Laatst bijgewerkt op maart 31, 2022 door Energiebesparen
Een grote verscheidenheid aan ambachtslieden is betrokken bij de woningbouw – als bouwer is het daarom zinvol om te weten welke vakman wat doet. Een van de meest traditionele beroepen in de bouwsector is het beroep van timmerman. Tegenwoordig kun je een timmerman inhuren, vroeger moesten huiseigenaren zijn werkzaamheden vaak zelf overnemen. Maar welke werkzaamheden neemt de timmerman op zich bij het bouwen van een huis?
Functieomschrijving van de timmerman
De timmerman is actief in de bouw- en houtindustrie – zijn vak draait dus vooral om houtbewerking. Ze werken meestal in het zogenaamde timmerwerk, waar ze houten structuren en houten gebouwen maken. Op bouwplaatsen zorgen ze dan vooral voor de installatie en montage van geprefabriceerde houtcomponenten. Men zou dus gemakkelijk de activiteiten van de timmerman kunnen verwarren met die van de timmerman: maar terwijl de professionele focus van timmerlieden voornamelijk op meubelbouw ligt, zijn timmerlieden actiever in de bouwsector en betrokken bij de woningbouw. Zo zijn timmerlieden ook betrokken bij de bouw.
Opleiding tot timmerman
Om de timmerwerkzaamheden te kunnen uitvoeren is een uitgebreide opleiding noodzakelijk. De Ambachtscode regelt dit erkende opleidingsberoep, dat de stagiair meestal na drie jaar heeft geleerd. De opleiding tot timmerman wordt afgerond in het duale stelsel, dus deels in het leerbedrijf en deels in de vakschool – op deze manier wordt zowel praktische als theoretische kennis bijgebracht. Onder bepaalde omstandigheden kan de opleiding echter ook in twee fasen plaatsvinden, waarbij ofwel een kwalificatie als inbouwwerker ofwel als timmerman kan worden behaald.
De opleiding draait voornamelijk om hout- en materiaalkunde, planning en constructie van houtconstructies en -structuren, evenals het onderhoud en de restauratie van houten gebouwen. Ook het hanteren van de specialistische gereedschappen is vanaf het begin een integraal onderdeel van de training – naast hamers, schaafmachines en beitels moeten timmerlieden ook zonder problemen grotere machines kunnen hanteren.
Zodra het examen van de gezel is afgelegd, worden de stagiairs echte timmerlieden. Maar ook daarna zijn er nog tal van opleidingsmogelijkheden voor hen beschikbaar, bijvoorbeeld:
- Meester timmerman
- Kamervoorman
- Timmerman voorman
- Restaurateur
Als u uw eigen timmerwerk wilt starten, bent u gebonden aan de plicht van de meestervakman en moet u zelf een meestervakman worden of een meestervakman in dienst nemen.
Wat doet de timmerman?
Hout is een van de meest populaire materialen, daarom worden houtconstructies ook op veel plaatsen in de bouwsector gebruikt. Er is dus ook veel te doen voor de timmerman.
Houten onderdelen vooraf plaatsen
Meestal begint het werk van de timmerman nog in het timmerwerk. Aan de hand van bouwtekeningen en schetsen worden houten componenten en constructies in bedrijf geprefabriceerd met behulp van een breed scala aan apparatuur. Volumineuze houten blokken worden dan functionele componenten die bijvoorbeeld worden gebruikt in wandbekleding, dakspanten of trappen.
Vergadering
Op de bouwplaats zelf is de timmerman dan verantwoordelijk voor het monteren van de eerder vervaardigde houten elementen. Ook hier is het lezen en begrijpen van de bouwplannen van bijzonder belang om een professionele montage te garanderen. Hier werken de timmerlieden met verschillende montagegereedschappen, waaronder hamers, boren en spijkerschieters.
Timmerlieden zijn onder andere verantwoordelijk voor de montage van:
- Bekleding
- Vloeren
- Houten trappen
- Balkons
- Houten steigers
Design dakspant
Een van de belangrijkste taken van een timmerman op de bouwplaats is de constructie van het dakspant. Ook hier volgt de timmerman de specificaties van de bouwplanning en voert hij de gewenste dakconstructie uit in de praktijk. Ook voor de dakspanten vervaardigen de timmerlieden de houten elementen meestal vooraf in de timmerwerkplaats om ze op de bouwplaats te monteren en te monteren, zodat het dak uiteindelijk robuust is tegen weer en wind.
Modernisering en omschakeling
Naast de productie van houten constructies maakt ook het onderhoud en de vernieuwing van houten componenten deel uit van de taak van timmerlieden. Hoewel hout als een duurzaam materiaal wordt beschouwd, moeten houten componenten zelfs met goede zorg na een bepaalde tijd worden vervangen. In het geval van oude vakwerkhuizen is hout bijvoorbeeldin cruciaal bouwmateriaal, dat regelmatig moet worden gerestaureerd om het gebouw te behouden. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor de verzorging, bijvoorbeeld door hout te schilderen of te beglazen.
In de loop van de modernisering wordt de installatie van isolatiematerialen, bijvoorbeeld in dakisolatie of de isolatie van de gevel van het huis, soms uitgevoerd door de timmerman.
Net als bij de constructie van het dakspant zijn ook timmerlieden betrokken bij de zolderverbouw, bijvoorbeeld als u dakkapellen of dakramen wilt plaatsen.
Houten huizen bouwen
Als u een houten huis uw eigen huis wilt noemen, bent u bij de timmerman ook aan het juiste adres. Of het nu gaat om een blokhuis of een Zweeds huis – de timmerman kan de houten componenten hier prefabriceren en samenvoegen tot een compleet huis.
Ook in geprefabriceerde woningen wordt veel hout gebruikt. In geprefabriceerde woningbedrijven zijn professionele timmerlieden dan ook vaak sterk betrokken bij de bouw.
De topping-out ceremonie
Naast hun gevarieerde werk met een grote verscheidenheid aan houten constructies, staan timmerlieden ook bekend om de traditie van de topping-out ceremonie. Zodra de schaal op zijn plaats is en de timmerlieden het dakspant hebben gebouwd, vieren de ambachtslieden samen met de bouwers de topping-out ceremonie. Het wordt direct op de bouwplaats gevierd. Volgens de overlevering wordt een topping-out krans aan het dak bevestigd en houdt de timmerman een topping-out speech. Daarna drinkt hij naar het nieuwe huis en gooit het glas van het dak. Als het glas verbrijzelt, wordt dit geïnterpreteerd als een goed voorteken voor het nieuwe huis.
Bron afbeelding: contrastwerkstatt/stock.adobe.com