Keldervloer schilderen – baten, begeleiding en kosten



Laatst bijgewerkt op januari 26, 2022 door Energiebesparen

In de meeste huizen bestaat de keldervloer uit een onbedekte laag beton. De industriële stijl mag dan modern zijn, niet iedereen wil het in huis. En er zijn ook andere argumenten voor het schilderen van de keldervloer. Beton wordt afgewreven door spanning en genereert aanzienlijke hoeveelheden stof. Gezien het feit dat veel mensen hun voedsel opslaan of hun was in de kelder doen, is het vooruitzicht van grotere hoeveelheden betonstof niet erg aangenaam. Ook het gemakkelijker schoonmaken en het vermijden van lelijke krassen zijn argumenten die spreken voor de bevestiging van een vloerbedekking.

Een mogelijke vloerbedekking is een keldervloerschildering. In dit geval wordt het eerder voorbereide beton overschilderd met speciale verf. Zo is na de droogtijd een slijtvaste, hygiënische en tegelijkertijd mooie vloer beschikbaar. Het leggen van dekvloer wordt ook geëlimineerd. Naast het relatief goedkoop en snel aanbrengen van de verf, is de optiek ook een goed argument voor een keldervloerschildering. Met een grote verscheidenheid aan kleuren en een consistent, betrouwbaar kleurenbeeld weet u precies wat u krijgt.



Voor het schilderen van de keldervloer is het het beste om te vertrouwen op een ervaren professional. Deze selecteert de geschikte kleur voor de betreffende ruimte, brengt deze snel en grondig aan en zorgt er ook tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor dat alles in orde is met het eindresultaat en dat u lang kunt genieten van uw nieuwe vloerbedekking.

Welke keldervloeren kunnen worden geverfd?

Niet alle kelderverdiepingen zijn hetzelfde. Om te controleren of een keldervloer geschikt is om te schilderen, moet u eerst de exacte samenstelling ervan behandelen. In oude huizen maakte de kale betonnen vloer deel uit van de natuurlijke vochtcirculatie van de lucht. Vocht steeg op door de keldervloer en in de kamerlucht. De relatief lekkende ramen die in die tijd gebruikelijk waren, maakten luchtuitwisseling mogelijk, waardoor het vocht niet condenseerde.

Hoewel de vanaf de jaren ’90 geïnstalleerde strakke ramen tal van voordelen hebben op het gebied van warmte- en geluidsisolatie, belemmeren ze deze vochtuitwisseling. Als er onvoldoende ventilatie is, wat vaak wordt vergeten in de zelden betreden kelder, kan schimmel zich dus nestelen in de muren. Alleen relatief moderne keldervloeren met een leeftijd van 20 jaar of jonger bevatten een dampscherm, dat ook betrouwbaar voorkomt dat vocht door het beton stijgt.

Als een betonnen vloer zonder dampscherm zou worden geverfd, zou de ondoordringbare verf het vocht in het beton vasthouden. Onder de verflaag zou het water zich ophopen en kan leiden tot vochtschade, schimmelvorming en, in het ergste geval, tot een aantasting van de statica van het gebouw. Daarom mogen vloeren zonder dampscherm alleen worden voorzien van een diffusie-open verf om vochtcirculatie mogelijk te maken. Tegels leggen is ook een goed alternatief. Als u het niet zeker weet, adviseert uw specialist u graag bij het kiezen van de juiste vloerbedekking.

Zelfs garagevloeren kunnen niet zonder aarzeling worden geverfd. De verf, die gemakkelijk in andere kelderkamers kan worden gebruikt, kan reageren met het rubber van de banden, die beide kunnen worden beschadigd. Ook zijn eventuele resulterende olievlekken niet gemakkelijk te verwijderen op normale verf. Voor garages moet u daarom letten op het gebruik van een speciale verf of deze vloer afdichten met een andere vloerkit.

Het benodigde materiaal en gereedschap

Het belangrijkste materiaal bij het schilderen van de keldervloer is natuurlijk de gebruikte verf. Hier wordt een verf gemengd met water op basis van cement gebruikt. Verven die geschikt zijn voor vloeren zijn voorzien van speciale additieven die hun slijtvastheid verhogen en hun reinigende eigenschappen verbeteren. Voor garages en stookruimtes, waar olievlekken kunnen optreden, is het noodzakelijk om toevlucht te nemen tot een speciale, drielaagse verf die bestand is tegen olie. De drie lagen moeten aan de rand van de muur op elkaar zichtbaar zijn. Dit is een vereiste om het lekken van olielekken in het grondwater te voorkomen.

Als de vloer geprimed moet worden, bijvoorbeeld tijdens een eerste laag, heb je ook een geschikte primerverf nodig. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen primer voor een sterk absorberende en een zwak absorberende vloer. Sterk absorberende bodems vereisen een diepe primer die enkele centimeters in de grond doordringt en het absorptievermogen verminderthet van de grond. Voor zwak absorberende vloeren is een zelfklevende primer voldoende. In het geval van sterk vocht dat te verwachten is, moet een barrièreprimer worden gebruikt om het beton te beschermen tegen vochtschade, bijvoorbeeld in wasruimtes.

Materiaal

Voor het aanbrengen van de verf is een verfroller met lamsleerhoes vereist. Voor grote bodems is het voordelig om een grote rol te hebben voor de oppervlakken en een kleinere rol voor het fijne werk in hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen. Borstels die het makkelijker maken om bijvoorbeeld onder radiatoren te werken, zijn ook handig. Om staand comfortabel te kunnen schilderen, heb je een telescopische staaf nodig voor de verfrollers. Daarnaast moet je kniebeschermers of een zacht oppervlak klaar hebben om te werken, want lang knielen op hard beton is ongezond.

Om het betonnen oppervlak schoon te maken, hebt u een bezem, stoffer en emmer nodig. Daarnaast is een krachtige stofzuiger nodig om het oppervlak daadwerkelijk volledig te reinigen. In het geval van grove betonnen oppervlakken moeten de oneffenheden vóór het schilderen worden afgeschuurd. Dit werkt het beste met een betonslijper. Let ook op adembescherming en voldoende ventilatie.

Voor het mengen van de verf kun je jezelf zwaar roerwerk besparen als je een boor en een garde bij de hand hebt. Bovendien is het, zoals bij al het schilderwerk, goed om muren en andere objecten te beschermen tegen verfspatten met crêpepapier, krantenpapier en andere hulpmiddelen.

Voorbereiding van de grond en schilderwerk

Zelfs bij een keldervloerschildering hangt het af van het juiste voorbereidende werk. Als de keldervloer ongelijk is, moet deze worden geschuurd voordat u gaat schilderen. Bovendien moet de vloer droog en absoluut schoon zijn. Voor dit doel wordt de vloer schoongeveegd en vervolgens twee keer grondig gestofzuigd met een krachtige stofzuiger. Hardnekkig vuil kan worden aangepakt met water. Als het gebruik van wasmiddel noodzakelijk is, veeg dan af met schoon water om de restanten van het wasmiddel te verwijderen. Als de vloer volledig droog, vetvrij en stofvrij is, kunt u sokkels, randen en muren maskeren met crêpepapier en beginnen met primen.

De primer wordt gelijkmatig op de vloer aangebracht, afhankelijk van de samenstelling en de instructies van de fabrikant. Dit kan met een borstel of een rubberen schuif. Zorg ervoor dat u de primer voldoende tijd geeft om te absorberen en te drogen en zorg voor voldoende ventilatie van de kamers. De keldervloer is nu geschilderd vanaf de randen en hoeken. In het middengebied wordt de verf aangebracht in lange, aangrenzende rijstroken. Nadat de eerste verflaag is opgedroogd, volgen een tweede en, indien nodig, een derde verflaag hetzelfde patroon. Na het drogen van de laatste verflaag kunt u de tapes verwijderen en uitkijken naar uw vers geverfde keldervloer.

Kosten van een keldervloerschildering

Een schilderij op een kelderverdieping lijkt misschien niet ingewikkeld, maar zoals met zoveel dingen zit de duivel in de details. De juiste verf- en primerkeuze, het schuren van de ondergrond en de juiste, complete schildertechniek zijn veel beter af in de handen van een professional. Daarnaast is een keldervloerschildering niet bijzonder duur in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Bovendien brengt de professional al alle benodigde gereedschappen en materialen mee, zodat de huurkosten bij de lokale ijzerhandel worden geëlimineerd. Voor het materiaal, het voorbereidende werk en het eigenlijke schilderen zijn er ongeveer de volgende kosten per 10 vierkante meter vloeroppervlak:

Kosten (10 m² per stuk) Kosten
Kleur 20
Ondervacht 10
Arbeidskosten schuren 60
Arbeidskosten priming &schilderen 30
Totaal 120

Beeld: schulzfoto / stock.adobe.com

Deel artikel: