Impact geluidsisolatie onder laminaat

Floorer legt laminaat met geschikte impactgeluidisolatie



Laatst bijgewerkt op augustus 18, 2021 door Energiebesparen

Impact geluidsisolatie is vooral nodig voor laminaatvloeren omdat het een zwevende vloer is. Op deze manier worden mensen in woon- en werkruimtes beschermd tegen onredelijke overlast. Dit type geluidsisolatie is onderworpen aan DIN 4109 »Geluidsisolatie in de bouw«. Hieronder leest u in detail voor welke impact geluidsisolatie goed is, welke bijzondere eigenschappen er zijn bij laminaatvloeren en vloerverwarming en welke kosten u moet betalen voor impactgeluidisolatie.

Wat is het doel van impactgeluidisolatie?

Omdat vloerbedekkingen, die zwevend worden gelegd en niet worden gelijmd, bij elke stap veren, is impactgeluidisolatie essentieel. Impact geluidsisolatie is niets meer dan een isolerende basis die de vering van de laminaatvloer dempt.



Waar moet je op letten als het gaat om impact geluidsisolatie voor een laminaatvloer?

Bij het kiezen van het isolatiemateriaal is het zinvol om rekening te houden met het verschil tussen impactgeluid en loopgeluid. Terwijl voetgangergeluid verwijst naar het geluid dat in andere kamers wordt waargenomen, verwijst loopgeluid naar het geluid dat in de kamer wordt gegenereerd tijdens het lopen. Met professioneel geïnstalleerde impactgeluidisolatie door ervaren vakmensen wordt het loopgeluid ook met maximaal 30 procent verminderd.

Welke impactgeluidisolaties zijn bijzonder geschikt voor laminaat?

Als u een impactgeluidsisolatie voor laminaat wilt laten aanbrengen, heeft u de keuze tussen verschillende materialen. Kunststof is een veel voorkomend geluidsisolatiemateriaal, waarbij dikke isolatieplaten van PE-schuim bijzonder voordelig zijn – zelfs als vloerverwarming beschikbaar is. Panelen van polystyreenschuim isoleren nog beter, maar zijn niet te combineren met vloerverwarming. Kurk is ook een populair impactgeluidisolatiemateriaal, dat ook optimale thermische isolatie-eigenschappen heeft. De situatie is vergelijkbaar met houtvezelplaten, die 100 procent recyclebaar en dus bijzonder milieuvriendelijk zijn. Naast een uitstekende geluidsisolatie bieden ze een hoog warmteopslageffect en zijn ze vochtregulerend.

Waar moet je op letten bij vloerverwarming en impact geluidsisolatie voor laminaat?

Bij het leggen van impactgeluidisolatie voor laminaat en vloerverwarming is thermische weerstand cruciaal. Dit is de enige manier om de noodzakelijke warmtegeleiding van de vloerverwarming te garanderen. Let er bij het selecteren van het isolatiemateriaal op dat de thermische weerstand niet hoger is dan 0,15 m² K/W. Let er wel op dat de weerstand van de gehele vloerconstructie telt! Voor dit doel is het noodzakelijk om de waarden van impactgeluidisolatie en vloerbedekking toe te voegen. Ervaren vakmensen zullen u betrouwbaar helpen. Als uw laminaat bijvoorbeeld een thermische weerstand heeft van 0,06 m² K/W en uw isolatie een waarde van 0,01 m² K/W, resulteert dit in een totale thermische weerstand van 0,07 m² K/W. Er staat dus nauwelijks iets installatie boven vloerverwarming in de weg. Isolatie van houtvezel veroorzaakt hier vaak problemen, omdat het een hoge thermische weerstand heeft van ongeveer 0,11 m² K / W.

Wat zijn de geschatte kosten?

Afhankelijk van welk isolatiemateriaal u kiest voor uw impactgeluidisolatie, worden er verschillende kosten gemaakt. Isolatie gemaakt van PE-schuim kost 1 tot 10 euro per vierkante meter, terwijl isolatie gemaakt van polystyreen en kurk ongeveer 3 euro per vierkante meter kost. Isolatie van houtvezel bedraagt 2,50 euro per vierkante meter.

Beeld: VRD / stock.adobe.com

Deel artikel: