Woningtypen: Verschillende soorten woningen in één oogopslag

Een overzicht van de verschillende woningtypen



Laatst bijgewerkt op juli 26, 2022 door Energiebesparen

Als je zelf bouwer wilt worden of een huis wilt kopen, moet je eerst duidelijk zijn over wat voor soort huis je wilt hebben. Naast de verschillende soorten constructies zijn er ook tal van woningtypen beschikbaar voor woningbouw of woningaankoop. Moet het droomhuis een vrijstaande eengezinswoning zijn of misschien liever een gezellige rijtjeswoning?

Bepalend in de selectie zijn de eigen behoeften van de bouwer, d.w.z. het latere type gebruik van het huis. Het gebruik is dan ook het belangrijkste onderscheidende kenmerk van verschillende woningtypen. Uiteraard is de kostenberekening bij het bouwen van een woning ook bepalend voor de keuze van het woningtype.



Tegelijkertijd moet ook rekening worden gehouden met enkele stedenbouwkundige plannen. Natuurlijk heeft elk type huis voor- en nadelen die potentiële huiseigenaren moeten weten als het gaat om bouwplanning.

Tevreden

  1. Vrijstaand huis
  2. Twee-onder-een-kap
  3. Meest voorkomende type huis: Rijtjeshuis
  4. Flatgebouw
  5. Woningtypen zo verschillend als hun gebruik

Vrijstaand huis

De eengezinswoning is een van de meest populaire woningtypen

Een van de meest populaire woningtypen in Duitsland is de vrijstaande eengezinswoning. Zoals de naam al doet vermoeden, is zo’n huis perfect voor het gezinsleven – de grootte en indeling van het huis zijn daarom voornamelijk gebaseerd op het aantal gezinsleden dat in het huis moet wonen. Daarom zijn er dan ook veel kamers nodig. Het is ook geschikt als een huis met meerdere generaties. Over het algemeen wordt de aanduiding van de eengezinswoning nu op een bepaalde manier als verouderd beschouwd, omdat een dergelijk huis niet alleen wordt bewoond door een gezin, maar net zo goed door gedeelde appartementen of koppels.

Eengezinswoningen worden vaak gepland als vrijstaande woningen. Ze zijn te herkennen aan het feit dat ze niet structureel verbonden zijn met een ander gebouw. Daarnaast hebben ze vaak ruimte voor een eigen tuin, terras, garage of voortuin. Over het algemeen worden ze zelden gevonden in binnenstedelijke gebieden, maar eerder in perifere gebieden en buitenwijken van grote steden, evenals in meer landelijke gebieden. De meeste eengezinswoningen zijn gelijkvloers. Eengezinswoningen die naast de begane grond geen andere verdiepingen hebben, worden bungalows genoemd.

Bouwers hebben de grootste vrijheid op het gebied van constructie en ontwerp in eengezinswoningen. Naast de ontwikkelplannen is de ontwerpvrijheid vaak volledig in handen van de woningbouwer, hij kan zelf bepalen hoe de gevel eruit moet zien, welke bouwstijl gebruikt moet worden en welke dakvorm op de woning moet worden gezoond. Hoewel de meeste eengezinswoningen nog steeds een zadeldak of een schilddak hebben, wordt het platte dak ook steeds populairder in moderne woningen. Het vrijstaande karakter van de vrijstaande woning brengt ook de meeste voor- en nadelen van het woningtype met zich mee.

Voordelen van vrijstaand huis:

  • Meer vrijheid in de planning en inrichting van het huis
  • Veel leefruimte
  • Meer ruimte voor uitbreidings- en uitbreidingsmaatregelen
  • Genoeg ruimte voor een eigen tuin, garage, terras of voortuin
  • Meer privacy door afstand tot de buren

Nadelen vrijstaande woning:

  • Hoge kosten voor het bouwen of kopen van een huis
  • Goede thermische isolatie noodzakelijk
  • Hogere energiebehoefte en daardoor hogere kosten
  • Meer bouwgrond per inwoner
Vind een bouwbedrijf

Twee-onder-een-kap

De twee-onder-een-kapwoning biedt als woningtype een goed alternatief voor de vrijstaande eengezinswoning.

De zogenaamde twee-onder-een-kapwoning is ook een van de populaire woningtypen. Een twee-onder-een-kapwoning bestaat uit twee eengezinswoningen, die naast elkaar zijn gebouwd op de betreffende eigendomsgrens en in het midden van elkaar gescheiden zijn door een speciale geluidsisolerende scheidingswand. De twee wooneenheden hebben elk een eigen ingang en meestal een eigen tuin, die alleen grenst aan die van de andere twee-onder-een-kapwoning.

De plattegrond van een twee-onder-een-kapwoning is in beide twee-onder-een-kapwoningen vaak identiek, maar axiaal symmetrisch gerangschikt. Hetzelfde geldt voor de gevel. Beide twee-onder-een-kapwoningen delen vaak het dak. Dakvormen zoals het zadeldak of het monopitchdak zijn hier geschikt.

Dus als u een twee-onder-een-kapwoning wilt kopenof bouw een twee-onder-een-kapwoning, uw eigen woning ligt heel dicht bij die van de buurman. Twee-onder-een-kapwoningen zijn daarom ook populair bij gezinnen en vrienden die naast elkaar willen wonen. In principe werkt elke twee-onder-een-kapwoning als een eigen eengezinswoning – die niet vrijstaand is – en kan daarom zelfstandig worden gebruikt. De kosten voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning worden gelijkelijk gedragen door beide bouwers.

Twee-onder-een-kapwoningen komen het meest voor in buitenwijken, aan de rand of in het dorpssegment. In vergelijking met vrijstaande eengezinswoningen nemen ze echter al minder bouwgrond in beslag.

Voordelen van een twee-onder-een-kapwoning:

  • Goedkoper dan de vrijstaande woning
  • beter gebruik van de ruimte
  • Energiezuiniger door aansluiting op de andere twee-onder-een-kapwoning
  • Mogelijkheid om een verwarmingssysteem te delen met de buurman

Nadelen halfvrijstaande woning:

  • Minder vrijheid in design
  • Een raamloze muur
  • Eventueel geluid van de buren, dus goede geluidsisolatie noodzakelijk
Vind een bouwbedrijf

Meest voorkomende type huis: Rijtjeshuis

Onder de woningtypen biedt het rijtjeshuis de goedkoopste optie voor een huis

Rijtjeshuizen zijn de meest voorkomende soorten huizen in Duitsland. In een rijtjeshuis vormen meerdere identieke huizen een rij. De woningen worden direct naast elkaar gebouwd op de eigendomsgrens en, net als de twee-onder-een-kapwoningen, van elkaar gescheiden door speciale scheidingswanden. De middelste huizen delen elk twee muren met de naburige huizen, terwijl het rijtjeshuis slechts één muur gemeen heeft met de buurman. De huizen kunnen in de rij direct naast elkaar of enigszins verspringend worden gerangschikt. Rijtjeshuizen worden meestal samen gepland als nieuwbouwproject. Dienovereenkomstig hebben ze dezelfde plattegrond, dezelfde buitengevel en delen ze een dak – maar in sommige gevallen zijn ze asymmetrisch ontworpen.

Een rijtjeshuis heeft altijd een eigen ingang en vaak een kleine tuin aan de achterzijde. In sommige gevallen plannen en bouwen bouwbedrijven zelfs hele rijtjeshuisnederzettingen. Deze hebben meestal ook garages, die ook in rijen naast elkaar zijn gerangschikt en zich in de buurt van de woongebouwen bevinden.

In vergelijking met vrijstaande eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen hebben rijtjeshuizen een bijzonder efficiënt ruimtegebruik en komen ze zelfs in de buurt van appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen. Dienovereenkomstig is dit type huis, naast appartementsgebouwen, ook gebruikelijk in stedelijke regio’s. Het rijtjeshuis biedt daarom de mogelijkheid om relatief goedkoop een eigen woning in de stad te bezitten. In de regel worden rijtjeshuizen gebouwd op een of twee verdiepingen.

De uniforme en dichte ontwikkeling van rijtjeshuizen brengt voor- en nadelen voor de bewoners in gelijke mate met zich mee.

Voordelen rijtjeshuis:

  • Lagere kosten in bouw en onderhoud dan andere woningtypen
  • Kan samen met andere bouwers worden gebouwd
  • Alleen kleine percelen nodig
  • Goed gebruik van de ruimte
  • Ook te vinden in grootstedelijke gebieden en betaalbaar
  • Bijzonder energiezuinig en goede verwarmingsenergiebalans door gemeenschappelijke huismuren

Nadelen rijtjeshuis:

  • Weinig individualiteit in design
  • Minder leefruimte dan andere woningtypen
  • Goede geluidsisolatie nodig
  • Voor huizen op de middelste rij: slechts twee muren met ramen
  • Minder privacy
Vind een bouwbedrijf

Flatgebouw

Het appartementencomplex heeft het beste gebruik van de ruimte onder de woningtypen

In tegenstelling tot de eengezinswoning kan uit de naam van dit type woning al worden afgeleid dat het appartementencomplex een woongebouw is voor een groot aantal gezinnen. De meergezinswoning is ook te onderscheiden van huizen die bewoond worden door twee huishoudens – deze worden tweegezinswoningen genoemd. Hoeveel woonpartijen een appartementsgebouw bevat, is net zo verschillend als het aantal verdiepingen. De appartementen binnen worden meestal verhuurd door de klant, daarom hebben appartementsgebouwen het beste gebruik van de ruimte van alle woningtypen. Soms zijn er meerdere flatgebouwen in een appartementencomplex die verschillende eigenaren hebben.

Meergezinswoningen kunnen ook als twee-onder-een-kapwoning of rijwoning worden gebouwd, maar ze komen ook voor als vrijstaande woningen. Vooral in stedelijke gebieden is dit type huis veruit de meest voorkomende, omdat het veel leefruimte biedt zonder veel ruimte in beslag te nemen.

Voordelen van meergezinswoningen:

  • Goed gebruik van de ruimte
  • Gaat woningnood tegen
  • Hoewel duur om te bouwen, maar ook goede investering door te huren
  • Goede energiebalans door verdeling van kosten over de bewoners

Nadelen van een meergezinswoning:

  • Gestandaardiseerde appartementen, minder individualiteit
  • Grote percelen nodig
  • Goede geluidsisolatie nodig
  • Minder privacy
Vind een bouwbedrijf

Woningtypen zo verschillend als hun gebruik

Welk type huis u uiteindelijk kiest, of u een huis wilt kopen of een huis wilt bouwen, hangt natuurlijk af van uw eigen behoeften. Als u een huiseigenaar relatief goedkoop in de stad wilt zijn en geen probleem hebt om iets meer van de buren te krijgen, is een rijtjeshuis of een condominium in een appartementencomplex ideaal. Degenen die vooral rust en privacy waarderen en zich ook thuis voelen in landelijke gebieden weg van de stad, moeten misschien een vrijstaand huis of een halfvrijstaand huis overwegen. Je kunt alle huizen zowel als geprefabriceerd huis als in solide constructie bouwen. Als u niet kunt of wilt kiezen voor een klassiek huistype, kan het kleine huis ook een goed alternatief zijn.

Deel artikel: