Dakspant: Heb je het zelf gebouwd of gebouwd?

Het dakgebinte maakt deel uit van de dakconstructie



Laatst bijgewerkt op juli 25, 2022 door Energiebesparen

De constructie van het dakgebinte vormt de dakvorm van een huis. Het dakgebinte is echter niet alleen verantwoordelijk voor het visuele ontwerp van het huis, het moet vooral bestand zijn tegen de externe belastingen van het dak – het ondersteunt de dakbedekking, is bestand tegen de belastingen van weer en wind en moet ook zijn eigen gewicht weerstaan. Als onderdeel van de dakconstructie is de dakspant meestal gemaakt van hout als een dragende toren van verschillende ondersteunende elementen. Als de onderdelen vooraf zijn gemaakt en klaar op de bouwplaats worden afgeleverd, hoeft u ze alleen te monteren bij het bouwen van een huis op de bouwplaats. Dus de vraag rijst voor veel bouwers, kun je het dakgebinte bouwen zonder professionele hulp en kosten besparen tijdens de bouw?

Hoe is het dakgebinte samengesteld?

In de dakconstructie is het dakgebinte een gedeeltelijke constructie van de dakbedekking. Het dakgebinte is meestal een houten constructie, die onder de spanten ligt. Vooral bij grotere gebouwen komt het echter ook voor dat het dakgebinte bestaat uit dragende elementen van ijzer of gewapend beton. Een houten dakspant komt echter veel vaker voor en is de regel voor de meeste eengezins- en meergezinswoningen. De steunen worden stoelkolommen of stoelpalen genoemd. Een hele rij stoelpalen wordt een stoelwand genoemd. De stoeldrempel is de drempel voor de belastingsverdeling onder de verschillende stoelposten. Er zijn ook verschillende soorten constructies voor het dakspant:



  • Verstelbare stoel: De stoelstijlen ondersteunen elkaar diagonaal aan de bovenkant van de spanbout in het midden van de dakspant. Vaak te vinden op het zadeldak.
  • Staande stoel: Er wordt onderscheid gemaakt tussen de enkele staande gordende dakspant en de dubbele gordende dakspant. In de staande stoel staan de stoelpalen loodrecht en zijn ze in één of twee lijnen onder de nokgording gerangschikt.
Vind ambachtslieden

Bouw & monteer uw eigen dakspant

De constructie van het dakspant is voor leken meestal niet mogelijk. Omdat de blanks van de verschillende componenten van het dakspant vaak extern moeten worden vervaardigd en alleen op de bouwplaats moeten worden gemonteerd en tot een afgewerkt dakspant op het huis moeten worden gemonteerd, is het soms ook mogelijk voor leken om dit dakwerk over te nemen en kosten te besparen. Uiterste voorzichtigheid is hier echter geboden!

Allereerst moet je controleren welke dakvorm het later moet zijn. De constructie van een zadeldak is bijvoorbeeld relatief eenvoudig, bij andere dakvormen kan dit veel ingewikkelder zijn. Daarnaast moeten bouwers die het dakgebinte zelf willen bouwen zich ervan bewust zijn dat dit ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Enerzijds omdat het bestand moet zijn tegen enorme belastingen en dus ook bijdraagt aan de stabiliteit van het hele huis. Aan de andere kant omdat er later aanzienlijke kosten kunnen ontstaan door warmteverlies of zelfs vocht naar binnen kan komen. Het beschadigde bouwweefsel drijft vervolgens de kosten voor uw eigen dakspantconstructie op.

Als u toch zelf de houtskeletbouw van het dakspant wilt verzorgen, moet u een kraan organiseren. Anders kunnen de zware componenten niet op het dak worden gemonteerd. De montage op het huis kan sowieso niet alleen worden gedaan, daarom zijn sterke helpers onmisbaar. In het beste geval hebben ze al ervaring op dit gebied, omdat een defecte samenstelling snel kan leiden tot de hierboven beschreven problemen en langetermijngevolgen.

Laat het dakspant monteren door de timmerman

Als je het dakspant niet zelf durft te bouwen, kun je het toevertrouwen aan een timmerman. De timmerman neemt de planning over en zal dan ook het dakspant bouwen. De timmerman zorgt dan voor de professionele installatie en houdt zich aan een montageplan. Hierdoor zorgt het voor de professionele constructie en zorgt het voor de nodige stabiliteit van het dak zodat deze belastingen zoals wind- of sneeuwbelasting goed bestand zijn.

De timmerlieden doen hun werk meestal binnen een relatief korte tijd en meestal is het dakgebinte na één dag al op zijn plaats. De topping-out ceremonie voor het huis wordt vaak gevierd wanneer de timmerlieden hun werk hebben voltooid. Daarna kan de dakdekker beginnen met het bedekken van het dak. Als alternatief nemen sommige timmerlieden ook de dakbedekking over.

Deel artikel: