Verschillen tussen massief hout, massief hout en echt hout



Afbeelding van mapo – stock.adobe.com

Kortom, niet al het hout is hetzelfde. Want bij hout zijn verschillende soorten en dus verschillende eigenschappen van elkaar te onderscheiden. De meest natuurlijke vorm van alle houtsoorten is massief hout. Dit wordt uit één stuk uit een boomstam gezaagd, wat betekent dat er geen lijmen nodig zijn voor de productie. Zo maakt het massieve hout indruk met de onbeperkte natuurlijkheid van de grondstof hout.

Voor- en nadelen van massief hout

Massief hout overtuigt vooral door zijn uitgebreide natuurlijkheid, die is gebaseerd op de basiseigenschappen van de grondstof hout. De reden hiervoor is het productieproces van een stam waarvoor geen lijmen nodig zijn. Deze natuurlijkheid komt ook tot uiting in de verdere verwerking, zodat bijvoorbeeld massief houten meubels indruk maken met een hoogwaardige, natuurlijke uitstraling. Daarnaast is massief hout ook zeer duurzaam, resistent en robuust wanneer het op de juiste manier wordt verwerkt.



Een nadeel is de complexe productie van massief hout, waardoor het aanzienlijk duurder is in vergelijking met andere houtsoorten. Bovendien is massief hout door het produceren uit een stam gevoeliger voor materiaaldefecten zoals takken, verklevingen of insluitsels. Bovendien reageert massief hout verschillend op schommelingen in omgevingstemperatuur of vochtigheid, afhankelijk van het gebruikte houttype. Deze reactie van het hout is merkbaar in het feit dat het kromtrekt. De vorming van scheuren of andere schade is ook niet uitgesloten. De reden hiervoor is de verwerkingsmethode van massief hout, dat alleen natuurlijke houtbescherming heeft vanwege de afwezigheid van lijmen.

Voordelen

  • Lage verwerking
  • Productie zonder lijmen
  • Hoogwaardige, natuurlijke look
  • Duurzaam en robuust

Nadelen

  • Dure en complexe productie
  • Gevoeliger voor materiaaldefecten
  • Reageert sterker op schommelingen in temperatuur en vochtigheid

Gebruikt

Massief hout wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van dragende balken of hout, die met name in de bouwsector en door dakdekkers worden gebruikt. Massief hout wordt zelden gebruikt op het gebied van meubelbouw. De reden hiervoor is het complexe en relatief dure productieproces van een enkele stam. Dit speciale productieproces betekent ook dat massief hout grotere defecten en materiaaldefecten heeft in de vorm van natuurlijk voorkomende knoopgaten, scheuren of insluitsels in vergelijking met andere houtsoorten. Een verdere verwerking van massief hout tot meubels blijkt dan ook wat veeleisender en complexer dan bij andere houtsoorten het geval is. Daarnaast heeft de hogere verwerkingsinspanning ook invloed op de prijs, die aanzienlijk hoger is in vergelijking met andere houtsoorten. Daarom wordt massief hout vaak gecombineerd met andere houtsoorten bij de productie van bedden, kasten, planken of ladekasten. Toch is er ook meubilair dat volledig van massief hout is gemaakt. Deze zijn vooral geschikt voor gevoelige of allergiegevoelige mensen. Dit komt omdat lijmen zelden worden gebruikt bij meubelproductie van massief hout. Massief houten meubels bevatten dus minder additieven en kunnen beter compatibel zijn.

Verschillen tussen massief hout, massief hout en fineer

Degelijk

Massief hout wordt in het dagelijks leven vaak gebruikt als synoniem voor massief hout. Technisch gezien is dit echter niet juist. In tegenstelling tot massief hout wordt massief hout niet uit één stuk gemaakt van een enkele boomstam. In massief hout worden verschillende houten planken van dezelfde grootte, die worden verkregen uit verschillende stammen van hetzelfde houttype, aan elkaar gelijmd. Daarom is het gebruik van lijmen zoals lijm vereist bij de productie van massief hout. Door de verschillende stukken hout aan elkaar te lijmen, is het voordeel dat massief hout minder sterk reageert op schommelingen in temperatuur en vochtigheid in vergelijking met massief hout. Massief hout kromtrekt dus niet zo snel als massief hout en heeft daardoor een betere stabiliteit. Bovendien kunnen tijdens het productieproces van massief hout de karakteristieke korrels, noesten en verklevingen van het hout opzettelijk worden gebruikt of, indien gewenst, worden verwijderd.

Fineer

Fineer is een zeer dunne plaat hout die wordt gemaakt van een boomstam met behulp van mes, zagen of pellen. Schuben van dit type productie is fineer meer dan twintig keer productiever dan de productie van massief hout of massief hout. De afgewerkte fineerplaten worden vervolgens gebruikt als toplaag in de meubelbouw en als zodanig op een dragend paneel gelijmd. Een dragende plaat kan bijvoorbeeld een spaanplaat of een timmermansbord zijn.

Is echt hout altijd massief hout?

De term echt hout klinkt in eerste instantie veelbelovend. In tegenstelling tot massief hout is dit echter geen hoogwaardige houtsoort. Want echt hout is slechts een dunne laag fineer gemaakt van massief hout, dat is verlijmd op een eenvoudig materiaal op houtbasis. Typische materialen op houtbasis zijn bijvoorbeeld een multiplexplaat, een vezelplaat of een spaanplaat. Daarom zijn alleen schijn bedrieglijk in de verleidelijke naam echt houtbeuken. Kortom, dit is alleen een goedkoop vezelhouten paneel, dat visueel het uiterlijk behoudt dat het volledig van massief beukenhout is gemaakt vanwege het verlijmde fineeroppervlak.

Deel artikel: