Hydraulisch balanceren – kosten besparen bij verwarming

HVAC-vakman sluit de afdekking van een gaskachel tijdens hydraulisch balanceren



Laatst bijgewerkt op 26 juli 2022 door A. Mroos

Afbeelding Credit: Anton Gepolov / stock.adobe.com

Een hydraulische balancering zorgt ervoor dat alle ruimtes optimaal worden voorzien van verwarmingswater en warmte en bespaart op lange termijn stookkosten. Maar voor wie is hydraulische verwarmingsbalans de moeite waard en hoeveel kost het?



Een hydraulische balancering lost een probleem op: gebrek aan druk op de verwarmingsbuizen. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Bij verschillende drukomstandigheden verandert ook de stroom van het verwarmingswater en komt het water mogelijk niet terecht waar het nodig is. Bij hydraulisch balanceren coördineert de verwarmingsexpert leidingen, pompen en kleppen om de juiste verdeling van het verwarmingswater te herstellen en ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem optimaal en efficiënt kan werken.

Tevreden

  1. Hoeveel kost hydraulisch balanceren?
  2. Transporten voor hydraulisch balanceren
  3. Hydraulisch balanceren voor vloerverwarming
  4. Wanneer is hydraulische verwarmingsbalancering noodzakelijk?
  5. Is hydraulisch balanceren verplicht?
  6. Is het mogelijk om de hydraulische balancering zelf te doen?

Hoeveel kost hydraulisch balanceren?

De kosten voor hydraulisch balanceren zijn meestal 600 tot 1200 euro voor een eengezinswoning. De exacte kosten voor hydraulisch balanceren zijn afhankelijk van de staat en constructie van het verwarmingssysteem en zijn hoger voor grote gebouwen. Bovendien zijn de kosten van hydraulisch balanceren ook afhankelijk van uw woonplaats en het respectieve uurloon van de vakman. Om de exacte prijs voor uw systeem te achterhalen, kunt u eenvoudig de bestelling plaatsen bij Blauarbeit en experts voor verwarmingsinstallatie en onderhoud zullen u vrijblijvende en gratis aanbiedingen doen.

Zoek een verwarmingsmonteur

In de regel wordt de verwarmingsaanpassing ook gecombineerd met verwarmingsonderhoud. In de loop van het onderhoud kunnen ook andere problemen worden gevonden en verdere kosten veroorzaken. Zeer oude radiatoren hebben bijvoorbeeld geen voorregelbare thermostatische kranen, die de vakman nodig heeft voor hydraulisch balanceren. De installatie van de kleppen kost ongeveer 30 euro per radiator. Ook moet de warmtepomp in zeldzame gevallen vervangen worden, want zelfs een verouderde warmtepomp kan een verkeerde verdeling van het verwarmingswater veroorzaken. Sommige warmtepompen hebben zelfs te veel stroom en verspillen energie.

Op de lange termijn is hydraulisch balanceren echter zeker de moeite waard. Het heeft ook het voordeel dat het de stookkosten op de lange termijn verlaagt. De aanpassing betaalt zich meestal na drie tot zes jaar terug – niet lang voor een gebouw. Zelfs als thermostatische kranen of een nieuwe pomp worden geïnstalleerd tijdens het onderhoud van de verwarming, betaalt de investering zich al na zes jaar terug. In combinatie met BAFA- of KfW-financiering is hydraulisch balanceren zeer de moeite waard en verhoogt het de waarde van het onroerend goed.

Transporten voor hydraulisch balanceren

Er zijn twee belangrijke overheidssubsidies voor hydraulisch balanceren: een van het Federale Bureau voor Economie en Exportcontrole en een van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

De BAFA vergoedt 30 procent van de nettokosten als subsidie, dus de kosten exclusief btw. Het maximale financieringsbedrag is 25.000 euro per locatie. De subsidie kan ook worden gebruikt voor de modernisering van warmtepompen.

Vereisten voor BAFA-financiering

  • Het systeem moet gedurende ten minste twee jaar worden geïnstalleerd
  • Aanvraag moet worden ingediend met individuele factuur
  • Financieringsbedrag wordt goedgekeurd na indiening van de factuur

Bij KfW zijn er verschillende subsidies voor verwarmingsbalans. Via het programma 430 kun je profiteren van subsidies ter hoogte van tien procent en via het programma 152 ook laagrentende leningen met een aflossingssubsidie van 7,5 procent.

Hydraulisch balanceren voor vloerverwarming

Hydraulisch balanceren is vooral belangrijk voor vloerverwarming. Hier moet het verwarmingswater van een groter gebied verwarmen dan bij andere radiatoren.

Zoals in het begin vermeld, kiest water altijd de weg van de minste weerstand. Omdat vloerverwarmingssystemen uit veel leidingsectie bestaan, daalt het verwarmingsvermogen het snelst als de druk niet goed is.. Dit is vooral merkbaar in ruimtes die ver weg van de pomp liggen. Dienovereenkomstig wordt het verwarmingsvermogen sterk beïnvloed als er iets mis is.

Wanneer is hydraulische verwarmingsbalancering noodzakelijk?

Hydraulische verwarmingsbalancering is noodzakelijk als een of zelfs meer van deze problemen zich voordoen:

  • Radiatoren worden niet echt warm
  • Kamers bereiken niet de gewenste temperatuur
  • Oppervlakteverwarming in andere ruimtes heeft te hoge temperatuur
  • Hoog stroomverbruik van de warmtepomp
  • Hoge debiettemperatuur vereist
Zoek een verwarmingsmonteur

Is hydraulisch balanceren verplicht?

Nee, er is geen wettelijke verplichting voor hydraulisch balanceren. Alleen het Aanbestedings- en Aannemingsreglement voor Bouwdiensten (VOB) Deel C – Algemene Technische Contractvoorwaarden voor Bouwdiensten (ATV) schrijft dit voor.

Zelfs als de vergelijking niet wettelijk verplicht is, mag deze niet worden verwaarloosd. Zeker niet als de radiatoren bij het aanzetten op verschillende temperaturen staan en de verwarmingswarmte zeer ongelijk verdeeld is. In het ergste geval kunnen individuele radiatoren helemaal niet warm worden of kunnen andere veel te warm worden. Het probleem is dus vooral merkbaar door minder wooncomfort, maar het systeem is ook minder efficiënt en genereert hogere stookkosten. Na verwarmingsbalancering kan de verwarmingsbelasting beter worden aangepast aan de heersende behoeften. Of een hydraulische balancering nodig is als maatregel in uw huis, kunt u bij het volgende verwarmingsonderhoud van uw verwarmingsspecialist te weten komen.

Is het mogelijk om de hydraulische balancering zelf te doen?

Nee, het zelf uitvoeren van de verwarmingsaanpassing wordt niet aanbevolen voor leken. Deze vraag is begrijpelijk vanwege de kosten, maar in tegenstelling tot verwarmingsventilatie is hydraulisch balanceren ingewikkelder. Daarnaast vervalt de garantie voor schade en is de promotie voor hydraulische verwarmingsbalancering of pompvervanging alleen mogelijk als de werkzaamheden aan uw verwarmingssysteem worden uitgevoerd door een getrainde vakman.

Meer over verwarming

  • Soorten verwarming
  • Radiator

    • Vloerverwarming
  • Verwarming onderhoud
  • Ontlucht de verwarming
  • Hydraulisch balanceren
  • Milieuvriendelijke kachels

Deel artikel: