Foto door Hermann – stock.adobe.com
Zonnepanelen kunnen niet alleen op daken worden geïnstalleerd, maar ook op huismuren en kunnen daar milieuvriendelijke elektriciteit leveren. Speciale zonne-energiesystemen voor gevels zijn niet alleen efficiënt, maar kunnen ook moderne en aangename accenten geven in het exterieurontwerp van het huis dankzij verschillende ontwerpen. Zonnegevels worden daarom steeds populairder op tal van openbare gebouwen, maar ook op particuliere woningen. Hier lees je meer over zonnegevels, hun constructie en eigenschappen. Ook leer je nuttige informatie over de kosten en eventuele subsidies voor deze milieuvriendelijke energieopwekking. Op blauarbeit.de vindt u tal van gespecialiseerde bedrijven uit uw regio die deze ecologisch verantwoorde gevel niet alleen plannen en inrichten, maar u ook ondersteunen bij het aanvragen van financiering.
Bouw van een zonnegevel
Over het algemeen is de werking van een zonnegevel vergelijkbaar met die van zonnepanelen gemonteerd op platte of zadeldaken. Zonnepanelen worden op de muur van het huis gemonteerd, vangen zonlicht op en zetten het door hun constructie om in elektriciteit. Dit kan vervolgens in huis worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, worden opgeslagen in speciale opslagcellen of worden ingevoerd in het elektriciteitsnet. Het verschil is dat de modules verticaal op de gevel zijn gemonteerd. De installatie wordt uitgevoerd via speciale ondersteuningssystemen (koude gevel) of direct op de huismuur (warme gevel). Omdat zonnepanelen met maximaal rendement werken wanneer de zon er zo verticaal mogelijk op schijnt, worden zonnegevels daarom vooral aan de zuidzijde van de woning geplaatst.
Om het zonlicht dat op de west- en oostgevels schijnt maximaal op te vangen, worden dunnefilmzonnemodules vooral gebruikt in zonnepanelen voor zonnegevels. Ze zijn goedkoper en daardoor meer geschikt voor grotere gebieden. Hun efficiëntie is echter lager. Als alternatief kunt u ook kristallijne zonnepanelen laten installeren. Deze worden met speciale steunen aan de gevel bevestigd en kunnen ook afgeschuind worden gemonteerd voor een optimale hoek. De schakelmodus van de zonnepanelen is vooral afhankelijk van de omgeving. Als schaduwen door bomen of andere gebouwen moeten worden geworpen, worden de modules parallel met elkaar verbonden. Hierdoor blijft de elektriciteitsproductie stabiel, zelfs bij gedeeltelijke zonwering van de zonnepanelen. Als dit niet het geval is, kunnen de zonnepanelen in serie worden aangesloten en zo de spanning leveren die nodig is voor huishoudelijke apparaten, zelfs in weinig zonlicht. Een alternatief is zonnewarmte, die ook op de gevel kan worden geïnstalleerd. Meer informatie over de bouw van zonne-energiesystemen vindt u hier:
Zonnestelsel – assemblage en componenten
Ontwerpmogelijkheden voor zonnegevels
Als je je gevel bekleedt met zonnecellen, wil je nog steeds niet zonder een goede uitstraling van het huis. Hier heeft de ontwikkeling van zonnepanelen de afgelopen jaren een echte kwantumsprong gemaakt en biedt het tal van ontwerpmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld zonnepanelen van glasglas laten installeren, die een bijzonder lange levensduur en een onderhoudsvriendelijk oppervlak hebben. Transparante zonnepanelen accentueren de gevel eronder en zorgen voor interessante designaccenten zonder veel van hun efficiëntie te verliezen. Als je het gekleurd vindt en op zoek bent naar een echte blikvanger, dan zijn gekleurde SIS-zonnecellen de juiste beslissing. Met fascinerende lichtreflecties en een breed scala aan kleuren is er voor elk modern huis de juiste zonnecel. Last but not least zijn er ook bedrukbare zonnepanelen die bijna elke optiek naar uw gevel kunnen brengen. Uw gespecialiseerde bedrijf laat u graag voorbeelden zien van de verschillende ontwerpmogelijkheden en adviseert u over de optimale uitstraling van uw woning.
Voordelen
De voordelen van een zonnegevel in het algemeen liggen voor de hand – met ecologisch opgewekte zonne-energie kunt u aanzienlijke kosten besparen op de elektriciteitsrekening of zelfs geld verdienen. Maar welke voordelen heeft een zonnegevel ten opzichte van een daksysteem? Enerzijds kan een zonnegevel gecombineerd worden met een daksysteem en dus extra gebruik maken van zonne-energie. Maar de zonnegevel is ook zinvol als enige fotovoltaïsche installatie, bijvoorbeeld als het dak verkeerd is uitgelijnd. Aanvullend een zonnegevel vervangt bepaalde delen van isolatie en gips en kan zo geld besparen op nieuwe gebouwen. Bovendien hebben zonnegevels voordelen ten opzichte van daksystemen in de winter, d.w.z. in het donkere seizoen. Omdat de zon in de wintermaanden lager staat, is de lichtinvalhoek op de gevels gunstiger dan op het dak. Hierdoor kunt u warmtepompen en huishoudelijke elektronica goedkoop bedienen.
Nadelen
Zonnegevels hebben ten opzichte van zonnepanelen op het dak het nadeel dat hun rendement in de zomermaanden lager is. Afhankelijk van de omgeving kan een zonnegevel een 30% lager rendement hebben dan een daksysteem. Bovendien is de installatie van zonnegevels complexer en duurder omdat de modules niet worden ondersteund door de dakconstructie. Extra steigersystemen en talrijke gaten zijn nodig om ervoor te zorgen dat het fotovoltaïsche systeem voor de huismuur veilig zit. Bovendien, met alle veelzijdige ontwerpopties voor moderne zonnepanelen, is het uiterlijk van een zonnegevel iets waar niet elke huiseigenaar vrienden mee kan maken.
Kosten van een zonnegevel
De kosten van een zonnegevel bestaan uit de materiaalkosten voor de draagsystemen en voor de daadwerkelijke zonnepanelen en de arbeidskosten. Daarnaast zijn er de opslagcellen en omvormers die in veel gevallen zinvol zijn voor het leveren van fotovoltaïsche elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Aangezien de dragersystemen een aanzienlijk gewicht moeten behouden en zelfs bij stormen solide moeten zijn en er ook levende componenten zijn, hoort al het werk met betrekking tot deze projecten thuis in de handen van experts. Al met al moet je rekenen op kosten van zo’n 500 euro per vierkante meter voor een zonnegevel. Dit is ongeveer twee keer zo duur als hetzelfde gebied van zonnepanelen in daksystemen. Voor nieuwbouw is een zonnegevel zo’n 20% duurder dan een conventionele gevel en dankzij elektriciteitsproductie op lange termijn de aanzienlijk goedkopere optie. Als je zonnewarmte in je gevel integreert, kost dit je zo’n 700 euro per vierkante meter. Houd er bij het plannen van de zonnegevel ook rekening mee dat het rendement van de zonnegevel het hele jaar door lager is dan bij daksystemen en dat je daarom meer vierkante meters ruimte moet plannen voor volledige zelfvoorziening.
Systeem | Kosten per m² |
---|---|
Fotovoltaïsche energie | 400 tot 600 € |
Thermische zonne-energie | 300 tot 1000 € |
Vooral met vrij zeldzame systemen zoals zonnegevels, moet u niet vertrouwen op geschatte informatie zoals hier. In plaats daarvan is het de moeite waard om verschillende citaten te krijgen van ambachtslieden in uw omgeving. Dit kun je hier gratis doen, bijvoorbeeld:
Promotie van zonnegevels
Net als fotovoltaïsche systemen voor het dak, worden ook zonnegevels op verschillende manieren gepromoot. Naast regionale subsidies voor zonne-energiesystemen, zoals consultaties of subsidies voor elektriciteitsopslag of oplaadpunten voor elektrische voertuigen, ondersteunt de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) u met goedkope leningen uit het 270-programma. Als alternatief biedt het Federal Office of Economics and Export Control aanzienlijke subsidies met een kostendekking tot 30% voor fotovoltaïsche systemen in nieuwe gebouwen en voor energie-efficiënte renovaties. De voorwaarde voor financiering is altijd dat u de aanvraag voor de financiering indient en goedkeuring krijgt voordat u de bestelling plaatst. Ook de implementatie door een gespecialiseerd bedrijf is verplicht. De experts op het gebied van zonnegevels die op blauarbeit.de zijn vertegenwoordigd, ondersteunen u graag in dit proces.