Sparrenhout – dagelijks brood uit de Midden-Europese bosbouw



Laatst bijgewerkt op november 16, 2022 door Energiebesparen

Foto door martinfredy – stock.adobe.com

Net als de spar, dennen en lariks is sparren een van de coniferen. Hun naam verschilt afhankelijk van de ondersoort en het geografische voorkomen. Terwijl in Europa en Noord-Azië de gewone spar (Picea abies) goed is voor een zeer groot deel van de bosrijkdommen, spreekt men in Noord-Amerika van de Sitka-spar als de belangrijkste vertegenwoordiger. In landen verder naar het noorden, zoals Canada en Polen, is er ook sprake van de Noordse spar.



Alleen al in Duitsland beslaat sparren een oppervlakte van meer dan drie miljoen hectare, voornamelijk in berggebieden, en draagt zo bij aan meer dan een derde van het totale bosareaal. Om deze reden spreekt men ook van de zogenaamde broodboom van de Midden-Europese bosbouw.

Bijzonderheden ten opzichte van andere houtsoorten

Nu rijst de vraag wat sparrenhout zo bijzonder maakt dat het over de hele linie wordt gekweekt. Het antwoord is vrij simpel. Vooral de spar verschilt van andere houtachtige planten in zijn snelle en vooral rechte groei. Dit betekent dat niet alleen aan een zeer grote vraag kan worden voldaan met een eersteklas prijs-prestatieverhouding. Ook wordt snelle bebossing mogelijk gemaakt, wat een aantal milieuschades, bijvoorbeeld door bodemerosie, kan tegengaan. Een massief houten stam met weinig knoopgaten zorgt voor een verdere optimalisatie van de houtopbrengst.

Aan de andere kant is het de lichte witachtige tot geel-witachtige kleuring, die in combinatie met een delicate, onopvallende oppervlaktestructuur in de vorm van fijne, langwerpige korrels waarschijnlijk het belangrijkste witte hout presenteert. Na speciale verwerkingsprocessen zoals schuren of schaven, verschijnt het lichte, zachte hout in een beschimmelde glans. Omdat kernhout en spinthout niet van elkaar te onderscheiden zijn, is het resultaat een consequent uniforme kleuring van de grondstof. Regelmatige wisselingen van licht vroeg hout en donker laat hout zorgen voor lichte contrasten. Vers gedroogd, het witte hout is zowel handgemaakt als mechanisch goed en veelzijdig verwerkbaar.

Een beslissend nadeel bij de verwerking van de sparrenboom is echter de aanwezigheid van kleine harskanalen, waardoor deze vrij ongeschikt is voor gebruik als zitmeubel. Bovendien kan blootstelling aan licht de heldere, witachtige kleur donkerder maken, niet onbelangrijk tot geelbruin.

Technische kenmerken van vurenhout

Naast een zeer snelle groei kan het hout van de spar met andere aspecten komen. Aan de ene kant is het een zeer lichte grondstof, waardoor het veelzijdig in gebruik is. Het gewicht voor een kubieke meter spar in gedroogde toestand is ongeveer 450 kilogram. Hierdoor is het eenvoudig te verwerken en maakt het onder andere bruikbaar als bouwhout. De reden hiervoor is een vochtgehalte van ongeveer twaalf tot 15 procent en gemiddelde krimpafmetingen van radiaal tot 0,19 procent, evenals tangetial tot 0,36 procent. In vergelijking met andere soorten is er echter een slechte vochtbestendigheid. Schimmelaantasting en schimmelvorming veranderen dus niet alleen de kleur, maar hebben vooral invloed op de kwaliteit. Om deze reden mag vurenhout alleen worden behandeld en voorzien van beschermende films.

Een gemiddelde dichtheid van 470 kilogram per kubieke meter geeft aan dat het laagnerfhout ook erg zacht is. Hoe ouder de boom echter wordt, hoe meer de dichtheid en dus de houtkwaliteit afneemt. Vanuit dit oogpunt hangt het latere type gebruik af van de leeftijd, die correleert met de boomringbreedtes. De elasticiteitsmodulus, die waarden van 10000 tot 12000 Newton per vierkante millimeter kan aannemen, suggereert een relatief goede elasticiteit. Andere sleutelwaarden zoals een druksterkte van ongeveer 45 Newton per vierkante millimeter, een treksterkte van ongeveer 95 Newton per vierkante millimeter en een buigsterkte van 70 tot 80 Newton per vierkante millimeter geven ook informatie over een goede bewerkbaarheid. Noch handmatige processen zoals schaven of zagen, noch het gebruik van schroeven of spijkers zijn een probleem. Een lage estheticiteit maakt het gebruik, gezien vanuit het optische aspect, ook mogelijk op bijna alle gebieden.

Met een calorische waarde van 4,5 kilowattuur per kilogram kan zowel voor huishoudelijk gebruik als voor industriële verwarmingssystemen een goed verwarmingsvermogen worden bereikt.

Van verpakkingVan hout tot zakdoeken

De langere houtvezels in loofbomen maken coniferen, waaronder sparren, zeer veelzijdig in hun toepassingen. Afhankelijk van de leeftijd van de boom en de daaruit voortvloeiende toenemende boomringbreedtes, wordt het gebruikt als gezaagd hout tot breedtes van vier tot zes millimeter. Bovendien stelt het lage gewicht van sparren zowel professionals als hobby-ambachtslieden in staat om het onder andere als constructie- en constructiehout te gebruiken. Geschikt voor binnen- en buitengebruik, het wordt gebruikt voor de constructie van dakconstructies, houten lambrisering of als een skeletconstructie voor wand- en plafondbekleding en trapconstructie. Ook kozijnen en buitenvloeren zijn vaak gemaakt van vurenhout. Maar het wordt ook gebruikt als grondstof voor materialen op houtbasis bij de productie van spaanplaat. Niet alleen sauna’s worden bij voorkeur gebouwd met behulp van wit hout, maar ook meubels. Het wordt voornamelijk gebruikt als blind of hoofdhout. Verschillende muziekinstrumenten dragen ook vaak vurenhoutvezels in zich.

Andere toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld te vinden in de papier- en pulpproductie en de productie van houtwol. Als verwarmingsbrandstof is het zowel te vinden in de open haard van de buurman naast de deur als in de vorm van houtpellets of houtsnippers in grote, industriële biomassaverwarmingsinstallaties. Omdat het hout van sparren vergelijkbare eigenschappen heeft als die van sparren, wordt het heel vaak aangeboden in bouwmarkten als een mengsel in de vorm van gezaagd hout.

Informatie over de andere houtsoorten vind je hier:
Houtsoorten: Verschillende houtsoorten &kenmerken in één oogopslag

Deel artikel: