Wat doet een loodgieter? – Functieomschrijving en informatie

Aan de linkerkant zie je een loodgieter aan het werk in de badkamer. Rechts een loodgieter die aan een goot werkt.



Laatst bijgewerkt op Augustus 29, 2022 door Energiebesparen

Als het gaat om sanitair, denkt men intuïtief nog steeds aan toiletten, wastafels of andere sanitaire voorzieningen. Maar eigenlijk hebben loodgieters al enkele jaren niet voor dit gebied gezorgd. In dit artikel leggen we de termen uit en hoe de beroepen verschillen.

Functieomschrijving

Wat doet een loodgieter?



Loodgieters zijn ambachtslieden die plaatwerk en metalen componenten verwerken en ook aan gebouwen bevestigen. Deze worden vaak bevestigd aan daken of gevels. Loodgieters zijn erg belangrijk om een dak gegarandeerd waterdicht te maken. Zo zijn de overgangen tussen het dak en de schoorsteen of tussen het dak en een dakkapel nauwelijks af te dichten met pannen. Een loodgieter kan dit echter heel goed doen met de juiste metalen componenten. In dit opzicht zijn de activiteiten van de moderne loodgieter thematisch niet zo ver verwijderd van sanitaire voorzieningen.

Enkele werken in één oogopslag:

  • Verwerking van plaatwerkcomponenten en kunststoffen
  • Gevelbekleding van dakoppervlakken, gevels en schoorstenen
  • Dakafvoer – installatie van regengoten en regenpijpen
  • Installatie van kanalen voor ventilatiesystemen
  • Installatie van sneeuwbeschermingssystemen
  • Reparaties aan geïnstalleerde componenten

Zijn deze activiteiten precies wat je nodig hebt? Adverteer dan gewoon uw bestelling met Blauarbeit. Zo krijgt u gratis offertes van loodgieters en dakdekkers bij u in de buurt.

Vind een loodgieter
Vind een dakdekker

Wie zorgt er voor de afvoer?

De Installatiemonteur voor sanitaire, verwarmings- en airconditioningtechniek. Dat is althans de officiële functietitel. Ze zijn vandaag de dag echter nog steeds te vinden als gas- en waterinstallateurs / loodgieters, verwarmingstechnici / verwarmingsinstallateurs of ventilatie-ingenieurs. Ook in dit vak is de afgelopen jaren veel gebeurd. Voor 2003 was er een opleiding tot “gas- en waterinstallateur” en daarnaast een opleiding tot “verwarmings- en ventilatiemonteur”. Deze opleidingen werden samengevoegd tot “plantmechanica voor sanitaire, verwarmings- en airconditioningtechnologie”, wat ook wordt afgekort met de letters “SHK”. Ambachtslieden uit dit diverse vak zijn echte allrounders, maar hebben ook specialisaties en eigen expertisegebieden.

Wat doen hvac-installatiemonteurs?

  • Installatie van fittingen, aansluitingen en andere sanitaire voorzieningen
  • Installatie en inbedrijfstelling van verwarmingssystemen
  • Installatie en inbedrijfstelling van ventilatie- en airconditioningsystemen
  • Reparaties en probleemoplossing
  • Energieadvies en opstellen van energiecertificaten

Bent u op zoek naar een vakman die zorgt voor sanitair, verwarmingssystemen of een ventilatiesysteem? Dan vindt u bij Blauarbeit snel de juiste gespecialiseerde bedrijven. Beschrijf eenvoudig de bestelling, vergelijk aanbiedingen en selecteer de juiste vakman – gratis natuurlijk!

Vind een loodgieter

Synoniemen – Waar komen de vele functietitels vandaan?

Loodgieters worden ook wel bliksmeden, loodgieters of plaatwerkers genoemd. De term “loodgieter” komt waarschijnlijk van “loodgieterswerk” (hameren op plaatwerk) of klappen – “stevig verbinden (door middel van vouwtechnologie)”.

De term tinsmid komt vooral in Zuid-Duitsland veel voor en komt van het feit dat er in het verleden ook beugels werden geproduceerd. In Oostenrijk en Zwitserland is “Spengler” vandaag de dag nog steeds de officiële naam van het beroep.

“Flaschner” komt voort uit het feit dat loodgieters vroeger vaker metalen vaten maakten, bijvoorbeeld veld- en poederflessen.

Opleiding tot loodgieter

De volgende informatie over opleidingstoelage en salaris zijn brutobedragen – d.w.z. zonder aftrek van belastingen en sociale premies.

Als je loodgieter wilt worden, moet je handvaardigheid hebben en geen hoogtevrees hebben. In de training leer je stap voor stap alle bovengenoemde activiteiten in het bedrijf en in de vakschool de theoretische basis voor verwerking.

Inhoud:

  • Beading
  • Vouwen
  • Randen
  • Ontwerp, montage en reparatie
  • Meten
  • Technische tekening
  • Materiaalkunde
  • Zacht en solderend

De vergoeding begint bij ongeveer 600 euro tijdens de training en stijgt tot 800 euro per maand tot het einde. Betaalt het bedrijf volgens de NRW-cao, dan begint de opleidingsvergoeding bij 730 euro en stijgt in het vierde opleidingsjaar naar 893 per maand.

Salaris van loodgieter

Direct na de opleiding is het salaris ongeveer 2000 euro en loopt in de loop van de tijd op tot 2800 euro. Het exacte maximumbedrag hangt echter af van het bedrijf, de arbeidsjaren en bijscholing. Zo kun je als meester loodgieter ook zzp’er worden en zo kans maken op een bijzonder hoog salaris. Maar ook als werknemer verdien je meer met een bijbehorende doorstroomopleiding.

Als het bedrijf betaalt volgens de NRW-cao, bedraagt het startsalaris voor werknemers in het eerste jaar na opleiding al 2.331 euro per maand en stijgt het vanaf het vierde dienstjaar naar minstens 2.777 euro. Als je geslaagd bent voor een meestervakmanexamen, kun je ook maandsalarissen van ongeveer 4.500 euro verdienen. De voorwaarde hiervoor is echter een “voltooid mastervakmanexamen met het bestellen en begeleiden van activiteiten in een moeilijk en verantwoordelijk verantwoordelijk verantwoordelijk gebied dat meerdere jaren professionele ervaring vereist”.

Foto ‘s:
visivasnc / stock.adobe.com
andre / stock.adobe.com

Deel artikel: