Laatst bijgewerkt op oktober 24, 2022 door Energiebesparen
Van betere geluidsbescherming tot het verhogen van de energie-efficiëntie – een goede isolatie heeft verschillende voordelen voor huiseigenaren en bewoners. Naast het type isolatie is ook het isolatiemateriaal cruciaal. De verscheidenheid aan materialen kan echter snel verwarrend worden. We laten zien welke isolatiematerialen veel voorkomen op de markt en waar hun voor- en nadelen liggen.
Gebruik van isolatiematerialen
Isolatiematerialen worden voornamelijk gebruikt om twee verschillende redenen: voor thermische isolatie en voor geluidsisolatie. Afhankelijk van het beoogde gebruik hebben de isolatiematerialen verschillende eigenschappen. Om het huis warm te houden in de winter en koel in de zomer, moeten thermische isolatiematerialen een lage thermische geleidbaarheid hebben. Voor een goede geluidsisolatie moeten geluidsisolatiematerialen een lage dynamische stijfheid hebben.
Thermische isolatie is essentieel voor de energiebalans van huizen, ongeacht de soorten verwarming die zijn geïnstalleerd. Geluidsisolatie dient in de eerste plaats de kwaliteit van leven en privacy. Geluidswering is echter vooral van belang in wooneenheden die aan elkaar grenzen of muren delen, zoals bijvoorbeeld het geval is in meergezinswoningen met meerdere partijen, rijwoningen of twee-onder-een-kapwoningen.
Isolatiematerialen worden daarom vooral gebruikt in de bouwsector – zowel bij nieuwbouw als bij de renovatie van oude gebouwen. De bouw van een nieuw huis is vanaf het begin geïsoleerd, oude gebouwen moeten vaak achteraf worden aangebracht, omdat in het verleden weinig nadruk werd gelegd op de isolatie van het huis en vandaag de dag nieuwe normen gelden. Deze worden bepaald door de Energiebesparingsverordening.
Differentiatie van isolatiematerialen
De selectie van isolatiematerialen kan worden gemaakt op basis van verschillende criteria. Allereerst kunnen ze worden onderverdeeld in organische en anorganische, maar ook natuurlijke en synthetische isolatiematerialen op basis van hun materialen.
Ook de fysische eigenschappen van de isolatiematerialen zijn bepalender. De belangrijkste kenmerken zijn:
- Thermische geleidbaarheid/warmteoverdracht
- Warmtecapaciteit
- Dynamische stijfheid
- Weerstand tegen waterdampdiffusie
- Dichtheid
Bovendien moet u bij het kopen van isolatiematerialen letten op aspecten zoals duurzaamheid, milieuvriendelijkheid of brandbaarheid. Ook het type productie van de isolatiematerialen kan een rol spelen bij de aankoopbeslissing.
De verschillende soorten isolatiematerialen
Een breed scala aan isolatiematerialen wordt gebruikt in de bouwsector. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen. Om een overzicht te geven, laten we u de meest voorkomende isolatiematerialen zien voor uw bouwproject of de modernisering van uw huis. Lees meer over de individuele isolatiematerialen in de respectievelijke artikelen.
Hout
Als hernieuwbare grondstof is hout een populair isolatiemateriaal. In de regel wordt hout in de vorm van houtvezelplaat gebruikt als isolatiemateriaal. Deze zijn geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie. Het isolatiemateriaal bereikt een hoge warmteopslagcapaciteit en een goed isolerend effect. Houtvezelplaten worden voornamelijk gebruikt voor binnenisolatie. Houtvezels kunnen ook worden gebruikt voor inblaasisolatie.
Voordelen van houtvezelplaat:
- Hernieuwbare hulpbron
- Ecologisch huis
- Vochtregulerend
- Goede bescherming tegen omgevingslawaai
Nadelen van houtvezelplaat:
- Hoge prijs
- Gevoelig voor veroudering
- Slechte brandbeveiliging
Minerale wol
Ook een van de meest populaire isolatiematerialen zijn de zogenaamde minerale wollen. Deze omvatten bijvoorbeeld steenwol en glaswol. De naam minerale wol is afgeleid van de grondstoffen waaruit ze zijn gemaakt, omdat de wol voor het grootste deel is gemaakt van minerale grondstoffen zoals zand, basalt of kalksteen. Minerale wol wordt meestal gebruikt als paneel, mat of vilt. Minerale wol is bijzonder geschikt voor dakisolatie. Kortom, minerale wol is een van de goedkopere isolatiematerialen en heeft ook een hoge duurzaamheid. Moderne producten gemaakt van minerale wol worden tegenwoordig ook als duurzamer beschouwd dan vroeger.
Voordelen van minerale wol:
- Goede thermische en akoestische isolatie
- Effectieve brandbeveiliging
- Leeftijd
- Schimmelbestendig
Nadelen van minerale wol
- Gevoelig voor vocht
- Hoge productie- en energiekosten
Kurk
Een andere natuurlijke grondstof die kan worden gebruikt voor isolatie is kurk. Hoewel dit ook een van de hernieuwbare grondstoffen is, is het veel beperkter dan hout en moet het meestal naar Duitsland worden geïmporteerd. Kurk is in de regel het meest geschikt als isolatiemateriaal voor composietsystemen of voor gevelisolatie. Daarnaast is kurk ideaal voor impactgeluidisolatie onder vloerbedekkingen zoals laminaat. Als isolatiemateriaal wordt kurk meestal verwerkt tot kurkplaten. Isolatie met kurk is vaak iets duurder dan isolatie met andere isolatiematerialen.
Voordelen van kurk:
- Goede isolatieprestaties, vooral voor geluidsisolatie
- Robuust en elastisch
- Natuurlijke grondstof
- Vochtregulerend
Nadelen van kurk:
- Hernieuwbare grondstof, maar niet onbeperkt
- Slechte brandbeveiliging
- Kan intrinsieke geur ontwikkelen
Hennep en vlas
Hennep en vlas worden ook gebruikt om gebouwen te isoleren. Ze behoren ook tot de natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen en zijn daarom zeer geschikt voor milieubewuste bouwers en huiseigenaren. In termen van isolatieprestaties laten hennep en vlas ook relatief goede resultaten zien. Ze doen op geen enkele manier onder voor kunstmatig geproduceerde isolatiematerialen. Op het gebied van duurzaamheid hebben ze echter duidelijke voordelen ten opzichte van hen, omdat ze als duurzaam worden beschouwd en gemakkelijk op een milieuvriendelijke manier kunnen worden weggegooid.
Hennep en vlas worden voornamelijk gebruikt in dubbelschaatsmetselwerk of voor gevelisolatie. Hennep en vlas worden verwerkt tot isolatieplaten.
Voordelen van vlas en hennep:
- Hernieuwbare grondstoffen
- Goede geluids- en thermische isolatie
- Bestand tegen ongedierte en schimmels
- Vochtregulerend
Nadelen van vlas en hennep:
- Hogere prijs
- Slechte brandbeveiliging
Calciumsilicaat
Isolatieplaten gemaakt van calciumsilicaat zijn gemaakt van zand of kalk. Ze verkrijgen hun fijnporige structuur door ze te schuimen met water en poriënvormers en vervolgens onder hoge druk met stoom uit te harden. Het zijn ook natuurlijke isolatiematerialen en zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid of bijzonder schadelijk voor het milieu. Ze worden voornamelijk gebruikt voor interieur- en gevelisolatie.
Voordelen van calciumsilicaat:
- Vochtregulerend
- Bestand tegen ongedierte en schimmels
- Leeftijd
- Natuurlijke grondstof
- Goede brandbeveiliging
Nadelen van calciumsilicaat
- Alleen geschikt voor binnenisolatie en vochtregulatie
- Geluidsarme en hittebescherming
Schuim
Hardschuim wordt beschouwd als een isolatiemateriaal dat goede resultaten heeft op het gebied van thermische en geluidsisolatie. Deze worden vaak gebruikt, vooral voor spantisolatie, maar ze zijn ook geschikt voor het isoleren van muren, plafonds of vloeren. Hardschuim is meestal te vinden in:
- Geëxtrudeerd polystyreen (XPS)
- Geëxpandeerd polystyreen (EPS)
- Polyurethaan (PUR)
- Polyisocynuraat hardschuim (PIR)
verdelen. In de regel wordt hardschuim in de vorm van isolatieplaten gebruikt. Alle varianten van hardschuim bereiken goede isolatieprestaties, maar in sommige gevallen hebben ze verschillende speciale kenmerken. XPS wordt beschouwd als robuust en relatief ongevoelig voor water, maar licht ontvlambaar. EPS – beter bekend als piepschuim – scoort met zijn vochtregulerende eigenschappen. PUR is extreem elastisch en flexibel, terwijl PIR het meest bestand is tegen het weer en ook waterafstotend is, waardoor het ideaal is voor buitenisolatie.
Perliet
Perliet verwijst naar isolatiematerialen gemaakt van vulkanisch glas. Voor isolatie kunnen ze in veel verschillende gebieden worden gebruikt, zoals daken, vloeren of kernisolatie. In de regel worden perlieten gebruikt als inblaasisolatiematerialen, maar sommige perliet isolatieplaten zijn ook op de markt verkrijgbaar. Perlieten worden ook als ecologisch onschadelijk beschouwd en kunnen gemakkelijk worden gebruikt.worden gefietst.
Voordelen van perliet:
- Langlevende
- Effectieve brandbeveiliging
- Bijzonder geschikt voor geluidsisolatie
- Bestand tegen ongedierte en schimmels
- Waterafstotend
Nadelen van perlieten:
- Slechtere thermische isolatie
- Energie-intensieve productie
Type isolatie doorslaggevend
Het is dan ook te zien dat er veel verschillende isolatiematerialen beschikbaar zijn, waarvan sommige heel verschillende eigenschappen hebben. Uiteindelijk is de doorslaggevende factor welke isolatie voor u moet worden uitgevoerd en hoe de bouwfysische eigenschappen van uw huis worden ontworpen. In het beste geval moet u gedetailleerd advies inwinnen bij een isolatie- en isolatiedeskundige voordat u een bepaald isolatiemateriaal koopt. Op blauarbeit.de vindt u tal van professionele isolatiebedrijven die u kunnen ondersteunen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en indien nodig ook de gewenste isolatiewerkzaamheden voor u kunnen overnemen.
Foto ‘s:
Ronstik / stock.adobe.com
Ingo Bartussek / stock.adobe.com
Bilanol / stock.adobe.com
Uladzimirzuyeu / stock.adobe.com
zeraleïne / stock.adobe.com
dima_pics / stock.adobe.com
Somkak / Voorraad. adobe.com