Laatst bijgewerkt op juli 26, 2022 door Energiebesparen
Vooral oude gebouwen overtuigen met mooie stucwerklijsten en uitgebreide decoraties – zoals de functietitel al doet vermoeden – de stukadoor is verantwoordelijk voor het ontwerp en de restauratie van stucwerk. Maar er is meer aan de functieomschrijving dan dat. Dus wat doet een stukadoor precies en welke taken neemt hij op zich in het vak?
Functieomschrijving van stukadoor
De stukadoor is een ambachtsberoep in interieurontwerp en gevelbouw. Het dagelijks werkleven omvat veelzijdige activiteiten op verschillende plaatsen, omdat stukadoors verschillende componenten binnen en buiten assembleren en integreren. Het werk combineert functionele en artistieke elementen. De belangrijkste taken van stukadoors zijn:
- Productie en renovatie van binnen- en buitenpleisterwerk
- Pleisterwerk van schelpengebouwen
- Binneninrichting op het gebied van gipsplaatbouw
- Isolatie, installatie van thermische composietsystemen, dakisolatie, enz.
- Geluidsisolatie
- Installatie van verlichting, rolluiken en ventilatie
Het werk van de stukadoor bestrijkt dus de gebieden interieurontwerp, gevelontwerp en energiezuinige renovatie. Als een stukadoor wordt gezocht, werken ze voornamelijk op bouwplaatsen – of het nu in nieuwe gebouwen is of in de loop van een renovatie of renovatie van oude gebouwen. Vanwege de verschillende werkgebieden werken stukadoors vaak nauw samen met ambachtslieden uit andere beroepen zoals schilders en vernispelaars, metselaars of timmerlieden.
Zelfs als de stukadoor gipsplaatwerkzaamheden mag uitvoeren, mogen gipsplaatbouwers geen werk uitvoeren door een stukadoor. Dit heeft de districtsrechtbank van Karlsruhe op 19 november 2019 beslist in een juridisch bindende beslissing (Az. 9 OWi 750 Js 10594/19). Binnen- en buitenpleisterwerk volgens § 2 van de Stuckateurmeisterverordnung mag niet worden uitgevoerd door gipsplaten. Overtredingen zijn zwartwerk – hoge boetes en gevangenisstraffen zijn mogelijk.
Wat doet een stukadoor in opleiding?
De stukadoor is een erkend opleidingsberoep, dat afhankelijk van de regio ook wel stukadoor, stukadoor of schoonmaker wordt genoemd. De opleiding duurt meestal drie jaar en omvat twee kwalificaties: Na twee jaar behaalt u de kwalificatie als inbouwwerker, na het derde jaar dat van stukadoor. De opleiding vindt plaats in het duale opleidingssysteem. Dit betekent dat het praktische dagelijkse beroepsleven wordt ervaren in het leerbedrijf, terwijl theoretische achtergrondkennis over het beroep wordt verworven in de vakschool. Hierdoor zijn aspirant-stukadoors optimaal voorbereid op hun toekomstige beroep.
De inhoud van de training omvat:
- Stucwerk van verschillende soorten
- Vervaardiging van gips, dekvloer en stucwerk
- Renovatie en restauratie van stucwerk en gips
- Arbeidsrecht
- Veiligheidsvoorschriften
- Beheertaken
- Lees en begrijp bouwschetsen
- Werkplannen en planningen maken
- Deels kleurtechnieken en vormgeving
Er zijn twee belangrijke examens tijdens de training. Het tussentijdse examen vindt plaats aan het einde van het 1e opleidingsjaar. De cursisten ronden vervolgens het examen van de gezel af tegen het einde van de opleiding. Zoals in de meeste beroepen bestaat dit uit een praktisch en een schriftelijk deel. Een geslaagd examen maakt van een stagiair een getrainde stukadoor.
Werk- en opleidingsgebieden
Dus wat doet een stukadoor na het behalen van het examen van de gezel? Allereerst ligt de focus natuurlijk vaak op het opdoen van professionele ervaring. Als ambachtslieden hebben getrainde stukadoors in principe goede kansen op de arbeidsmarkt vanwege hun veelzijdige opleiding. Naast stukadoorsbedrijven hebben ook afwerkingsbedrijven en bedrijven die zich bezighouden met gevel- of gipsplaatbouw gebruik van stukadoors. Stukadoors vinden ook werk in restauratieateliers.
Daarnaast hebben stukadoors nog steeds de mogelijkheid om hun opleiding voort te zetten. Zoals met alle beroepen in de bouwsector, kunnen stukadoors ook worden opgeleid tot fabrieks- en bouwpolijsters. Natuurlijk kunnen stukadoors ook meester-ambachtslieden worden na het behalen van het examen van de gezel. Dit verbetert niet alleen de beroepskwalificaties, maar geeft u ook het recht om uw eigen bedrijf te starten. Daarnaast kun je in Duitsland studeren met de mastertitel.
Bron afbeelding: Syda Productions/stock.adobe.com