Koel zolderappartement: tips tegen hitte

Zolderappartementkoeling kan moeilijk zijn.



Laatst bijgewerkt op 5 juli 2022 door A. Mroos

Beeld: XtravaganT / stock.adobe.com

Er zijn veel grappen over hitte op zolder. De soms extreme temperaturen zijn meestal het tegenovergestelde van grappig voor bewoners van zolderappartementen, omdat sterke hitte niet alleen onze prestaties kan verminderen, maar ook een negatief effect kan hebben op ons algemene welzijn en slaap. We leggen daarom uit wat je kunt doen tegen hitte op zolderappartement, welke tips echt helpen en welke rechten je hebt als huurder.



Tevreden

  1. Waarom wordt het zo warm op zolder?
  2. Goede ventilatie in de zomer
  3. Effectieve bescherming tegen de zon
  4. Warmtebronnen minimaliseren
  5. Airconditioners & Ventilatoren
  6. Betere thermische isolatie: dakisolatie achteraf inbouwen
  7. Wat geldt er wettelijk in geval van hitte op zolderappartement?

Waarom wordt het zo warm op zolder?

Vooral zolderappartementen zijn bijzonder gevoelig voor hitte. De redenen hiervoor zijn eigenlijk snel samengesteld:

  • Direct zonlicht op het dak
  • Grote dakramen
  • Warme lucht verzamelt zich in het bovenste deel van het huis
  • Slechte thermische isolatie

Zolderappartementen worden daarom vooral beïnvloed door warme temperaturen vanwege hun ligging direct onder het dak. Meer dan in andere appartementen is het daarom belangrijk om in zolderappartementen de kamers zoveel mogelijk koel te houden. Volledige koeling kan meestal alleen worden bereikt door een airconditioner te installeren, maar sommige maatregelen kunnen helpen om wat warmte buiten te houden.

Goede ventilatie in de zomer

Vooral bij sterke hitte is het belangrijk om regelmatig en vooral correct te ventileren. Dit betekent echter niet dat het raam constant open of zelfs gekanteld moet blijven. Want goede ventilatie in de zomer betekent onder andere dat je de warme lucht in de eerste plaats niet op zolderappartement laat. Dit betekent dat terwijl de temperaturen buiten overdag warmer zijn dan binnen, u de dakramen gesloten moet houden. Anders kan het snel gebeuren dat de warme lucht van buiten ook het binnenklimaat binnen verwarmt. Als daarentegen de ramen op dit moment gesloten blijven, kan de warmte niet zo gemakkelijk doordringen.

Natuurlijk hoeft u het niet te doen zonder frisse lucht in het appartement. Het beste is om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te ventileren of ’s avonds als het buiten wat koeler is. Om een goede luchtuitwisseling te garanderen, is het het beste om alle ramen te openen, zodat kruisventilatie mogelijk is. Dit helpt ook bij het reguleren van de luchtvochtigheid.

Effectieve bescherming tegen de zon

Niet alleen warme lucht is verantwoordelijk voor de warmte binnen, maar ook het directe zonlicht op het dak en vooral op de dakramen zorgt ervoor dat de kamertemperatuur in zolderappartementen zo drastisch opwarmt. Om dit tegen te gaan, kan het helpen om de ramen donkerder te maken. Er zijn hier in principe verschillende varianten beschikbaar. Zo kan een externe zonbescherming of als alternatief een interne zonbescherming worden gebruikt.

Indien beschikbaar, bieden rolluiken meestal een goede bescherming tegen de zon. Op verdiepingen hogerop worden deze echter zelden geïnstalleerd in Duitse woongebouwen. Als u te huur woont, kunt u met uw verhuurder duidelijk maken of het mogelijk zou zijn om rolluiken achteraf in te bouwen. Als u een luifel voor de ramen of als zonwering op het balkon wilt installeren, moet u dit ook van tevoren met de verhuurder verduidelijken. Er zijn zelfs speciale warmtewerende luifels beschikbaar.

Als alternatief kunnen jaloezieën, plooien of gordijnen bijvoorbeeld helpen bij hittebescherming. Soms zijn er zelfs materialen met thermische coating beschikbaar, die de warmte beter buiten kunnen houden dan de normale varianten.

Soms kan extreme hittestraling door de ramen ook te wijten zijn aan onvoldoende beglazing van de ramen. Hoe meer glas de ramen, hoe beter de thermische isolatie. In Duitsland moeten ramen minstens dubbel glas hebben, maar driedubbele beglazing biedt een nog betere thermische isolatie.

Vind ambachtslieden

Warmtebronnen minimaliseren

Om niet nog meer warmte in de lucht af te geven, moet u eerst extra warmtebronnen identificeren. Dit kan bijvoorbeeld de elektrische oven, de televisie of de Wees een computer. In de regel genereren elektronische apparaten en batterijen zelf veel warmte en geven deze af aan de kamerlucht op het zolderappartement. Als deze apparaten niet nodig zijn, moet u ze uitschakelen of loskoppelen om uw huis een beetje koeler te houden. Vergeet ook niet om de elektrische apparaten niet in stand-by modus te laten blijven, want zolang ze niet volledig zijn uitgeschakeld, kunt u nog steeds warmte genereren.

Airconditioners & Ventilatoren

Een andere maatregel om het zolderappartement te koelen is het gebruik van technische apparaten zoals airconditioners of ventilatoren. Mechanische koeling is niet alleen de snelste, maar ook de meest effectieve methode om de zomerhitte in uw eigen huis te bestrijden.

Ventilators

Hoewel ventilatoren geen directe koeling van de kamertemperatuur bieden, verbeteren ze de luchtcirculatie. De luchtstraal zorgt ook voor een aangenamer temperatuurgevoel. Er zijn onder andere combinatieapparaten beschikbaar, die bovendien zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in het appartement en dus een nog beter binnenklimaat.

Permanent geïnstalleerde airconditioning

Airconditioning is de meest effectieve manier om de optimale kamertemperatuur op het zolderappartement te garanderen. Permanent geïnstalleerde of mobiele airconditioners zijn hier beschikbaar. De eerste worden als bijzonder betrouwbaar beschouwd om het hele appartement te koelen. Moderne split airconditioningsystemen zijn bijzonder geschikt voor latere installatie. De installatie van een airconditioningsysteem brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee.

Vooral met betrekking tot stijgende temperaturen is er echter ook een trend in Duitsland naar de installatie van permanent geïnstalleerde airconditioners in particuliere huizen. Daarom is het zinvol om de installatie van tevoren te verzorgen voordat de eerste grote hittegolf om de hoek staat. In het beste geval moet u advies inwinnen bij een expert die indien nodig ook de planning en installatie voor u kan overnemen. Afhankelijk van de aard van de te koelen ruimte moet het aircosysteem aan verschillende eisen voldoen, vooral voor de zolder moet de airco meestal een hogere koelcapaciteit hebben dan bijvoorbeeld in appartementen op de begane grond van een woning.

Mobiele airconditioning

Als alternatief is de mobiele versie beschikbaar: er is geen installatie en dus geen structurele veranderingen nodig, zodat het apparaat meestal kort na aankoop kan worden gebruikt. Bij dit soort airco’s hoef je alleen maar een raam of deur open te zetten zodat de uitlaatslang erdoorheen past. Hierdoor stuurt de airco de warme lucht vervolgens naar binnen naar buiten. Maar wees voorzichtig: hier moet je er altijd voor zorgen dat je ramen en deuren sluit zodra je het huis verlaat. Anders kan het risico op inbraak toenemen.

In termen van koelcapaciteit worden mobiele apparaten echter als iets minder effectief beschouwd dan hun ingebouwde tegenhangers en is het stroomverbruik vaak iets hoger. Op de lange termijn kan het daarom zinvol zijn om na te denken over het installeren van een permanent geïnstalleerde airconditioner in uw eigen huis.

Betere thermische isolatie: dakisolatie achteraf inbouwen

Een van de redenen waarom het vaak zo warm wordt, vooral in zolderappartementen, is de slechte of niet-bestaande dakisolatie. Dit betekent vaak dat het zolderappartement te warm is in de zomer en te koud in de winter.

Huurders kunnen hier meestal weinig invloed op uitoefenen, eigenaren van appartementsgebouwen wel. Want met daaropvolgende dakisolatie kan de thermische isolatie in zolderappartementen aanzienlijk worden verbeterd. Naast minder warmte in de zomer heeft dit ook het voordeel van een lager energieverbruik in de winter en bespaart het op de lange termijn geld. Voor de daaropvolgende dakisolatie moeten verhuurders of eigenaren echter eerst investeren, maar de energiezuinige renovatie wordt ook gesubsidieerd door de staat.

Een minimumeisolatie voor dakisolatie is vastgelegd in de Energiebesparende Verordening (EnEV). Soms zijn eigenaren daarom verplicht om dakisolatie uit te voeren.

Afhankelijk van het type dak zijn verschillende soorten dakisolatie geschikt voor een betere thermische isolatie. Deze omvatten:

  • Rafter isolatie
  • Inblaasisolatie
  • Rafter isolatie
  • Tussenliggende spantisolatie

Neem de dakisolatie niet in eigen hand. Hier moet u zeker een professionele dakdekker inhuren, zodat de dakisolatieG kan professioneel worden uitgevoerd.

Vind ambachtslieden

Wat geldt er wettelijk in geval van hitte op zolderappartement?

Je moet voorbereid zijn op een bepaalde warmte in zolderappartementen, maar welke rechten heb je als huurder als de warmte in je eigen woning een stresstest wordt? Er zijn in principe twee maatregelen om uit te kiezen: Of u kiest voor een huurverlaging of u overweegt een beëindiging van het appartement. Maar pas op, er is geen exacte wettelijke regeling in de Duitse wet.

Huurverlaging door warmte op zolder

Een voorwaarde voor een huurverlaging is meestal een gebrek in het appartement of een extreme last. Kortom, de temperatuurstijging in het zolderappartement wordt nog niet als een defect beschouwd, maar extreme temperaturen in de zomermaanden kunnen leiden tot een niet te onderschatten last, zodat een huurverlaging mogelijk is.

Omdat er geen wettelijke basis is, worden de technische regels voor werkplekken vaak gebruikt voor oriëntatie. Daarin staat dat de kamertemperatuur op werklocaties niet hoger mag zijn dan 26 graden. Deze temperatuurwaarde wordt dan vaak gebruikt voor oriëntatie voor particuliere woningen. Voor dagen dat het permanent zo warm is in het appartement, is een huurverlaging meestal zonder problemen mogelijk. Om uzelf juridisch te beschermen, moet u als huurder echter een onafhankelijke getuige kunnen oproepen of de temperatuurwaarden op een andere manier kunnen vastleggen, bijvoorbeeld via speciale thermometers met opslagfunctie.

Voordat u de huurverlaging zelf doorvoert, moet u echter met de verhuurder praten en hem een deadline stellen voor het verbeteren van de situatie als bijvoorbeeld de extreme temperaturen te wijten zijn aan slechte isolatie. Als dit niet het geval is, kunt u de huur met maximaal 20 procent verlagen voor de extreem warme dagen, waarop bijvoorbeeld regelmatig temperaturen van 30 graden heersen, zoals de rechtbank van Hamburg (Az.: 46 C 108/049) oordeelde.

Appartement annuleren vanwege extreme hitte

Bij extreme hitte is het volgens een beslissing van het Berlijnse Constitutionele Hof van 20 maart 2007 zelfs mogelijk om het appartement zonder kennisgeving te beëindigen als de temperaturen regelmatig ondraaglijk heet worden. Het is hier echter ook cruciaal om de verhuurder van tevoren op de hoogte te stellen van de gebrekkige voorwaarden en hem de mogelijkheid te geven om de omstandigheden op het zolderappartement binnen een redelijke termijn te verbeteren.

Deel artikel: