Gevelbekleding van schuine daken – prijzen en arbeidskosten

Vers beklede schuine daken



Laatst bijgewerkt op November 17, 2021 door Energiebesparen

Beeld: AVTG / stock.adobe.com

Als het gaat om het renoveren van oude, onontwikkelde dakspanten of het isoleren van een dak, is het aspect van schuine dakbekleding ook opmerkelijk. De bekleding van de dakhelling is de laatste stap in de dakombouw en zorgt niet alleen voor goede dakeigenschappen op het gebied van thermische isolatie en geluidsisolatie, maar laat ook veel ruimte voor het interieurontwerp. Hier kunt u lezen hoe een schuine dakbekleding is opgebouwd, waar rekening mee moet worden gehouden voor en tijdens de installatie en welke kosten ermee gepaard gaan. Ook leer je meer over knieaandelen, die een belangrijke rol spelen bij het opzetten van de schuine dakbekleding.



Wanneer is een schuine dakbekleding de moeite waard?

Veel oude huizen hebben nog steeds niet-geïsoleerde, weinig opgemerkte zolders, die hooguit dienen als opslagruimte voor oude meubels en andere goederen. Om deze zolders uit te breiden, moet ook het schuine dak worden opgezet. Naast het controleren van de spanten en het isoleren van de binnenkort beschikbare leefruimte, ligt de focus vooral op de esthetische aspecten. Een bekleed schuin dak vergroot de ruimte en biedt tal van mogelijkheden voor creatieve ontwikkeling. Ook bij het renoveren van het dak of sowieso aankomende herstellings- of renovatiewerkzaamheden is het zinvol om een nieuwe dakaflopende dakbekleding te plaatsen.

Structuur en opmerkelijk

Constructie van de schuine dakbekleding

De schuine dakbekleding is de binnenste laag van het dak. Het bestaat uit gipsplaat, klei bouwplaten of andere materialen van gipsplaat. Het is stevig vastgeschroefd aan lamellen, die op hun beurt aan het eigenlijke dakspant zijn bevestigd. Tussen deze latten is het zinvol om inblaasisolatie of isolatieplaten van minerale wol, hennep of andere materialen te installeren. Dit verbetert de energetische eigenschappen van het huis en zorgt voor zowel lagere stookkosten als een betere milieubalans. Als er een isolatielaag wordt aangebracht, wordt tussen de dakisolatie en de schuine dakbekleding een dampscherm van kunststoffolie aangebracht, waarop een tegenlat is bevestigd. Dit voorkomt dat vocht in de isolatiematerialen binnendringt. Bij het opzetten van de isolatielaag moet erop worden gelet dat er geen koudebruggen ontstaan. Op de schuine dakbekleding kan naar smaak een behang worden bevestigd, het plafond kan worden geverfd met een kleur of een houten lambrisering kan de zolderkamer een modieuze afwerking geven.

Opmerkelijke details

Aangezien de bekleding van de dakhelling de laatste stap is in de binnenconstructie van het dak, mogen deze werkzaamheden pas worden uitgevoerd na alle andere werkzaamheden aan het dak. Zo biedt het open dak een goede gelegenheid om de spanten te controleren en indien nodig te versterken. Lekkages in het dak zijn op dit moment snel te vinden voordat ze onder de bekleding verdwijnen. Het leggen van kabels of leidingen, bijvoorbeeld in combinatie met een verlaagd plafond, kan op dit moment ook eenvoudig worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen dakramen worden vervangen, dakkapellen worden geïnstalleerd en soortgelijke afwerkingswerkzaamheden aan het dakgebinte worden uitgevoerd.

Indien gewenst is dat de schuine dakbekleding voor extra geluidsisolatie zorgt, is het mogelijk om de gipsplaat of kleibouwplaten in dubbellaags te leggen. Bovendien is het niet noodzakelijk om de bekleding van het schuine dak te verwijderen wanneer isolatie moet worden geïnstalleerd of vernieuwd. Voor inblaasisolatie wordt een klein gaatje in de bekleding gesneden en wordt isolatiemateriaal van geëxpandeerde klei, kurkgranulaat of polyurethaangranulaat geïntroduceerd.

In ieder geval moet de bekleding van de dakhelling worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De gipsplaatbouwers kunnen precies zien of er nog werkzaamheden aan het dak moeten worden uitgevoerd, koudebruggen vermijden bij het plaatsen van de isolatielaag en ervoor zorgen dat uw inrichtingswensen worden afgedwongen. In blauarbeit.de kunt u snel en eenvoudig contact opnemen met een gipsplaatbedrijf bij u in de buurt en advies krijgen.

Materiaal

Als u de bekleding van uw dakhelling wilt combineren met een binnenisolatie van het dak, is er een breed scala aan verschillende isolatiematerialen. Of het nu natuurlijk geteeld is of gemaakt van kunststof, met bijzonder goede geluidsisolatie of hoge brandwerendheid, voor elke eis is er het juiste isolatiemateriaal. Voor het isolatiemateriaal en de kunststoffolieVoor het dampscherm betaal je meestal zes tot tien euro. De latten of metalen stutten kosten ongeveer twee euro per vierkante meter. Daarnaast zijn er de gipsplaatpanelen. Hier kun je kosten verwachten van vijf tot 20 euro per vierkante meter inclusief vulmiddel, schroeven en andere accessoires. In totaal bedragen de materiaalkosten voor het hele dak van een eengezinswoning zo’n 1000 tot 1500 euro.

Materiaal Kosten in Euro per m²
Isolatiemateriaal incl. dampscherm 6 – 10
Latten 2
Gipsplaat panelen 5 – 20
Totaal 11 -32

Arbeidskosten

Het gebruikelijke uurloon in de gipsplaatbouw is 30 tot 40 euro, afhankelijk van de regio en het bedrijf. Het meeste werk op het gebied van het bekleden van het schuine dak kan door één persoon worden uitgevoerd. Zowel de installatie van de isolatie als de installatie van de schuine dakbekleding duurt ongeveer een uur per vierkante meter. Bij een conventioneel dak van een eengezinswoning komen arbeidskosten van 2500 tot 3500 euro samen. Samen met de materiaalkosten kun je rekenen op totale kosten rond de 3500 tot 4500 euro. Daarnaast zijn er de arbeids- en materiaalkosten voor het schilderen of behangen van de dakaflopende bekleding of het installeren van de lambrisering.

Door de hierboven beschreven factoren kunnen de prijzen soms sterk fluctueren. Dit zijn slechts richtlijnen bij benadering. Voor een individueel prijsoverzicht moet u de bestelling bij Blauarbeit invoeren en de aanbiedingen vergelijken.

Vind ambachtslieden

Inrichting en creatief gebruik van de kniebouillon

De knieslag is het deel van de muur dat zich tussen het onderste uiteinde van de dakhelling en de vloer bevindt. Het heeft meestal een hoogte van 40 tot 80 cm. Het gebied bij de knievoorraad is dus maar beperkt bruikbaar en biedt niet veel ruimte voor meubels of voor mensen. Om deze redenen is het gebruikelijk om de kniepaal te voorzien van een kniepaalwand in de loop van een dakhellingbekleding. Dit dekt het onbruikbare deel van de kamer en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor extra isolatie. Het onbruikbare deel van de kamer hoeft dus niet te worden verwarmd. Als alternatief kan de kniewand ook worden voorzien van deuren. Het gebied achter de kniewand wordt zo een praktische opslagruimte. Als je een huisdier hebt, dan is dit gebied met een beetje creativiteit een geweldige retraite en speelplek, een klein appartement voor je hond of kat. Als alternatief kunnen lage meubels zoals een bed, dressoirs of lage planken in het kniegebied worden geïnstalleerd.

Deel artikel: