Teruglevertarief voor fotovoltaïsche systemen

Fotovoltaïsch systeem op een zwart dak



Als u een fotovoltaïsch systeem op uw dak wilt installeren of zelfs voor eigen gebruik wilt gebruiken, is het de moeite waard om na te denken over het leveren van overtollige energie aan het elektriciteitsnet. Het leveren van elektriciteit aan het net verhoogt niet alleen het aandeel hernieuwbare energie voor alle consumenten, maar levert u ook een fors teruglevertarief op. Naast de besparingen door het zelfverbruik van zonne-energie, zorgt dit ervoor dat het zonnesysteem zichzelf snel terugverdient en dat je in de toekomst zelfs geld verdient aan deze investering. In juli 2022 zijn nieuwe vergoedingstarieven vastgesteld voor de teruglevering van zonne-energie aan gebouwen en geluidsschermen.

Hier leest u meer over welk teruglevertarief u voor welke planten kunt ontvangen, hoe een volledige feed-in de vergoeding beïnvloedt en hoe dit de komende jaren zal veranderen. Als u overtuigd bent van deze argumenten en een zonnesysteem op uw dak wilt laten installeren, vindt u tal van deskundige bedrijven op blauarbeit.de die u graag adviseren en de installatie van de fotovoltaïsche modules en de aansluiting overnemen.

Vind een dakdekker
Vind een elektricien

Overtollige feed-in – feed-in tarief voor verschillende zonne-energiesystemen

Het teruglevertarief voor zonne-energiesystemen is afhankelijk van de nominale output van het systeem, die is gespecificeerd in kWp (kilowattpiek) en de maximale elektriciteitsopwekking van het systeem vertegenwoordigt. Hoe hoger deze nominale output, hoe lager het feed-in tarief per opgewekt kilowattuur. Dit zou ook kleinere zonne-energiesystemen economisch moeten maken. Er is een driedelige schaalverdeling voor systemen tot 10 kWp, 40 kWp en 750 kWp. Als leidraad is de vuistregel dat 50 m² dakoppervlak ongeveer 10 kWp genereert. De werkelijke prestaties van de zonnepanelen zijn afhankelijk van de stand van de zon, het weer en de conditie van de modules. Vuil of stof op de zonnepanelen vermindert ook het bereikte stroomverbruik, daarom is het reinigen van de zonnepanelen zinvol.



Vind een schoonmaakbedrijf

Spreiding van feed-in tarieven

Hier is een overzicht van de spreiding van feed-in tarieven voor overtollige feed-in van toepassing vanaf juli 2022. In dit geval wordt een deel van de zonne-energie gebruikt voor interne apparaten en wordt alleen de overtollige elektriciteit aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit is vooral handig voor kleinere zonne-energiesystemen en een relatief hoog elektriciteitsverbruik van huishoudens.

Prestatie Vergoeding
tot 10 kWp 8,6 cent/kWh
tot 40 kWp 7,5 cent/kWh
tot 750 kWp 6,2 cent/kWh

Extra vergoeding voor volledige feed-in

Als een fotovoltaïsch systeem niet de elektriciteitsvraag van het gebouw dekt, maar het volledige vermogen aan het elektriciteitsnet levert, ontvangt de exploitant een toeslag op zijn teruglevertarief. De hoogte van de toeslag hangt ook af van de nominale waarde van het fotovoltaïsche systeem. In het geval van grote zonne-energiesystemen is het mogelijk om een deel van het systeem op te zetten voor overtollige feed-in en om de rest van het fotovoltaïsche systeem over te schakelen naar volledige feed-in. Hiervoor zijn beide zonnestelsels elektrisch gescheiden en worden twee meters ingericht. Volledige feed-in is vooral de moeite waard voor huishoudens met een laag stroomverbruik en met name grote systemen. Als het elektriciteitsverbruik verandert (bijvoorbeeld door de aanschaf van zuinige huishoudelijke apparaten of een elektrische auto) en overtollige terugleverbeurten zuiniger zijn, kunnen exploitanten van installaties rond de jaarwisseling schakelen tussen volledige feed-in en overtollige feed-in modellen.

Graduatie van teruglevertarieven voor volledige feed-in

Hier is een overzicht van het feed-in tarief voor planten met volledige feed-in.

Prestatie Vergoeding Toeslag voor volledige feed-in Totaal
tot 10 kWp 8,6 cent/kWh 4,8 cent/kWh 13,4 cent/kWh
tot 40 kWp 7,5 cent/kWh 3,8 cent/kWh 11,3 cent/kWh
tot 100 kWp 6,2 cent/kWh 5,1 cent/kWh 11,3 cent/kWh
tot 300 kWp 6,2 cent/kWh 3,2 cent/kWh 9,4 cent/kWh
tot 750 kWp 6,2 cent/kWh geen extra vergoeding 6,2 cent/kWh

Beperking van volledige feed-in

Tegen eind 2022 kunnen fotovoltaïsche systemen met een nominaal vermogen van meer dan 40 kWp hun volledige vermogen aan het elektriciteitsnet leveren. Kleinere planten moeten voldoen aan de zogenaamde 70 %-regel, d.w.z. maximaal 70 % van het opgewekte nominale vermogen aan het elektriciteitsnet leveren en de resterende 30 % in het huishouden verbruiken of het systeem afremmen. Dit om overbelasting van het elektriciteitsnet op bijzonder zonnige dagen te voorkomen. Begin 2023 geldt deze beperking niet meer en kunnen alle systemen op elk moment volledige feed-in uitvoeren. Overigens verwijst de beperking van de teruglevering naar het nominale rendement van de zonnepanelen, dat zelden wordt bereikt.

Verwachte wijzigingen in het feed-in tarief

Tot de wijziging van de Wet hernieuwbare energiebronnen (EEG) in juli 2022 werd een degressie verholpen. Hierdoor werd het teruglevertarief maandelijks verlaagd volgens een vaste regeling om de last van de bevordering van hernieuwbare energie te verminderen en overfinanciering te voorkomen. Door de actualiteit op de wereldmarkt werd deze degressie niet meer als actueel beschouwd en daarom opgeschort tot 2024. Vanaf 2024 wordt het teruglevertarief elk half jaar met slechts een half procentpunt verlaagd. Dit maakt investeren in zonne-energiesystemen met teruglevering van de opgewekte elektriciteit op de lange termijn veel aantrekkelijker.

Einde van het teruglevertarief

Het teruglevertarief loopt niet onbeperkt voor zonne-energiesystemen eenmaal geïnstalleerd. Na 20 jaar gebruik wordt het fotovoltaïsche systeem beschouwd als een post-EEG-systeem en komt het niet langer in aanmerking voor financiering. Het mag blijven worden geëxploiteerd, maar elke kilowattuur wordt alleen betaald op basis van de huidige marktwaarde. De afgelopen jaren was dat 2,5 tot 4,5 cent/kWh, afhankelijk van de huidige situatie op de elektriciteitsmarkten. De meeste elektriciteitsleveranciers brengen een marketingvergoeding in mindering op deze vergoeding om hun exploitatiekosten te dekken. Dit is ongeveer 0,4 cent/kWh, bij gebruik van een intelligent meetsysteem 0,2 cent/kWh. Zonder subsidies moet je ervoor zorgen dat je zelf zoveel mogelijk elektriciteit verbruikt. Een warmtepomp of een extra elektriciteitsopslagsysteem is hiervoor geschikt.

Zoek een verwarmingsmonteur

Deel artikel: