Beeld: dima_pics / stock.adobe.com
Het synthetische isolatiemateriaal polyurethaan hardschuim (ook wel PUR hardschuim genoemd) is een veelzijdig hardschuim op basis van een geschuimde kunststof, die is gemaakt van aardolie, maïs of andere grondstoffen. Dit isolatiemateriaal wordt verkocht in panelen van verschillende dichtheden, die verschillende eigenschappen kunnen hebben voorzien van oppervlaktelagen zoals glasvezelvlies, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor bepaalde delen van het huis. Polyurethaan hardschuim is een universeel toepasbaar isolatiemateriaal dat uitsluitend in het hele huis en in individuele ruimtes kan worden gebruikt. Door de vele voordelen is het bijzonder geschikt en kan het worden gecombineerd met andere isolatiematerialen.
Hier kunt u meer te weten komen over dit isolatiemateriaal, de structuur, de eigenschappen en de kosten. Als u uw nieuwe gebouw wilt isoleren met hard polyurethaanschuim of denkt aan een energiezuinige renovatie van oude gebouwen, kunt u blauarbeit.de contact opnemen met een energieadviseur bij u in de buurt en rechtstreeks contact opnemen met dakdekkers, schilders en andere gespecialiseerde bedrijven.
Productie van isolatieplaten van hard polyurethaanschuim
Polyurethaan is een kunststof geproduceerd door een kettingreactie genaamd polymerisatie. Individuele moleculen van een enkel uitgangsmateriaal komen samen tot een lange keten en het voorheen vloeibare uitgangsmateriaal wordt een vaste stof. Om het hardschuim te produceren, wordt koolstofdioxide toegevoegd aan het uitgangsmateriaal. De warmte die tijdens de reactie wordt gegenereerd, zorgt ervoor dat de koolstofdioxide in gasvorm verandert en talloze kleine belletjes vormt. De bubbels worden van elkaar gescheiden door dunne polyurethaanwanden, daarom worden ze ook wel een gesloten-cel schuim genoemd. Het isolerende effect wordt veroorzaakt door de gasbellen, die warmte veel langzamer overdragen dan vaste stoffen. Het op deze manier gevormde schuim wordt door een spuitkop in een dikte van maximaal 20 centimeter gebracht en in de gewenste vorm gesneden.
Lagen
In het huis worden PUR hardschuimplaten met toplagen gebruikt als isolatiemateriaal. De buitenste lagen worden aangebracht tijdens het uitharden van de platen in een productielijn. Afdeklagen van aluminiumfolie of mineraalvlies worden vaak gebruikt. Deze dienen als privacyschermen en geven de isolatieplaten een verhoogde slijtvastheid. Dampschermen verhogen de toch al sterke waterdoordringbaarheid van het isolatiemateriaal en maken het vrijwel ondoordringbaar voor water. Het inbrengen tussen aluminium platen voor hallen in lichtgewicht constructie is ook wijdverspreid.
PUR en PIR
Als u zich informeert over het onderwerp hard polyurethaanschuim, komt u naast de afkorting PUR ook de afkorting PIR tegen. PIR staat voor polyisocyanouraat. Het is nauw verwant aan polyurethaan en heeft vergelijkbare eigenschappen in thermische isolatie en vochtbestendigheid. PIR-panelen zijn bijzonder brandveilig en worden daarom vaak gebruikt in brandbeveiliging, hebben een verminderde elasticiteit in vergelijking met PUR-panelen.
Eigenschappen van hard polyurethaanschuimplaten
Voordelen
Polyurethaanplaten zorgen voor een uitstekende thermische isolatie. Al 10 cm dikte is voldoende om te voldoen aan de eisen van de Energiebesparingsverordening. Ze combineren tal van andere voordelen die de platen veelzijdig maken. PUR hardschuimplaten zijn zeer stabiel en verliezen noch hun vorm, noch hun isolerende werking, zelfs niet na tientallen jaren. Ze zijn licht van gewicht, stoten water af en isoleren ook betrouwbaar voetgangersgeluid, straatlawaai en andere storende geluiden. Bovendien zijn isolatieplaten gemaakt van polyurethaan hittebestendig en kosteneffectief om te kopen en te installeren.
Nadelen
Vanwege hun hoge stabiliteit zijn hardschuimplaten van polyurethaan niet gemakkelijk in hoeken en hoeken te plaatsen, maar moeten ze correct worden gesneden. U kunt deze gebieden isoleren met PU-spuitschuim. Daarnaast wordt aardolie gebruikt als uitgangsmateriaal voor de meeste polyurethaanplaten. Alternatieven gemaakt van biologische materialen zoals maïs of aardappelen zijn beschikbaar, maar zeldzamer en iets duurder. Last but not least, polyurethaan is vlamvertragend, maar brandt met de ontwikkeling van giftige gassen. Voor brandbeveiliging moet PIR worden gebruikt of moet een brandvertrager aan het polyurethaan worden toegevoegd. In termen van verwijdering is recycling van polyurethaan mogelijk, maar energie-intensief en geassocieerd met materiaalverlies. Nogmaals, er zijn betere alternatieven zoals hennep.
Toepassingsgebieden voor polyuretHennepschuim
Polyurethaan is geschikt als isolatiemateriaal op bijna alle gebieden. Hier is een overzicht van de belangrijkste gebieden en waarom het isolatiemateriaal hier vaak wordt gebruikt.
Dakisolatie
Door de hoge isolerende werking en het lage gewicht is PUR geschikt als isolatiemateriaal in de tussenliggende spantenisolatie van dakspanten. Het houdt ook vocht buiten en is daarom even geschikt voor platte daken als hellende daken.
Vloeren
Polyurethaan hardschuim isoleert impactgeluid en is voldoende voor vloerisolatie, zelfs in vlakke lagen van tien centimeter vanwege het goede thermische isolatie-effect. Bovendien worden de isolatieplaten niet beschadigd door zware meubels en andere mechanische belastingen.
Muren
Zowel voor de perimeterisolatie van kelderkamers als voor alle andere huismuren zijn de goedkope isolatieplaten van polyurethaan zeer geschikt. De dunne isolatieplaten zijn ook zeer geschikt voor binnenisolatie en minimaliseren het verlies van leefruimte.
Kosten van isolatie met polyurethaan
Polyurethaan hardschuim bevindt zich in het middenprijssegment van isolatiematerialen. Gemeten op de vierkante meter effectief isolatieoppervlak is het duurder dan polystyreen, maar goedkoper dan natuurlijke isolatiematerialen zoals hennepvezelplaat. De volgende tabel toont de vierkante meter prijzen van muren die geïsoleerd zijn volgens EnEV.
Isolatie | Kosten |
Polyurethaan hardschuim | 14 – 25 Euro |
Polystyreen | 8 – 14 Euro |
Hennepvezelplaat | 25 – 30 Euro |
Kostenvoorbeeld
Met het oog op een energetische renovatie moet een huisdak met een oppervlakte van 100 m² worden geïsoleerd met PUR-hardschuim door middel van tussenliggende spantisolatie. Naast 100 m² hard polyurethaanschuimplaten (2.000 euro) zijn andere bevestigingsmaterialen ter waarde van ongeveer 100 euro nodig. Nog eens 1.500 euro wordt besteed aan pvc-wandpanelen, die later de isolatie zullen bedekken. De loonkosten bedragen nog eens 1.500 euro, waardoor totale kosten van 5.100 euro te verwachten zijn. Verdere kosten vloeien voort uit de binnenbekleding, zoals houten lambrisering of houtsnipperbehang.
Kwestie van kosten | Kosten |
PUR hardschuim platen | 2.000 euro |
Bevestigingsmaterialen | EUR 100,- |
PVC wandpanelen | 1.500 euro |
Arbeidskosten | 1.500 euro |
Totaal | 5.100 euro |