie met vocht. Deze typische eigenschap is niet noodzakelijkerwijs een voordeel, vooral buiten. Hier moet u snel tegenwerken, omdat uw houten voorwerpen ernstig kunnen worden aangetast. Vooral ramen en deuren van hout moeten met regelmatige tussenpozen worden beglaasd, omdat een vervorming van deze objecten aanzienlijke problemen kan veroorzaken. Een houtglazuur biedt daarom een beschermende functie tegen blootstelling aan de zon, UV-blootstelling, vocht, insecten, blauwe schimmel en andere factoren die schadelijk zijn voor houten voorwerpen, vooral in uw tuin. Daarnaast is een houtglazuur, in tegenstelling tot lak- of waterbeschermingsverf, ademend. “Hout kan blijven ademen na een glazuur”, zegt Stephanie Harting, specialist op het gebied van houten bouwmaterialen bij de bouwmaterialenhandel Rießelmann in Dinklage.



Vind nu schilders!

De optische verfraaiing van een houtglazuur

Hou je van kleurrijker of natuurlijker? Een houtglazuur laat zelfs beide varianten toe. Houtbeitsen zijn verkrijgbaar in alle kleuren en met glans en metaallook. Het bijzondere van een houtglazuur is dat de natuurlijke structuur en vorm van de houtoppervlakken behouden blijft en de houtkleur verder wordt versterkt in zijn uiterlijk. Voor het schilderen van hout zoals eiken, grenen, teak of mahonie worden bijvoorbeeld vooral glazuren gebruikt, omdat ze een beschermende functie bieden en, in tegenstelling tot vernissen, de nerf- en houtlook behouden.

Om het gezondheidsaspect te dekken, zijn er ook ecologische glazuren verkrijgbaar.

Soorten houtglazuren

In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen dunne film en dikke film glazuren. Dunnelaagglazuren hebben een consistentie als water en kunnen daarom snel in het hout doordringen zonder dat er een film ontstaat. Vanwege het feit dat het dunnelaagglazuur sneller van houten oppervlakken af beweegt en na verloop van tijd vervaagt, is het echter raadzaam om geleidelijk een vervolglaag aan te brengen. Ook bladdert de verf niet af en levert regelmatige renovatie geen problemen op.

Dikkelaagglazuren hebben daarentegen een dikkere consistentie en kunnen worden vergeleken met vernissen. Dienovereenkomstig dringt deze coating minder door in het hout, in plaats daarvan vormen ze een gesloten laag op het houtoppervlak en kunnen ze sneller afschilferen. Het voordeel van deze coating is de beschermende functie en ook de decoratieve variant. Dikke-filmglazuren zijn bijzonder geschikt voor maatvaste componenten, zoals deuren of kozijnen, die niet van vorm mogen veranderen.

Goed om te weten: In de bouw is er nu ook de mogelijkheid om een mengsel van beide glazuren te verkrijgen. Hier kunnen houten voorwerpen comfortabeler worden verwerkt. De gemengde vorm van dikke en dunne filmglazuren is ook geschikt voor veel substraten. In principe heb je de keuze tussen een gekleurd of kleurloos, water- of vuilafstotend, dichter of diffusie-open glazuur. Om ervoor te zorgen dat het glazuur effectief is tegen UV-straling, moet u ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk kleurpigmenten bevat.

Afhankelijk van het houten onderdeel is het ook mogelijk om de oppervlakken te schilderen of te verven met weerbestendige verf. Met deze producten maak je een ondoorzichtige verf mogelijk en heb je de keuze uit verschillende kleuren.

Deel artikel: