Studeren met een mastertitel: Zelfs zonder Abitur naar de universiteit

Studenten in de collegezaal luisteren en schrijven mee



Laatst bijgewerkt op maart 28, 2022 door Energiebesparen

Beeld: Gorodenkoff / stock.adobe.com

Zoals bekend leiden veel wegen naar Rome – of naar de universiteit. In de tussentijd is het ook mogelijk om in Duitsland te studeren zonder Abitur. Een geslaagd mastervakmanexamen of een afgeronde beroepsopleiding met voldoende beroepservaring verlenen soms ook toegang tot universitaire studies. Maar dit is gekoppeld aan sommige voorwaarden en varieert soms van staat tot staat.



Welke kwalificaties heb ik nodig om te studeren?

De algemene toelatingskwalificatie voor het hoger onderwijs en de kwalificatie voor geavanceerde technische hogeschooltoegang vormen de basis voor het studeren aan een Duitse universiteit. In 2008 werden voor het eerst nieuwe studiemogelijkheden besproken, waarbij niet het einddiploma, maar de competenties doorslaggevend zijn, een jaar later gevolgd door een besluit van de Permanente Conferentie van de ministers van Onderwijs en Cultuur. Sindsdien zijn er in principe drie verschillende manieren om student te worden zonder (technisch) Abitur:

  • Afgerond mastervakmanexamen: Met een mastervakmandiploma kunt u direct deelnemen aan een studierichting naar keuze
  • Afgeronde beroepsopleiding met beroepservaring: Met een beroepsopleiding en daaropvolgende professionele praktijkervaring – meestal van ongeveer drie jaar – kunt u een vakgerelateerde studie starten. Soms zijn toelatingsexamens te verwachten
  • Zonder (technische) abinet en afgeronde beroepsopleiding: Onder bepaalde omstandigheden kan de toelatingskwalificatie voor een universiteit worden verkregen via een examen of een proefstudie

Onderwijs is een zaak van de deelstaten, dus de toegangsrechten tot hoger onderwijs zonder de (technische) toelatingskwalificatie hoger onderwijs worden door elke federale staat in detail anders geregeld en verschillen deels van elkaar.

Is het de moeite waard om na de master te studeren?

Een voltooide stage in het ambacht met daaropvolgend mastervakmanexamen is al de moeite waard en biedt goede carrièremogelijkheden, maar een diploma brengt een verdere kwalificatie met zich mee en opent nieuwe carrièremogelijkheden. Dankzij de vrije keuze van het onderwerp met een hooggekwalificeerd diploma zoals de master degree, zijn vrijwel alle paden open voor meester-ambachtslieden aan de universiteit.

In het beste geval past het vak dan nog steeds bij het eerder geslaagde vakexamen, breidt het de competenties uit en creëert het aanvullende kwalificaties. Een elektricien met een masterdiploma van ambachtsman zou bijvoorbeeld kunnen streven naar een studie elektrotechniek. Maar ook studierichtingen op het gebied van bedrijfskunde of in technische wetenschappen kunnen zinvol worden gecombineerd met eerdere professionele ervaring als ambachtsman om interdisciplinair te zijn. Dit vergroot natuurlijk niet alleen het vertrouwen van een klant in het eigen werk, maar kan soms ook betere salariskansen opleveren.

Men moet zich echter ook bewust zijn van de gevolgen van een ingrijpende beslissing zoals het volgen van een studie. Aan de ene kant wordt studeren natuurlijk geassocieerd met een hoge tijdsfactor. Aan de andere kant moet je logischerwijs flink veranderen qua kosten. Bij een reguliere fulltime studie is het meestal niet of nauwelijks mogelijk om fulltime te werken. Daarmee wordt het reguliere salaris, waaraan men de afgelopen jaren gewend was geraakt, weggelaten. Natuurlijk is het ook mogelijk om te studeren via afstandsonderwijs, maar een universiteit voor afstandsonderwijs wordt meestal privé geëxploiteerd. Bij het studeren aan een particuliere universiteit zijn er dienovereenkomstig hogere kosten dan aan een staatsuniversiteit.

Het is ook niet onbelangrijk dat hoewel een mastervakmantitel als gelijkwaardig aan een bachelordiploma wordt beschouwd, het nog steeds niet mogelijk is om rechtstreeks aan een masteropleiding deel te nemen. De master begint zijn universitaire carrière ook met een bachelordiploma. Sommige prestaties die in de loop van de opleiding tot meestervakman zijn verworven, kunnen echter van tevoren worden erkend.

Financiering via Aufstiegs-BAföG

Voor beroepsopleidingen is de zogenaamde Aufstiegs-BAföG volgens het Aufstiegsfortbildungsförderungsgesetz (AFBG) beschikbaar als financieringsoptie. Het kan worden verkregen voor verschillende beroepsopleidingen, zoals de mastervakmanopleiding zelf, maar ook voor verdere opleiding tot technicus of bedrijfseconoom. In augustus 2020 zijn de financieringsrechten uitgebreid tot elk van de geavanceerde opleidingsniveaus die zijn verankerd in de Wet op de beroepsopleiding (BBiG) en de Ambachtscode (HwO) en voor geavanceerde opleidingskwalificaties die gelijkwaardig zijn. NlDienovereenkomstig kan ook een bachelordiploma worden gefinancierd.

Individuele beslissing

Uiteindelijk, zoals zo vaak in het leven, hangt het af van de individuele situatie van de persoon. Wie graag uitdagingen aangaat, kan op de universiteit in goede handen zijn. Bepalend hiervoor is vooral de motivatie van waaruit men de studie benadert: Omdat je met overtuiging aan je studie moet beginnen en jezelf niet zomaar voor het geld de collegezaal in moet dwingen. Naast een studie zijn er natuurlijk ook andere bijscholingen in de ambachtelijke sector – de meeste daarvan zijn ook toegankelijk zonder mastervakmantitel.

Niet zelden maakt veel planning nu deel uit van de handel. Een combinatie van praktische en theoretische kennis kan daarom heel nuttig zijn. Dit ideaal zou al een stuk dichterbij kunnen komen met een mastertitel en een vervolgopleiding.

Deel artikel: