Wasmachines – afmetingen en belangrijke gegevens



Als u wilt genieten van het comfort van een wasmachine, heeft u een geschikte installatieruimte voor deze machine nodig. Een wasmachine is niet alleen zwaar, maar in veel gevallen ook omvangrijk, en bovendien heb je voldoende ruimte nodig voor een veilige werking en opslag van wasgoed en wasmiddel. Ook als u een droger wilt gebruiken, moet deze in de buurt van de wasmachine worden geplaatst om uw werk gemakkelijker te maken. Om deze redenen zijn er een paar dingen om te overwegen bij het kopen van een wasmachine naast de prijs en functies. Hier kunt u meer te weten komen over de afmetingen van de verschillende soorten wasmachines, de spinefficiëntieklassen en het geluidsniveau van wasmachines.

Soorten wasmachines en hun afmetingen

Wasmachines die in huishoudens worden gebruikt, vallen meestal in een van de drie categorieën. Deze onderscheiden zich zowel door de grootte van de wasmachine als door het ontwerp. Bij het kopen moet worden opgemerkt dat deze wasmachines zowel ruimtelijk zijn ondergebracht als de benodigde hoeveelheid wasgoed aankunnen.

  • Mini wasmachines
  • Voorladers
  • Topladers

Mini wasmachines

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn miniwasmachines vooral geschikt voor besloten omgevingen. Of het nu in kleine studentenappartementen, in campers of andere plaatsen is, deze wasmachines vinden bijna overal een plek. Ze hebben, net als alle andere wasmachines, een stroomaansluiting, een waterinstroom en een rioleringsafvoer nodig. Wasmachines van dit type hebben afmetingen van ongeveer 50 tot 80 cm hoog, 40 tot 50 cm breed en 40 cm diep. Afhankelijk van het type past een lading wasgoed van twee tot negen kilogram in hun trommel. Vooral de grotere mini wasmachines met een overeenkomstig gedimensioneerde wastrommel zijn dus ook volledig voldoende voor een enkel huishouden. Bovendien spreken wasmachines van dit type voor hun lage prijs. Mini wasmachines zijn al beschikbaar van 100 tot 200 euro in goede kwaliteit.



Voorladers

Op voorladers draait de wastrommel horizontaal. De deur waardoor de wasmachine wordt gevuld bevindt zich aan de voorzijde van het apparaat. Door hun ontwerp zijn machines van dit type bijzonder breed, maar ruimtebesparend in hoogte en diepte. De gebruikelijke afmetingen van deze apparaten zijn 85 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep. Zogenaamde “ondiepe” modellen zijn weer veel smaller en komen tot dieptes van 40 cm. Deze modellen zijn bijzonder geschikt als inbouw wasmachines, omdat er leidingen achter gelegd kunnen worden.

Topladers

In wasmachines van dit type draait de wastrommel verticaal en wordt gevuld via een luik aan de bovenkant. Door hun ontwerp kunnen deze wasmachines niet lekken. Deze modellen zijn iets compacter dan voorladers, maar niet in staat tot onderbouw. Veel voorkomende afmetingen zijn 40 cm breed, 80 cm hoog en 60 cm diep.

Spin efficiëntieklassen

Na het wasproces laten wasmachines de was met soms aanzienlijke snelheden draaien en persen zo een groot deel van het water uit het textiel door centrifugale krachten. Dit is vooral belangrijk als je de was droogt met een wasdroger of in huis, omdat dit elektriciteit bespaart of de luchtvochtigheid op een gezond niveau houdt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie centrifugale klassen, die zijn verdeeld van A tot C. Deze spinefficiëntieklassen komen overeen met de maximale snelheid die de wastrommel bereikt tijdens het draaien. Voor de meeste wasmachines kun je ook lagere snelheden instellen, bijvoorbeeld voor bijzonder gevoelig textiel. De centrifugale efficiëntieklasse verwijst naar het resterende vocht in de kledingstukken in verhouding tot het maximale absorptievermogen van de stof. De volgende centrifugale efficiëntieklassen worden onderscheiden:

Spin efficiëntie klasse maximale snelheid Restvocht
Een 1400 – 1800 < 45 %
B 1200 – 1400 45 – 54 %
C 1000 – 1200 55 – 63 %

Vooral bij hoge maximumsnelheden is de aanschaf van een isolatiemat de moeite waard. Deze matten zijn gemaakt van oude autobanden en onder de wasmachine geplaatst. Door hun hoge wrijving geven ze de machine een stevige basis en voorkomen zo dat de machine beweegt in het geval van een onbalans. Bovendien isoleren deze matten het geluid dat optreedt tijdens het gebruik.

Welke centrifugale efficiëntieklasse is voldoende?

De meeste wasmachines bereiken tegenwoordig een maximumsnelheid van 1400 Draait. Deze snelheid is voldoende om de was snel te drogen. Hogere snelheden verminderen echter de droogtijd en het stroomverbruik van de wasdroger. Een maximaal aantal omwentelingen van 1200 is voldoende als je achteraf de was aan de lijn wilt hangen. Wasmachines met een maximaal aantal omwentelingen van minder dan 1200 omwentelingen zijn tegenwoordig bijna niet meer verkrijgbaar.

Volume wasmachines

Wasmachines veroorzaken aanzienlijke hoeveelheden lawaai, vooral in de spinfase. Mensen die hun wasmachines in een kelderruimte parkeren, kan het niet schelen. Als het apparaat zich echter in een gedeeld appartement bevindt of andere huishoudens irriteert met zijn lawaai, is het logisch om ook het volume van de wasmachine mee te nemen in de aankoopbeslissing. De meeste conventionele wasmachines zijn zo luid als een tv op kamervolume of regen tijdens de wasfase bij ongeveer 50 tot 60 decibel (dB). Tijdens de draaifase kunnen sommige apparaten tot 80 decibel luid zijn. Dit is vergelijkbaar met een luid gesprek of een straat.

Wil je het wat rustiger, dan zijn er wasmachines die aanzienlijk minder geluidsoverlast veroorzaken. Deze hoogwaardige machines zijn in vergelijking iets duurder, maar belonen de investering met een aanzienlijk lager geluidsniveau. Ze halen het onder de 45 decibel (fluistervolume) in de wascyclus, tijdens de spincyclus minstens tot onder de 75 decibel (waterkoker). Hier is een tabel met mogelijke volumes.

Model Volume tijdens het wassen Slippend volume
Standaard wasmachine 55 dB 80 dB
Stille wasmachine 45 dB 75 dB
Zeer stille wasmachine 43 dB 72 dB
Extra stille wasmachine 40 dB 70 dB

Deel artikel: