Bitumenverwijdering – tips voor verschillende oppervlakken

Vakman distribueert bitumen met een rol op een plat dak



Afbeelding door plysuikvv – stock.adobe.com

Als je met bitumen werkt, ben je zeker bekend met de vele voordelen van dit materiaal. Het hecht betrouwbaar, is bestand tegen weer en wind en sluit alle materialen en overgangen betrouwbaar en langdurig af. Het plakt echter net zo veilig op de verkeerde plaatsen als ongewenste delen van het gebouw, kleding of zelfs de huid. In dergelijke gevallen is het belangrijk om het bitumen volledig en voorzichtig te verwijderen. Hier vindt u meer informatie over de samenstelling van bitumen en manieren om deze stof los te maken van een breed scala aan substraten en deze te reinigen van bitumen.

Bitumen verwijderen uit gebouwen

Als u spatten op muren of tegels hebt achtergelaten tijdens het werken met bitumen, of als u een oude laag bitumen wilt verwijderen, moet u de juiste oplosmiddelen gebruiken. Alcohol, aceton en isopropanol zijn hier volledig ineffectief, omdat het zogenaamde polaire oplosmiddelen zijn. Volgens het chemische principe “like solves like”, moet je je toevlucht nemen tot niet-polaire oplosmiddelen voor niet-polair bitumen. Voorbeelden hiervan zijn benzine of cyclohexaan. Veel van deze oplosmiddelen zijn echter schadelijk voor de gezondheid en licht ontvlambaar, daarom mogen ze alleen worden gebruikt met kleine spatten en met uiterste voorzichtigheid.



Grotere hoeveelheden bitumen kunnen worden verwijderd met hamer en beitel en soortgelijke mechanische methoden. Dit is vermoeiend en moet ook zorgvuldig worden gedaan om de onderliggende materialen niet te beïnvloeden. Het kan ook helpen om de bitumenlaag te verwarmen met een gasbrander. Hier moet echter voorzichtigheid worden betracht met bitumencoatings op oudere gebouwen, want terwijl bitumen ook onschadelijk is voor de gezondheid bij verhitting, zijn er teerlagen onder te vinden op veel oude huismuren. Teer stoot kankerverwekkende dampen af bij verhitting, daarom moet u in deze gevallen alleen buitenshuis uw toevlucht nemen tot deze methode en altijd een gasmasker dragen.

De derde goede manier om bitumen te verwijderen naast de chemische en thermisch-mechanische variant is het zogenaamde droogijsstralen. Hier worden pellets van bevroren koolstofdioxide op het bitumen geschoten met een speciale straalmachine. Het effect wordt niet veroorzaakt door een emery-effect, maar door de samentrekking van het bitumen tijdens sterke afkoeling. Het wordt snel broos en scheurt, waardoor het gemakkelijker los te maken is.

U wilt een groot bitumengebied verwijderen of een plat dak rehabiliteren, maar heeft geen ervaring met verwijderen? Dan vindt u bij Blauarbeit snel professionele dakdekkers en andere vakmensen uit de regio die al het werk voor u doen. Beschrijf eenvoudig de bestelling gratis en vergelijk aanbiedingen.

Vind een dakdekker

Verwijder bitumen van huid en kleding

Oplossen met kankerverwekkende oplosmiddelen, hamers en beitels of zelfs kooldioxidekorrels zijn om voor de hand liggende redenen niet de voorkeursmethode voor bitumenspatten op huid en kleding. Hier moet je je toevlucht nemen tot zachtere middelen. Voor vers gevormde vlekken kunnen water en zeep al een goede service bieden. Om gedroogd bitumen van huid en kleding op te lossen, moet u uw toevlucht nemen tot oplosmiddelen zoals bakolie, boter of lampolie. Voor textiel kunt u ook white spirit of galzeep gebruiken. U kunt de getroffen gebieden met deze vloeistoffen wrijven en het bitumen geleidelijk oplossen. Een langere week is ook een goede optie. Met een borstel en zeep kunnen de restanten van bitumen van de huid worden verwijderd, terwijl u stoffen in de wasmachine kunt doen. Sommige stoffen kunnen niet volledig worden bevrijd van bitumen. Om deze reden moet u nooit met bitumen werken terwijl u kleding draagt die niet vies mag worden. U moet ook luifels, paraplu’s, gordijnen en ander textiel in veiligheid brengen voor het werk.

Productie, geschiedenis en eigenschappen van bitumen

Bitumen is een bestanddeel van natuurlijk voorkomende aardolie en werd al in de oudheid gebruikt als hoofdbestanddeel van natuurlijk asfalt voor bouwwerkzaamheden. Al 3000 jaar voor Christus werd het in het Midden-Oosten gebruikt als waterdichtingsmateriaal. Zuiver bitumen kan technisch worden geproduceerd door bubbeldestillatie ontwikkeld in 1873, waarbij de ruwe olie voorzichtig wordt gesplitst in zijn componenten en, onder andere, het bitumen wordt gescheiden. Tegenwoordig Bitumen verkregen door vacuümdestillatie. Voor dit doel wordt de ruwe olie verwarmd en de druk in het destillatieapparaat verlaagd, waardoor de componenten van de ruwe olie achter elkaar kunnen worden gescheiden.

Bitumen is onoplosbaar in water, niet doorlaatbaar voor waterdamp en verandert de samenstelling afhankelijk van de temperatuur. Hoewel het vloeibaar wordt tussen 150 en 200 graden Celsius en gemakkelijk kan worden verwerkt, verhardt het onder deze temperaturen en is het broos en vast. Dit maakt verwerking mogelijk, zelfs op bouwplaatsen met eenvoudige middelen. Het is ook bestand tegen talrijke oplosmiddelen, zuren en basen bij kamertemperatuur. Een ander voordeel is de biologische onschadelijkheid – bitumen is ecologisch onschadelijk en veroorzaakt geen schade aan de gezondheid.

Deel artikel: