Orchideeën verpotten met stap voor stap instructies

Een vrouw die een orchidee verpot.



Laatst bijgewerkt op maart 17, 2022 door Energiebesparen

Je hebt orchideeën in huis en vraagt je af of en, zo ja, hoe je deze orchideeën moet verpotten? Dit bericht geeft je antwoorden op al je vragen over het verpotten van orchideeën.

Wanneer orchideeën verpotten?

Het antwoord is: Ja, in principe moeten orchideeën van tijd tot tijd in een nieuwe pot worden verpot. De reden hiervoor is dat de orchideeën uiteindelijk meer ruimte nodig hebben om te groeien en de oude pot daardoor regelmatig te klein wordt. Bovendien zijn de voedingsstoffen uit de grond in de oude pot na een bepaalde tijd opgebruikt. Om te kunnen blijven groeien en bloeien, hebben orchideeën daarom altijd nieuwe grond met nieuwe voedingsstoffen nodig.



In principe moeten orchideeën ongeveer om de twee tot drie jaar in een nieuwe, grotere pot worden verpot. De exacte timing kan echter variëren en hangt met name af van de grootte van de oude pot. Hoe kleiner dit is, hoe sneller de orchidee meer ruimte nodig heeft en daarom moet je je orchidee eerder in een grotere pot zetten. Ten laatste, wanneer de wortels van de orchidee zo gegroeid zijn dat ze de orchidee een beetje omhoog duwen uit de oude pot, moet je de plant verpotten. Deze uitgroei is een duidelijk teken dat de oude pot te klein is geworden en de orchidee er niet meer goed in kan groeien. Met betrekking tot het seizoen is het het beste om in de lente of de herfst te verpotten.

Hoe orchideeën te verpotten?

Wanneer de optimale tijd voor het verpotten van de orchideeën is aangebroken, rijst natuurlijk de vraag hoe het verpotten precies plaatsvindt. In deze stapsgewijze handleiding leer je precies hoe je je orchidee kunt verpotten, zodat hier niets mis kan gaan.

  1. Stap: Eerst heb je een nieuwe pot nodig, die groter moet zijn dan de oude pot. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de orchidee na het verpotten echt meer ruimte heeft om te groeien dan ervoor. Deze nieuwe pot moet je nu deels vullen met aarde, zodat de orchidee later niet op de bodem van de pot staat, maar op de grond.
  2. Stap: Nu moet je de orchidee die je wilt verpotten uit de oude pot verwijderen. Om dit te doen, moet je de orchidee en zijn wortels opgraven en vervolgens de wortels bevrijden van de rest van de grond. Hier moet u goed opletten dat u de wortels tijdens dit proces niet beschadigt.
  3. Stap: Verpak de plant tussen de bladkop en de kluit, want hier is de orchidee het meest ongevoelig. Plaats de plant nu in de nieuwe pot gevuld met wat aarde en bekleed de orchidee, indien nodig met meer aarde.
  4. Stap: Nadat je de orchidee in de nieuwe pot hebt geplaatst, vul je hem met aarde. Tijdens het vullen moet je de pot meerdere keren schudden, zodat de nieuwe grond goed verdeeld is en luchtig en pluizig blijft.

Waar moet je op letten bij het verpotten van orchideeën?

Bij het verpotten van orchideeën zijn er echter enkele eigenaardigheden om te overwegen. Deze eigenaardigheden zullen hieronder worden besproken.

Allereerst moet worden opgemerkt dat orchideeën het beste groeien en gedijen in een doorschijnende pot. Als nieuwe pot moet je daarom indien mogelijk zo’n doorschijnende pot kiezen, zodat de omstandigheden voor de plant zelfs na het verpotten optimaal zijn. Een doorschijnende pot is zo belangrijk voor orchideeën omdat de wortels van de orchidee niet alleen verantwoordelijk zijn voor de aanvoer van mineralen, voedingsstoffen en water. Daarnaast vormt de wortel ook zijn eigen bladgroen. Zo’n bladgroen kan echter alleen ontstaan als de wortels van voldoende licht worden voorzien. Zo’n lichtvoorziening kan het beste worden gewaarborgd door een doorschijnende pot.

Ook met betrekking tot de grond is de orchidee een vrij veeleisende plant. Orchideeën gedijen optimaal in speciale grond die speciaal voor deze plant is ontwikkeld. Deze bijzondere grond is schors mulus en bijzonder los. Als nieuwe grond moet je dus ook zo’n speciale grond gebruiken.

Moet je de wortels knippen bij het verpotten?

Bij het verpotten rijst onvermijdelijk de vraag of de wortels van de orchidee tegelijkertijd ook geknipt moeten worden. Kortom, verpotten is de ideale gelegenheid omgemakkelijk om de wortels van de orchidee te knippen, omdat je de plant al uit de pot hebt gehaald en de wortels uit de grond hebt bevrijd. Er zijn echter een paar dingen om te overwegen bij het snijden van de wortels en je moet over het algemeen heel voorzichtig zijn om de wortels niet te beschadigen en zo de groei en toevoer van de hele plant in gevaar te brengen.

Bij het verpotten moet je eerst de al dode wortels direct afsnijden. Deze wortels dragen niet meer bij aan de aanvoer van de plant, waardoor je hier weinig kunt breken. Je moet echter voorzichtiger zijn met de droge en rotte wortels. Deze moet je ook afsnijden, maar hier moet je vooral oppassen dat je niet te veel afsnijdt. Gebruik een zo scherp mogelijke schaar, waardoor het risico op ongewenste schade afneemt. Als u stomp gereedschap gebruikt, is het zeer waarschijnlijk dat er blauwe plekken zijn die de wortel onnodig beschadigen en belasten. Omdat orchideeën sowieso zeer gevoelige planten zijn, moet je dergelijke onnodige belasting van de planten vermijden. Nog beter dan een scherpe schaar zou een medisch scalpel of een scherp tapijtmes zijn.

Als je regelmatig orchideeën snijdt en streeft naar een optimaal resultaat, zou je daarom moeten overwegen om hiervoor zo’n scalpel of tapijtmes te kopen. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de gebruikte gereedschappen grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat u ze gebruikt voor het snijden van orchideeën. Dit voorkomt de overdracht van virussen en bacteriën naar de plant. Voor volledig gezonde wortels moet je niets afsnijden. Dit zou de toevoer van mineralen, voedingsstoffen en water van de plant alleen maar verminderen en daarom de groei in gevaar brengen.

Waar moet je op letten na het verpotten?

Zelfs na het professioneel verpotten van de orchidee zijn er andere punten waarmee rekening moet worden gehouden. Allereerst moet je de nieuwe grond en ook de bladeren van de orchideeplant onmiddellijk na het verpotten bevochtigen. Gebruik indien mogelijk een speciale spuitfles met de best mogelijke sproeinevel om de bladeren niet te beschadigen.

Bovendien moet u de orchidee dan wekelijks water geven in een dompelbad. Wel moet je er wel voor zorgen dat je de plantenbak waarin het waterbad plaatsvindt daarna goed leegt. Anders zijn de wortels van de orchidee permanent vochtig en beginnen ze te rotten. Over het algemeen moet je ervoor zorgen dat de plant niet te vochtig wordt met orchideeën. In geval van twijfel moet je dus eerder te weinig dan te veel water geven.

Verder is het belangrijk dat de orchidee geen directe en mollige zon krijgt. Daarom is het het beste om de plant op een vensterbank op het oosten of westen te plaatsen.

Beeld: maryviolet / stock.adobe.com

Deel artikel: