Houtvezelisolatie – voor-, nadelen en kosten

Vakman installeert houtvezelisolatie



Foto door Ingo Bartussek – stock.adobe.com

Hout heeft zeer goede thermische isolatie-eigenschappen, die u ook in uw gebouw kunt gebruiken. De basis voor de thermische isolatie van huizen met hout zijn houtvezels. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van los materiaal of verwerkt tot isolatieplaten. Maar of het nu gaat om losse vezels of als stevig bewerkte panelen – houtvezels zijn een van de oudste industrieel geproduceerde natuurlijke isolatiematerialen waarmee u uw gebouw op natuurlijke en duurzame wijze kunt isoleren. Geen wonder dus dat houtvezels tegenwoordig een van de belangrijkste natuurlijke isolatiematerialen zijn.

Eigenschappen van houtvezelisolatie

Omdat isolatie gemaakt van houtvezels meestal volledig wordt gemaakt van resthout van coniferen, heeft het zeer robuuste eigenschappen. De houtvezelisolatie kenmerkt zich onder andere door de goede geluidsisolatie. Daarom kan isolatie gemaakt van houtvezels ook goed worden gebruikt voor de vermindering van geluid en geluid.



Daarnaast is houtvezelisolatie doorlaatbaar. Dit betekent dat de isolatie bepaalde hoeveelheden vocht uit de lucht kan opnemen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dankzij deze vochtregulerende eigenschappen van houtvezels hebben ze een positief effect op de schimmelvorming en zorgen ze voor een aangenaam binnenklimaat in uw vier muren. Daarom is houtvezelisolatie ook ideaal voor het isoleren van interieurs. Bovendien kunnen de houtvezels dankzij hun diffusie-openheid ook goed worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, evenals weerbestendige spantisolatie of als tussenliggende spantisolatie.

Deze veelzijdige eigenschappen van houtvezelisolatie worden afgerond door hun winddichtheid, daarom worden ze ook gebruikt als onderste dekpanelen in het dak. Door deze speciale materiaaleigenschappen kan de isolatie ook zonder aarzeling op de gevel worden aangebracht. Als de gevel echter achteraf moet worden gepleisterd, is een speciale voorbehandeling van de isolatie noodzakelijk.

Dienovereenkomstig heeft isolatie gemaakt van houtvezels veelzijdige, positieve eigenschappen:

  • zeer robuust
  • goede geluidsisolatie
  • Diffusie openheid
  • goede winddichtheid

Dus als u waarde hecht aan isolatie gemaakt van natuurlijke grondstoffen, is houtvezelisolatie een verstandig alternatief voor andere isolatiematerialen dankzij de veelzijdige positieve eigenschappen.

Vind een isolatiebedrijf

Voor- en nadelen van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie heeft tal van voordelen. Deze speciale isolatie is onder andere een natuurproduct dat niet alleen ecologisch, maar ook uiterst milieuvriendelijk is. Bovendien kan de houtvezelisolatie veilig worden gerecycled of zelfs hergebruikt na ontmanteling. Daarnaast heeft de isolatie van houtvezels een hoge warmteopslagcapaciteit van ongeveer 2.000 joule per kilogram en Kelvin. Deze waarde is zeer goed in vergelijking met andere natuurlijke isolatiematerialen. Gezien de isolerende werking zitten ook de houtvezels in een goed bereik. Met een gemiddelde thermische geleidbaarheid van 0,04 tot 0,055 watt per meter en Kelvin behoort houtvezelisolatie met zijn isolerende werking tot het hogere middenveld. Deze goede isolerende eigenschappen zijn zowel in de zomer als in de winter merkbaar. Bovendien gaat de isolatie dankzij de vochtregulerende houtvezels ook schimmelvorming tegen. Daarnaast hebben de vezels klimaatregulerende eigenschappen, waardoor je met houtvezelisolatie kunt zorgen voor een biologisch gezond klimaat in je ruimtes. Bovendien is isolatie gemaakt van houtvezels veelzijdig en kan optimaal worden gebruikt, niet alleen als interieurisolatie, maar ook voor de isolatie van daken, plafonds en gevels.

Isolatie gemaakt van houtvezels biedt u dus tal van voordelen:

  • natuurlijk, ecologisch en milieuvriendelijk product
  • recycleerbaar en herbruikbaar
  • hoge warmteopslagcapaciteit
  • goed isolerend effect
  • vochtregulerend (gaat schimmelgroei tegen)
  • klimaatregulerend (zorgen voor een gezond binnenklimaat)
  • veelzijdig gebruik als isolatie (interieur, dak, plafond, gevel)

Deze veelzijdige voordelen worden gecompenseerd door enkele nadelen. Het nadeel van houtvezelisolatie is zeker de prijs, die met zo’n 40 tot 50 euro per vierkante meter relatief hoog is. Daarnaast is met het oog op brandbeveiliging en de geldende DIN-norm 41 de isolatie02-1 wordt ingedeeld in brandsubstantieklasse B2 of Euro E. Dit betekent dat houtvezelisolatie minder bestand is tegen hogere temperaturen en normaal gesproken brandbaar is.

Kosten voor isolatie en installatie

De kosten van het materiaal voor isolatie met houtvezels bedragen gemiddeld 40 tot 50 euro per vierkante meter. Als bovendien de installatie moet worden overgenomen door een specialist, zoals u gemakkelijk kunt vinden bij Blauarbeit, moet u rekening houden met kosten van gemiddeld ongeveer 200 euro per vierkante meter. Als bijvoorbeeld een dakisolatie met houtvezelisolatie professioneel moet worden uitgevoerd, bedragen de kosten voor materiaal en installatie voor een oppervlakte van 100 m² ongeveer 20.000 euro. Omdat dit slechts een rekenvoorbeeld is, kunnen de kosten in de praktijk sterk variëren afhankelijk van de regio, het in opdracht gegeven gespecialiseerde bedrijf en de lokale omstandigheden.

Vind een isolatiebedrijf

Productie van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie wordt bijna uitsluitend gemaakt van resthout van coniferen zoals grenen, sparren of sparren. Om deze zogenaamde korsten of scheuren later om te zetten in isolatiemateriaal, worden ze in een eerste stap verwerkt tot houtsnippers. Vervolgens wordt het versnipperde hout met behulp van stoom verzacht. Hoe het productieproces verloopt, hangt af van de gewenste eigenschappen van de isolatie. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen het natte proces en het droge proces.

Nat proces

In het natte proces worden de houtvezels gemengd met water om een viskeuze pulp te vormen. Om deze pulp af te breken tot individuele vezels, vertrouwt het natte proces volledig op de natuurlijke bindingskrachten van het hout. De hars in de vezels en de ligaline in het hout dient als een natuurlijke lijm, die zorgt voor de noodzakelijke cohesie van de individuele vezels. Zodra de houtvezels zijn verteerd, worden ze in een laatste stap samengeperst tot panelen.

Om de isolatieplaten en dus ook de isolatie later zeer speciale eigenschappen te geven, kunnen verdere ingrediënten aan de houtpulp worden toegevoegd voordat deze verder wordt verwerkt. Als bijvoorbeeld het mineraal magnesiet of cement aan de houtpulp wordt toegevoegd, worden uiteindelijk bijzonder stabiele panelen gemaakt, zoals het geval is met gipsen basisplaten. Deze worden met name gebruikt voor geïntegreerde verwarmingssystemen. Als daarentegen latex, paraffine of bitumen aan de houtpulp wordt toegevoegd, worden uiteindelijk houtvezelisolatieplaten geproduceerd, die worden gekenmerkt door hoge vochtafstotende eigenschappen.

Droog proces

In tegenstelling tot het natte proces worden de houtvezels gemengd met synthetische bindmiddelen voordat ze in het droge proces worden geperst. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van vloeibare bindmiddelen zoals PUR-harsen of speciale kleefvezels. Dankzij het gebruik van deze synthetische bindmiddelen krijgen de platen een bijzonder hoge stabiliteit. Bijgevolg zijn houtvezelisolatieplaten die in het droge proces worden geproduceerd extreem drukstabiel en hebben ze een goede maatvastheid. Daarom worden deze ook vaak gebruikt voor impactgeluidisolatie.

Deel artikel: