Gebouw Friesenwall – Kosten en Planning



Laatst bijgewerkt op september 27, 2022 door Energiebesparen

Afbeelding door Konrad Weiss – stock.adobe.com

Een friese muur is een natuurstenen muur gemaakt van ronde keien, die van oudsher veelvuldig in Friesland werd gebouwd. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om percelen te beperken of voor tuinontwerp.



Geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Friesenwall uit Friesland, meer bepaald uit de moerassen van Friesland. Deze droge stenen muren werden er vaak gebouwd omdat er nauwelijks hout beschikbaar was en er geen steengroeven waren. Wel konden de bewoners vaak onbewerkte keien vinden, bijvoorbeeld bij het ploegen van het veld. Om hun eigenschappen te beperken, waren droge stenen muren gemaakt van keien daarom de beste oplossing.

Ideale locaties

Waar een Friese muur vroeger vooral werd gebruikt als omheining voor land- en veeweiden en als windscherm, is hij tegenwoordig ook zeer geschikt voor puur decoratieve doeleinden. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de ruimtelijke scheiding van verschillende tuingebieden, maar het is vandaag de dag nog steeds erg populair tussen percelen en als afbakening van de straat. Het is zeer geschikt voor bijna-natuurlijke tuinen, vooral in combinatie met terrassen of paden gemaakt van veelhoekige panelen. Als een droge stenen muur biedt het ook een habitat voor kleine dieren door zijn scheuren, die er de winter kunnen doorbrengen zonder het risico op vorst.

Omdat een Friese muur alleen stabiel is met voldoende breedte, neemt deze ook meer ruimte in beslag dan een hek. Als u het wilt gebruiken om het pand te omheinen, moet u naar de lokale bouwcode kijken en de voorschriften voor grensontwikkeling in acht nemen. Zolang een muur niet uitdrukkelijk verboden is, mag je ook een Friese muur bouwen. Waarschijnlijk heb je echter toestemming nodig van de buurman.



Deze calculator dient alleen als eerste oriëntatie, maar kan een echt aanbod niet vervangen. Als u op zoek bent naar een metselaar voor uw Friesenwall, kunt u de bestelling eenvoudig bij ons adverteren en ontvangt u gratis aanbiedingen van ambachtslieden uit de regio.

Vind metselaars

Kosten voor materialen en constructie

Voor een eenvoudige Friese muur heb je alleen natuursteen, grind of zand en aarde nodig. Als je de Friesenwall direct wilt planten, heb je ook planten nodig. Als er een diepe fundering wordt gebouwd, kun je de uitgegraven aarde blijven gebruiken. Als dit niet het geval is, moet u extra grond krijgen. Voor een Friese muur met een hoogte van 0,8 meter worden de volgende kosten gemaakt:

Bakstenen

Omdat een Friese muur is gebouwd als een droge stenen muur – dus zonder mortel of beton – heb je alleen ruwe keien of nauwelijks bewerkte steengroevestenen nodig. Met de stenen hebben ze verschillende opties en de kosten variëren dienovereenkomstig tussen de 25 en 60 euro per meter. Je kunt goedkope natuursteen zoals porfier gebruiken voor de muur, maar ook duurdere steensoorten zoals basalt, dolomiet of graniet. Ook vandaag de dag is het nog steeds zeer de moeite waard om stenen uit de regio te gebruiken, omdat het transport extra kosten met zich meebrengt.

Ambachtsman

Voor de ambachtslieden zijn er kosten van zo’n 30 tot 50 euro per meter. De exacte kosten zijn vooral afhankelijk van de hoogte van de Friese Muur en de eisen voor de muur.

Vind metselaars

Welke planten voor een Friesenwall?

De optimale beplanting van een friese muur is vergelijkbaar met andere droge stenen muren, met één uitzondering: veel mensen planten graag rozen op hun friese muur, maar ze hebben meer zorg nodig. Daarnaast raden we planten aan die van veel zon houden en geen probleem hebben met droogte. Vooral de planten bovenaan de muur hebben veel te verduren, omdat er veel zon staat en het water snel in de muur sijpelt.

Bijvoorbeeld:

  • Houseleek
  • Kruiden
  • Lavendel
  • Zuring

Voor gedetailleerde informatie over het onderwerp, raden we aan om ons artikel over het planten van droge stenen muren te bekijken:

Naar het artikel

Bouw je eigen Friesenwall

Wil je zelf een Friese muur bouwen? Dan zijn hier een paar tips voor de bouw. Als het geheel te ingewikkeld of te lang duurt, vindt u bij Blauarbeit al snel gekwalificeerde metselaars uit de regio.

De totale duur van zelfbouw hangt af van de planning en lengte van de muur. Idealiter is een korte muur na twee tot vier uur klaar, maar je hebt misschien langer nodig – bijvoorbeeld als de stenen nog moeten worden gesorteerd. Voor lange muren moet jer enkele weken. Omdat metselaars meestal niet alleen werken en ook hulpapparatuur gebruiken, zijn ze veel sneller klaar. Daarnaast kunnen ze zorgen voor het oprapen van de stenen.

Planning

Planning is erg belangrijk, omdat een slecht geplande constructie veel langer duurt. Voor een eerste idee kun je Friesenwall en omgeving op papier schetsen. Uitzetten op de bouwplaats kan ook helpen bij de presentatie.

Planning omvat ook een nauwkeurig begrip van de structuur van een Friese muur. Het zijn in feite twee droge stenen muren die tegen elkaar leunen, waartussen zich grind bevindt. Omdat er geen mortel wordt gebruikt, moet de muur aan de onderkant breed zijn en dunner worden naar de bovenkant van de muur. Bovendien moeten de natuurstenen altijd naar de ruimte ertussen hellen voor extra stabiliteit.

Het maximum Hoogte is 80 tot 100 centimeter, traditioneel gaat het om heuphoog. Een hogere Friese muur is ook mogelijk, maar mag onder geen beding door leken worden gedaan. Alleen een professionele metselaar kan stabiliteit garanderen. De Breedte kan tussen de 50 en 100 centimeter zijn, afhankelijk van het gebruik. In het geval van de Lengte er zijn geen grenzen. Vanaf tien meter moet u echter overwegen om een gespecialiseerd bedrijf in dienst te nemen.

Je moet nu ook de selectie van rotsblokken plannen. Ze moeten visueel overeenkomen met het huis en het tuinontwerp. Als de Friesenwall mooi geplant moet worden, moet je nu nadenken over de juiste planten. Omdat keien nooit precies dezelfde grootte of vorm hebben, zijn de voegen ook van verschillende hoogtes en breedtes.

Stichting

Op een maximale hoogte van 40 cm en een lichte helling

Je kunt alleen zonder een diepe fundering als de muur op een vlak of slechts licht hellend oppervlak staat en niet hoger mag zijn dan 40 centimeter. Dan is het voldoende om slechts tien centimeter van de bovenste laag grond te verwijderen en de grond te verdichten door te beuken.

Op meer dan 40 cm hoogte of steile grond

Wil de muur hoger komen of als de grond ongelijk is, dan moet de fundering ook dieper worden. Je moet een geul van ongeveer 40 centimeter diep graven, de vloer stampen, de geul vullen met grind of grind en dan compact. De fundering moet een derde zo breed zijn als de hoogte van de afgewerkte Friese muur.

Constructie

Zodra de fundering klaar is, kunt u beginnen met de onderste laag van de muur. Het moet zeer stabiel zijn, dus we gebruiken de grootste stenen met een breed contactoppervlak. Ze moeten ongeveer 10 tot 15 graden naar de ruimte ertussen hellen en de meer puntige kant moet in de grond worden gedrukt. Vervolgens wordt de opening opgevuld met een grind-aardemengsel. Je kunt bijvoorbeeld de grond van de fundering gebruiken.

De volgende lagen lijken op elkaar, maar worden naar boven toe steeds kleiner. Het is belangrijk dat de stenen van verschillende lagen altijd worden verschoven en naburige stenen altijd raken. Dit is de enige manier om de spanning te maximaliseren en de muur lang stabiel te houden. Na elke laag moet u de opening vullen met het grind-aardemengsel. De voegen kunnen nu ook geplant worden. De muurkroon is gevuld met aarde en kan ook direct worden geplant.

Verdere artikelen over het onderwerp:

Deel artikel: