Thermische zonne-energie of fotovoltaïsche energie? Vergelijking en tips

Twee zonnepanelen op één dak. Thermische zonne-energie aan de bovenkant, fotovoltaïsche energie aan de onderkant



Foto door Horst Schmidt – stock.adobe.com

De termen thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie worden vaak door elkaar gebruikt. Dit zijn echter twee verschillende dingen. In deze gids bespreken we wat thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie zijn en welke variant voor u de moeite waard is.

Thermische zonne-energie of fotovoltaïsche energie – de belangrijkste dingen op een rij:

  • Thermische zonne-energie wordt gebruikt om warmte op te wekken, bijvoorbeeld wanneer warm water wordt verwarmd door zonne-energie
  • Fotovoltaïsche energie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken
  • Beide varianten kunnen met elkaar worden gecombineerd om zowel warmte als elektriciteit op te wekken
  • Elektriciteitsopslagsystemen kunnen het PV-systeem lucratiever maken, omdat er meer elektriciteit door het bedrijf zelf kan worden verbruikt
  • Warmte uit thermische zonne-energie kan ook worden opgeslagen

Wat is thermische zonne-energie?

Thermische zonne-energie wordt gebruikt om warmte op te wekken. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld de nodige zonnepanelen in of op het dak worden geïnstalleerd. Meestal wordt het zonnestelsel gebruikt om warm water te produceren. Dit kan worden gebruikt als servicewater – bijvoorbeeld als badwater – of om het verwarmingssysteem te bedienen.



In vergelijking met een PV-systeem kan de opgewekte warmte niet worden ingevoerd in een openbaar net. Het moet dus binnen de eigen vier muren worden opgebruikt. Om de warmte later te kunnen gebruiken, kan het verwarmde water tijdelijk worden opgeslagen in een buffervat.

Het is mogelijk om zonne-energie te combineren met het verwarmingssysteem van het huis om een hoog rendement te garanderen. Dit is met name het geval bij de combinatie van warmtepomp en thermische zonne-energie.

Voor- en nadelen van thermische zonne-energie

Zonne-energie levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het klimaat omdat het geen uitstoot produceert en bovendien geurloos is. Bovendien zijn er geen onaangename geluiden. Omdat zonlicht niet alleen in de zomer, maar ook in de winter beschikbaar is, profiteert u ook van een milieuvriendelijke, duurzame manier om warmte op te wekken. Een ander voordeel van zonnepanelen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben en relatief weinig storingen te verwachten zijn. Tegelijkertijd wordt de waarde van het onroerend goed verhoogd als u een nieuw zonnestelsel installeert.

Dankzij de aanzienlijke zonnestraling in de zomer is het niet nodig om in deze periode extra verwarming te gebruiken om warm water te produceren. Als u het verwarmde water niet onmiddellijk verbruikt, bijvoorbeeld om te baden of te verwarmen, kan het tijdelijk worden opgeslagen in een buffertank en later worden gebruikt.

Een nadeel is dat de zon die in de winter schijnt meestal niet genoeg is om voldoende water te verwarmen. Daarom moet de verwarming gedurende deze tijd worden ondersteund met een ander type verwarming – bij voorkeur met een warmtepomp. Zelfs ’s nachts zal het zonnestelsel geen warmte genereren.

Daarnaast kan het voorkomen dat met name een oud huisdak niet geschikt is voor het inrichten van een zonnestelsel. En het hangt veel af van de oriëntatie van het dak. De meeste warmte wordt gegenereerd wanneer het dak op het zuiden is gericht.

In de regel bereikt thermische zonne-energie een rendement van ongeveer 50 tot 70 procent, afhankelijk van het type module en de locatie. In het geval van het PV-systeem is het zogenaamde rendement echter slechts ongeveer 20 procent. Dit betekent dat slechts ongeveer 20 procent van de door de zon geabsorbeerde energie wordt omgezet in elektriciteit.

Omdat het ene systeem echter elektriciteit opwekt en het andere warmte, kunnen de efficiënties niet echt met elkaar worden vergeleken, zelfs als sommige fabrikanten graag reclame maken voor de hoge efficiënties. Je moet je hier niet door laten verblinden.

Voordelen

  • Goede bijdrage aan klimaatbescherming
  • Weinig onderhoud en grotendeels probleemloos
  • Warmwaterproductie in de zomer zonder enige andere vorm van verwarming
  • Warm water kan tijdelijk worden opgeslagen in een opslagtank

Nadelen

  • Een ander type verwarming dat nodig is in de winter
  • ’s Nachts wordt er geen warmte gegenereerd
  • Niet alle daken zijn geschikt voor het zonnestelsel

Wanneer is thermische zonne-energie de moeite waard?

Thermische zonne-energie is vooral de moeite waard als er een stabiel, groot en vooral op het zuiden of westen gericht dakoppervlak beschikbaar is. Daarnaast heb je een grote ruimte nodig waarin het systeem is opgesteld, omdat met name de buffertanks veel P vragenslabbetje.

Het zonnestelsel is vooral de moeite waard in combinatie met een warmtepomp. Bovendien kan het worden gebruikt in zowel oude als nieuwe gebouwen. Voorwaarde hiervoor is echter een goede planning en uitvoering op maat.

Vind een zonne-installateur

Wat is fotovoltaïsche energie?

In tegenstelling tot het zonnestelsel produceert het PV-systeem geen warmte, maar elektriciteit. De fotovoltaïsche modules bevinden zich ook op het dak of kunnen in het dak worden geïntegreerd. Dankzij de mogelijkheid om gebruik te maken van een elektriciteitsopslagsysteem kan een groot deel van de zelf geproduceerde elektriciteit ook door de gebruiker worden verbruikt, terwijl het overschot aan het openbare net wordt geleverd. Hiervoor ontvangt u het zogenaamde teruglevertarief, waarvan het bedrag de afgelopen jaren echter aanzienlijk is gedaald. Momenteel krijg je nog maar een paar cent per kilowattuur aan het net geleverd.

Voor- en nadelen van fotovoltaïsche energie

Omdat u het PV-systeem efficiënt kunt gebruiken dankzij moderne elektriciteitsopslagsystemen, hoeft u waarschijnlijk slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit af te nemen van de elektriciteitsleverancier, wat u aanzienlijke elektriciteitskosten kan besparen. Daarnaast is de zon in de zomermaanden bijna dagelijks in voldoende hoeveelheden beschikbaar, zodat er veel elektriciteit geproduceerd kan worden. Dit wordt tijdelijk opgeslagen in het elektriciteitsopslagsysteem of aan het openbare net geleverd. In het laatste geval ontvangt u het teruglevertarief.

Ook in dit geval is het grootste nadeel dat er ’s nachts geen energie kan worden gebruikt en in de winter weinig energie. In ieder geval voor een deel zul je dus elektriciteit moeten afnemen bij een externe leverancier, ook als er gebruik wordt gemaakt van een elektriciteitsopslagsysteem.

Afgezien daarvan wordt een fotovoltaïsch systeem geassocieerd met een hogere bureaucratische inspanning. Zo heb je de juiste vergunningen nodig en heb je ook te maken met de facturatie van het teruglevertarief en het extra verbruik door de externe aanbieder. Dit wordt u bespaard met thermische zonne-energie, omdat het in dit geval uitsluitend om eigen verbruik gaat. Daarnaast is een modern PV-systeem met elektriciteitsopslag aanzienlijk duurder dan een zonnestelsel dat warmte opwekt.

Voordelen

  • Goede bijdrage aan klimaatbescherming
  • Minder afhankelijk van hoge elektriciteitsprijzen
  • Met een elektriciteitsopslagsysteem kan het eigen verbruik worden verhoogd
  • Teruglevertarief voor overtollige elektriciteit

Nadelen

  • Voor verbruik in de winter of ’s nachts kan het nodig zijn om elektriciteit af te nemen
  • Meer bureaucratie
  • Duurder dan thermische zonne-energie met wateropslag
Vind een zonne-installateur

Wanneer is fotovoltaïsche energie de moeite waard?

Als u een fotovoltaïsch systeem wilt bouwen om geld te verdienen aan het teruglevertarief, is het het niet waard. Een paar jaar geleden was het teruglevertarief vrij hoog, waardoor hier goede inkomsten konden worden gegenereerd. In ruil daarvoor mocht echter nauwelijks zelf opgewekte elektriciteit worden verbruikt. Dit is compleet veranderd. Tegenwoordig is het mogelijk om het grootste deel van de zelf geproduceerde elektriciteit zelf te verbruiken. In ruil daarvoor krijgt u slechts een paar cent aan teruglevertarieven voor de overtollige elektriciteit die u aan het openbare net levert. Aan de andere kant is er een hoge mate van bureaucratie, zodat het PV-systeem vanuit dit oogpunt niet de moeite waard is.

Het is echter de moeite waard als u zoveel mogelijk van de elektriciteit die u zelf produceert gebruikt. Hierdoor kan de ingekochte elektriciteit aanzienlijk geminimaliseerd worden, waardoor u op de lange termijn aanzienlijke elektriciteitskosten bespaart. Een voorwaarde voor een hoog zelfverbruik is echter een groot en krachtig elektriciteitsopslagsysteem.

Het PV-systeem kan de moeite waard zijn voor zowel nieuwe als oude gebouwen als het goed is gepland en goed wordt geïmplementeerd. Als de installatie van een zonnesysteem voor warmwaterbereiding of als verwarmingsondersteuning niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is, kan het PV-systeem indirect als verwarming worden gebruikt. In dit geval genereert het PV-systeem de elektriciteit, die later wordt gebruikt om het verwarmingssysteem te bedienen.

Fooi: Een van de grootste voordelen is dat thermische zonne-energie en PV-systemen met elkaar kunnen worden gecombineerd. Hierdoor kunt u optimaal gebruik maken van zonne-energie, wat de economische efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Voorwaarde hiervoor is wel dat er een groot oppervlak op het dak beschikbaar is en dat beide systemen optimaal op elkaar zijn afgestemd. Als je weinig ruimte op het dak hebt, kan een hybride systeem interessant zijn:

Thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie – de kosten

Hoe duur zijn thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie?

Voordat u beslist over een nieuw zonnestelsel of fotovoltaïsch systeem, moet u alle factoren vergelijken. In dit verband moeten ook de kosten en vooral de financieringsmogelijkheden worden vergeleken. De kosten van thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie kunnen alleen indirect worden vergeleken, omdat het twee verschillende systemen zijn.

Thermische zonne-energie

Kiest u voor een zonneboiler, dan zijn de aanschafkosten ca. 5.000 tot 15.000 euro, afhankelijk van welke accessoires en buffertanks nodig zijn. Op het eerste gezicht klinkt dit misschien als veel, maar dat is het helemaal niet. Door het hoge rendement van zo’n installatie kunnen immers aanzienlijke kosten voor olie en gas worden bespaard. Deze omstandigheid moet nog opnieuw worden beoordeeld, omdat de verwachting is dat er vanaf 2024 geen nieuwe olie- en gasverwarmingssystemen mogen worden geïnstalleerd.

Fotovoltaïsche energie

Je moet zo’n 1.200 tot 1.600 euro per kWp (wattpiek) plannen voor de aanschaf van een PV-installatie. Daarnaast zijn er kosten voor het elektriciteitsopslagsysteem en voor de installatie. Aangezien voor kleine tot middelgrote woningen systemen van ca. 5,5 tot 10 kW nodig zijn, zijn alleen al de aanschafkosten ca. 6.600 tot 16.000 euro. Inclusief de installatie- en accessoirekosten moet je dus werken met ca. 16.200 tot 23.600 Bereken euro’s.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor thermische zonne-energie en fotovoltaïsche energie?

Uit een vergelijking blijkt dat ook de subsidies voor de planten sterk verschillen. Voor beide varianten zijn er momenteel subsidies, bijvoorbeeld door de KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Bovendien kunt u in sommige deelstaten aanvullende financiering aanvragen.

Zonne-energie subsidies voor warmte

Als u het thermische zonnesysteem wilt aanpassen, ontvangt u een subsidie van 25 procent van BAFA. Kies je voor een hybride verwarmingssysteem met zonne-koude-energie of een gascondensatieketel met thermische zonne-energie, dan krijg je ook 25 procent. Ook kun je profiteren van de verwarmingsvervangingsbonus, zodat je 35 procent subsidie krijgt. U krijgt geen subsidie meer voor een zogenaamd Renewable Ready gasverwarmingssysteem.

Als het gaat om KfW-financiering, hangt het ervan af of het een modernisering of een nieuw gebouw is. Als u besluit om te moderniseren en om te bouwen tot een efficiëntiewoning, ontvangt u een subsidie van maximaal 25 procent van het subsidiabele bedrag. Dat komt overeen met een maximum van 150.000 euro. Een combinatie met BAFA-financiering is niet mogelijk.

De subsidie voor nieuwbouw bedraagt 20 procent van het subsidiabele bedrag en maximaal 150.000 euro. Ook in dit geval kan het niet worden gecombineerd met BAFA-financiering.

Fotovoltaïsche subsidies

Sinds 2023 is er een grote verandering in de subsidies voor PV-systemen. Zo wordt de btw van 19 procent zowel bij de aanschaf van het systeem als bij de aanschaf van de bijbehorende opslagfaciliteiten afgeschaft, wat een aanzienlijke verlichting betekent. Bovendien is het mogelijk om een laagrentende KfW-lening af te sluiten voor de aanschaf van een PV-systeem.

Wilt u advies over thermische zonne-energie of fotovoltaïsche energie of wilt u een nieuwe thermische of fotovoltaïsche installatie laten bouwen? Dan kun je het beste contact opnemen met een professional die je bij www.blauarbeit.de kunt vinden.

Vind een zonne-installateur

Welke combinaties zijn financieel de moeite waard?

Zowel financieel als voor het milieu zijn de volgende twee combinaties van fotovoltaïsche systemen momenteel bijzonder de moeite waard:

PV-systeem en warmtepomp

Het systeem is vooral zuinig als u kiest voor een sanitair warmwaterwarmtepomp in combinatie met een PV-systeem. Afhankelijk van het type en de grootte van het systeem liggen de aanschaf- en installatiekosten hier tussen de 15.000 en 45.000 euro. De elektriciteit die door het PV-systeem wordt opgewekt, wordt gebruikt om de warmtepomp te bedienen.

PV-systeem met elektrische verwarming

Ook in dit geval wordt de elektriciteit die door het PV-systeem wordt geproduceerd, gebruikt om het verwarmingssysteem te bedienen. In de afgelopen jaren is elektriciteitsverwarming als inefficiënt en tegelijkertijd inefficiënt beschouwd vanwege de hoge elektriciteitsprijzen.Tig duur. Het gebruik van een PV-systeem, dat momenteel royaal wordt gesubsidieerd, keert echter het tij. Ten slotte kan de elektriciteit die bij de externe leverancier moet worden ingekocht, aanzienlijk worden verminderd. De voorwaarde hiervoor is echter het gebruik van een krachtig energieopslagsysteem. Infraroodstralers moeten alleen worden gezien als een aanvulling voor ruimtes waarvan de radiatoren niet groot genoeg zijn voor een warmtepomp. Warmtepompen zijn altijd veel efficiënter.

Kies je voor de combinatie van PV-systeem en elektrische verwarming (bijvoorbeeld infrarood), dan moet je rekening houden met kosten van rond de 36.000 tot 51.000 euro.

Resultaat

Als u kiest voor een zonnesysteem voor verwarming of een PV-systeem voor de opwekking van zonne-energie, profiteert u niet alleen van goedkope energie, maar helpt u ook het milieu te beschermen. Voor beide varianten krijgt u momenteel royale subsidies, waardoor de aanschaf- en installatiekosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Deze vorm van energie is een grote opluchting als je bedenkt dat gas- en olieverwarmingssystemen binnenkort niet meer mogen worden geïnstalleerd en de elektriciteitskosten momenteel exploderen.

Deel dit artikel: