Potgrondvormen – Hoe zich te ontdoen van de schimmel

Witte schimmelpluis op aarde in een bloempot



Laatst bijgewerkt op September 24, 2021 door A. Mroos

Heb je een witte, zachte, donzige coating op je potgrond of merk je een muffe geur? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met schimmel. Want potgrond kan onder bepaalde omstandigheden ook schimmelen.

Inhoudsopgave



  1. Hoe herken je schimmel in de bloempot?
  2. Waarom vormt zich schimmel in de bloempot?
  3. Verwijder schimmel in de bloempot
  4. Is schimmel in de bloempot gevaarlijk?
  5. Hoe kan een nieuwe schimmelplaag worden voorkomen?
  6. Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen:

Hoe herken je schimmel in de bloempot?

Kortom, je kunt een beschimmelde potgrond herkennen aan de zachte, witte pluisjes die zich in kleine ronde kolonies op de aarde verspreiden. Vaak verschijnen witte paddenstoeldraden, die ook wel mycelium worden genoemd, onder het aardoppervlak en lopen ze door de hele potbal. Deze verschijnselen gaan meestal gepaard met een muffe geur. Als de schimmelplaag al geavanceerder is, vormen zich vaak opvallende vruchtlichamen, die bijdragen aan de voortplanting van schimmels door hun sporenproductie.

De schimmel moet niet worden verward met kalk- en zoutafzettingen, die worden veroorzaakt door kalkhoudend irrigatiewater en ook worden gekenmerkt door een witte kleuring. Om deze twee fenomenen van elkaar te onderscheiden, is het logisch om een deel van de witte coating af te schrapen met behulp van een houten stok. Als deze coating wordt gekenmerkt door een droog, kruimelig en hard type, is dit geen schimmel, maar zout- en kalkafzettingen. Bovendien kunt u deze minerale afzettingen herkennen aan hun vlakke voorkomen. In tegenstelling tot schimmel komen deze niet voor in kleine kolonies, maar steeds vaker op het gehele bloempotoppervlak.

Als u te maken heeft met dergelijke minerale afzettingen, is het slechts een esthetisch probleem dat geen schade of aantasting van u of uw planten veroorzaakt.

Waarom vormt zich schimmel in de bloempot?

Er zijn tal van schimmelsporen in onze lucht. Als deze zich vanuit je bloempot op het aardoppervlak nestelen, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden beginnen te ontkiemen, waardoor schimmel ontstaat. Dienovereenkomstig kan zich in principe schimmel vormen in de bloempot wanneer bepaalde voorwaarden en factoren worden gegeven:

  • Organische stof: In principe hebben schimmels een relevante functie in de natuur. Want als afbrekers leven de schimmels van de afbraak van dode organische stoffen. Daarom zal elke grond die grotendeels uit organisch substraat bestaat vroeg of laat ontbinden. Als dit proces echter gepaard gaat met een gebrek aan ventilatie, neemt de gevoeligheid voor schimmelbesmetting aanzienlijk toe. Vooral compost, schorshumus, houtvezel en turf worden getroffen. Dienovereenkomstig bevordert potgrond met een hoog aandeel van een van deze organische stoffen schimmelgroei.
  • Slechte ventilatie: Zoals in de vorige paragraaf al duidelijk was, draagt ook een gebrek aan ventilatie bij aan de ontwikkeling van schimmel. Dit is vooral het geval bij inferieure potgronden, die bijzonder gevoelig zijn voor schimmelbesmetting vanwege hun onstabiele structuur en een gebrek aan beluchting op hetzelfde moment. Hogere kwaliteit en losse bodems, die een stabiele structuur hebben, zijn veel minder gevoelig voor schimmel.
  • Hoge luchtvochtigheid: Als je het te goed bedoelt met de watervoorziening van je planten, kan dit ook de ontwikkeling van schimmel bevorderen. Want een permanent vochtige omgeving draagt bij aan de snellere vorming en verspreiding van schimmels.
  • Hitte: Warmte bevordert ook de schimmelgroei. Omdat hoge temperaturen de optimale omstandigheden vertegenwoordigen waaronder de mallen zich niet alleen comfortabel voelen, maar zich ook veel sneller vermenigvuldigen.
  • Onjuiste opslag: Door onjuiste opslag kan het voorkomen dat er condensatie ontstaat in de verpakkingsfolie, wat bijdraagt aan de schimmelvorming van de nog ongeopende potgrond. Als u in de handel een verse zak potgrond koopt, die bij het openen al bedekt is met een paddenstoelenmycelium, is dit een reden voor een klacht vanwege onjuiste opslag.

Matrijs in BlumentoWeg met PF

Als u schimmel in een plant opmerkt, moet u deze naar buiten brengen en het appartement grondig ventileren om sporenverontreiniging in de lucht te minimaliseren. Nu moet je de plant buiten uit zijn pot verwijderen en een handschop gebruiken om de losse grond volledig te verwijderen, zodat alleen de gewortelde baal van de plant overblijft.

Voor de zekerheid kun je nu zoveel mogelijk schimmelsporen uit de grond strooien met een dun laagje netto zwavel. Dit is een biologisch middel dat in de biologische landbouw wordt gebruikt om schimmelziekten te bestrijden. Dankzij deze functie draagt de netto zwavel ook bij aan de eliminatie van een schimmelmycelium in uw kamerplanten.

Naast de potbaal is het ook belangrijk om de bloempot te bevrijden van alle schimmelsporen. Voor dit doel moet u de pot zowel van binnenuit als van buitenaf grondig reinigen met een warme azijnoplossing. Zodra dit is gebeurd, kan de plant nu weer worden opgepot. Voor dit doel wordt het gebruik van een nieuwe, hoogwaardige potgrond, die wordt gekenmerkt door een hoog mineraalgehalte, aanbevolen. Bijzonder geschikt hier zijn potgronden met zand of lavasnippers. Als alternatief kunt u de potgrond mengen met een handvol kleikorrels. Dit voorkomt de ophoping van overtollig irrigatiewater in de bodem. Naast de juiste potgrond moet je er ook voor zorgen dat de bloempot voldoende extractiegaten aan de onderkant heeft. Om ze niet te verstoppen met aarde bij het vullen, is het logisch om ze van tevoren met potscherven te bedekken.

Is schimmel in de bloempot gevaarlijk?

Kortom, schimmel op de potgrond is niet gevaarlijk voor mensen met een gezond immuunsysteem. Er zijn echter ook enkele schimmels die zijn geclassificeerd als gevaarlijk voor de gezondheid. Als hun sporen in een te hoge concentratie in de binnenlucht voorkomen, kunnen ze chronische en allergische aandoeningen van de luchtwegen en astma-aanvallen veroorzaken. Vooral getroffen door dit zijn gezondheidsverzwakte mensen of mensen met een allergie die reageren op schimmel. Als u tot een van deze kwetsbare groepen behoort, moet u voorzichtig zijn met beschimmelde grond en nooit de sporen inademen. Het is raadzaam om de bloempot uit het appartement te verwijderen met een gebitsbeschermer en de schimmel onmiddellijk te verwijderen.

Gezien de planten is schimmelbesmetting een uitdaging, vooral voor jonge planten. Kortom, de schimmel voedt zich, net als de plant, met de voedingsstoffen in de potgrond. Omdat de voedingsstoffen echter beperkt zijn, is er een voedingsconcurrentie, die vooral jonge planten in hun ontwikkeling remt en in het ergste geval leidt tot de dood van de plant. Voor volwassen planten zijn nutriëntenconcurrentie en dus ook schimmelbesmetting geen beperking.

Hoe kan een nieuwe schimmelplaag worden voorkomen?

Er zijn enkele factoren die kunnen worden gebruikt om herhaling van schimmels te voorkomen. Dit begint met het oppotten van je plant, waarbij je terug moet vallen op een hoogwaardige, structureel stabiele potgrond met een hoog mineraalgehalte. In combinatie met extra drainage heb je al de belangrijkste voorzorgsmaatregelen genomen om schimmelgroei tegen te gaan.

Zodra dit is gebeurd, hangt het af van de juiste plantverzorging of de juiste dosering van de hoeveelheid water. In principe is het voordelig om de plant iets minder water te geven dan om hem te veel water te geven. Want vooral een permanent vochtige potbaal vormt een optimale voedingsbodem voor de vorming en verspreiding van schimmels. Of een plant water nodig heeft of niet, je kunt eenvoudig controleren op basis van bodemvocht. Om dit te doen, steekt u uw vinger lichtjes in de grond. Als het droog lijkt en niet aan je vinger kleeft, kun je de plant een beetje water geven. Naast het vingermonster moet u ook letten op de rustfase van de plant bij het water geven. Dit komt omdat planten tijdens de herfst- en wintermaanden vaak in een slapende fase zitten, waarin ze een verminderde waterbehoefte hebben. Verder is het zinvol om planten vaker water te geven via de achtbaan van onderaf.

Bovendien moet u uw planten met regelmatige tussenpozen verpotten om schimmel te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als de grond in de bloempot al is ingestort en zijn losheid heeft verloren. Ook een regelmatige uitzending van de eigenen vier muren draagt bij aan het voorkomen van schimmel. Op deze manier kan kamerlucht die zich al heeft opgehoopt met sporen worden vervangen door frisse lucht. Daarnaast heeft een heldere ligging van de planten een remmend effect op de schimmelgroei. Omdat schimmel in principe de voorkeur geeft aan donkere plaatsen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen:

Deel artikel: