Laatst bijgewerkt op december 20, 2021 door Energiebesparen
Het kan snel gebeuren: de appelboom, die vorig jaar nog overvloedig vruchten droeg, wordt zwak, bloemen en struiken vertonen vreemde verkleuringen en bomen sterven af. De reden is zelden gewoon verkeerde zorg, in de meeste gevallen spelen ook plantenziekten een rol. De meeste plantenziekten kunnen worden vermeden met de juiste zorg, zoals adequate bemesting, een goed vochtgehalte en goede verzorging. De afweer van gezonde planten, vergelijkbaar met mensen, kan omgaan met de meeste schimmels, bacteriën, virussen en plagen. Als ziekten zich echter in uw tuin verspreiden, is dit geen reden tot wanhoop. Hier kunt u ontdekken welke plantenziekten bijzonder wijdverspreid zijn, hoe u ze kunt herkennen en hoe de ziekten met succes kunnen worden bestreden. Op blauarbeit.de vindt u tal van professionele tuinders bij u in de buurt, die u graag adviseren en de bestrijding van plagen, schimmels en andere ziekten voor u overnemen.
Omslag van Tunatura – stock.adobe.com
Echte meeldauw en valse meeldauw
Erkenning
Zoals de naam al doet vermoeden, manifesteren deze schimmelziekten zich door een bloemige coating op de bladeren van de plant. Terwijl echte meeldauw zich voornamelijk op de bovenkant van het blad nestelt, vindt u donsachtige meeldauw aan de onderkant van de bladeren. De coating van echte meeldauw kan gemakkelijk worden afgeveegd met een vochtige doek. Bovendien kunt u de valse meeldauw, die deze coating alleen in het late stadium van zijn besmetting vormt, herkennen aan de opvallende vlekken op de bladeren. Deze lijken donkerder in de achtergrondverlichting dan het omliggende, gezonde weefsel, terwijl ze helderder lijken in het bovenaanzicht.
Strijd
Echte meeldauw kan met een vochtige doek van het bladoppervlak worden afgeveegd. Omdat vocht echter andere soorten schimmels begunstigt, moet u uw toevlucht nemen tot andere middelen. De schimmel verdraagt geen alkalische omgeving en dus kunt u zuiveringszout in water oplossen en het met een spuitfles op de aangetaste delen van de plant spuiten. Valse meeldauw daarentegen houdt van vocht. Hier moet je royaal reeds zieke plantendelen verwijderen en de plant droog houden, dus geef spaarzamer water en plaats op een droge plaats.
Roestschimmels
Erkenning
De diagnose van dit type schimmel is heel eenvoudig, omdat het een uniek schadepatroon laat zien. Planten die door deze schimmel worden aangetast, vormen opvallende verkleuringen op de bladeren, die verschijnen als gele vlekken aan de rand, rode tot zwarte vlekken aan de binnenkant. Aan de onderkant van het blad wordt een zichtbare uitstulping van het paddenstoellichaam gevormd. De roestschimmels zijn een familie van verschillende soorten schimmels, elk gespecialiseerd in bepaalde plantensoorten zoals perenbomen, grassen of groenten. Als u meerdere variëteiten van deze plantensoorten in uw tuin heeft, is snelle actie vereist wanneer de roestschimmels voor het eerst verschijnen, anders kunnen ze zich in de hele tuin vestigen.
Strijd
Roestschimmels worden het best bestreden door het immuunsysteem van de planten zelf. Versterk dit met het juiste vocht en de juiste meststof zodat de planten de sporen kunnen afweren. Als je toch een roestschimmelbesmetting opmerkt, is dit gelukkig niet dodelijk, maar verzwakt het alleen de plant. Controlemiddelen zijn een afkooksel van heermoes, knoflook of varens. Ook kan een mengsel van wasmiddel en olie, aangebracht in een spuitfles op de aangetaste plantendelen, de beschermende hoes van de schimmel vernietigen en de plaag bestrijden. Als u met deze middelen geen succes behaalt, helpt meestal alleen een radicale snoei. Zoals bij het snoeien van aangetaste plantendelen, moet u ervoor zorgen dat het groenafval niet in de compost of de organische afvalbak wordt gedaan, maar in het restafval. Dit is de enige manier om verdere verspreiding tegen te gaan.
Grijze mal
Erkenning
Op het eerste gezicht lijkt grijze schimmel op meeldauw, omdat deze ook een witte tot grijze coating vormt op de bladeren van de plant. Bij nader inzien is het onderscheid echter gemakkelijk, omdat de delen van de plant die besmet zijn met grijze schimmel modderig en verdord zijn. Naast de bladeren kunnen ook stengels, bloemen en vruchten worden aangevallen.
Behandeling
Als je grijze schimmel op je planten opmerkt, moet je het snel bestrijden, omdat het bijna alle planten aantast en zich snel verspreidt. Verwijder alle aangetaste delen van de plant die al zwaar zijn verwelkt en zorg ervoor dat de plant op een droge plaats wordt opgeslagen en gescheiden van andere planten. Controleer de aangetaste plant regelmatig totdat er gedurende enkele weken geen aangetaste gebieden zichtbaar zijn.
Andere schimmelziekten
Erkenning
Tal van andere soorten schimmels beschadigen planten in huistuinen. Net als meeldauw- en roestschimmels vormen deze schimmels verkleuringen op de bladeren. In de zogenaamde boomknobbel verschijnen ook uitstulpingen op takken en op de stam. Ook een vreemde coating of verwelkte en hangende bladeren, bloemblaadjes of scheuten duiden op schimmelziekten. De afzonderlijke paddenstoelensoorten konden worden gebruikt om hele boeken te vullen.
Strijd
Hoe verschillend schimmelziekten ook zijn, hun strijd is in de meeste gevallen hetzelfde. Het vocht dat schimmelplagen bevordert, moet uit de buurt van de planten worden gehouden. Door het water geven en opslaan op droge plaatsen te sparen, werkt dit goed. Bovendien helpt een zuiveringszoutoplossing en een versterking van de plant door geschikte meststof in geschikte hoeveelheden bij de meeste paddenstoelvariëteiten.
Bacteriën en virussen
Erkenning
In tegenstelling tot schimmelziekten, die zich hechten aan bepaalde delen van de plant, doordringen en zich voeden met de planten, verspreiden bacteriën en virussen zich door de leidingen in de plant. Hun effecten zijn dus veel minder specifiek. Als een plant over het algemeen verzwakt lijkt, helemaal verwelkt of sterft, zitten bacteriën en virussen er vaak achter. Virussen vormen vaak patronen aan de buitenkant van de plant. Een duidelijk teken van een bacteriële infectie is een papperige vloeistof die zich aan de buitenkant van de plant vormt. Deze zogenaamde natte rot bevat tal van bacteriën en is zeer besmettelijk voor andere planten.
Behandeling
De beste behandeling is preventie. Naast de algemene versterking van de planten door bevruchting en verzorging, moet u de toegangswegen van bacteriën en virussen sluiten. Deze ziekteverwekkers dringen vaak door door verwondingen aan de planten, bijvoorbeeld na het snoeien of door parasitaire besmetting. Daarom moet u grotere delen van takken sluiten met was of teer bij het snoeien en uw gereedschap schoonmaken met alcohol of azijn tussen het snoeien van de planten. Zodra er een virale of bacteriële ziekte is, kun je de plant alleen voorzien van de voedingsstoffen die nodig zijn om het te bestrijden en, als de strijd van de plant om te overleven hopeloos is, ze radicaal verwijderen. Je moet ook de omringende grond royaal afvoeren, zodat er geen ziektekiemen kunnen bezinken.