Zonnepanelen kopen is een investering die je maakt in je toekomst. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel lees je alles over de prijs van zonnepanelen, het rendement dat je kunt verwachten en de premies die je kunt krijgen.
Werking zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een relatief nieuw fenomeen, maar ze zijn al snel erg populair geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te kopen voor hun huis of bedrijf. Maar wat is nou eigenlijk het rendement van zonnepanelen? En wat is de prijs?
In dit artikel lees je alles over de werking van zonnepanelen en wat het rendement en de prijs hiervan zijn.
Zonnepanelen prijs in België
De prijs van zonnepanelen in België is de laatste jaren steeds meer gedaald. Dit komt doordat er steeds meer fabrieken zijn die zonnepanelen produceren en er is meer keuze uit verschillende types en merken. Er zijn twee soorten prijzen waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen wilt kopen: de aankoopprijs en de installatieprijs.
De aankoopprijs is het bedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen (plus eventuele bijkomende kosten). De installatieprijs is het bedrag dat je betaalt voor het laten installeren van de zonnepanelen op je dak. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je een subsidie of premies krijgt, waardoor de netto aankoopprijs dan lager ligt.
In België zijn er twee soorten premies: de FIT (feed-in tariff) en de SDE+ (stimulering duurzame energie). FIT is een subsidie die je krijgt op het moment dat je zonnepanelen koopt, terwijl met SDE+ je in aanmerking komt voor een subsidie als je nog niet bezig bent met het opwekken van groene stroom. Het kan dus zo zijn dat je meer geld uitgeeft in de aankoop en de installatie maar dat je hierdoor wel een hogere subsidie ontvangt.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals:
- het type zonnepaneel (monokristallijn, polykristallijn of dunbelichte);
- het vermogen van de zonnepanelen (in wattpiek);
- het soort dak waarop je de panelen wilt installeren;
- de hoeveelheid zonlicht in jouw regio.
De gemiddelde aankoopprijs van zonnepanelen in België ligt tussen de 2.500 en 3.000 euro per kilowattpeak (kWp). Dit is natuurlijk een ruwe schatting, want het hangt allemaal af van de bovenstaande factoren. Als je bijvoorbeeld een polykristallijn paneel wilt kopen dat 3 kWp kan opwekken, dan ligt de aankoopprijs ongeveer tussen de 7.500 en 9.000 euro. De installatieprijs hangt ook af van verschillende factoren, maar ligt meestal tussen de 1.000 en 3.000 euro per kilowattpeak (dit is dan weer excl BTW).
Zonnepanelensystemen
Als u zonnepanelen wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat het rendement is van uw investering. Dit hangt af van de prijs van de panelen, de hoeveelheid zonlicht die op uw dak valt en de hoeveelheid elektriciteit die u gebruikt. Daarnaast kunt u premies krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het is dus belangrijk om te weten wat de totale kosten zijn van uw investering.
Wanneer u zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om eerst een berekening te maken van het rendement. Dit doe je door de opbrengst per jaar (gemiddeld) te delen door de aankoopsom van de panelen. Op die manier kan je snel berekenen of jouw investering qua rendement aantrekkelijk is.
Zijn zonnepanelen een goede investering?
Zonnepanelen zijn een goede investering. In de meeste gevallen verdien je jouw investering in 5 tot 8 jaar terug. Hierna ga je geld besparen doordat je minder elektriciteit hoeft te kopen bij de stroomleverancier. Dit kan oplopen tot 1000 euro per jaar!
Voordelen van zonnepanelen
Als je zonnepanelen koopt, ben je niet alleen duurzamer bezig, maar kun je ook geld besparen op je energierekening. Zonnepanelen zijn een investering die zichzelf terugverdient, want hoe meer zon er schijnt, hoe meer energie je bespaart.
Daarnaast kun je in sommige gevallen ook gebruik maken van premies of subsidies. Dit is afhankelijk van waar je woont en welke regelingen er gelden. Informeer dus altijd even bij je gemeente naar de mogelijkheden.
Nadelen zonnepanelen
Zonnepanelen zijn duur. Voordat je er echt rendement uit kunt halen, moet je er veel geld in investeren.
Onderhoud is een must. Zonnepanelen vergen onderhoud en als je ze niet goed onderhoudt, kan dat hun levensduur verkorten.
Weersomstandigheden kunnen het rendement negatief beïnvloeden. Als het bewolkt is of regent, produceren zonnepanelen minder stroom. In de winter, wanneer de dagen korter zijn, produceren ze ook minder stroom.
Wat zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn dunne panelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze worden steeds vaker gebruikt om huizen en bedrijven van stroom te voorzien, omdat ze schoon, duurzaam en rendabel zijn.
Verschil met een zonnecollector?
Een zonnepaneel is een fotovoltaïsche module die licht omzet in elektriciteit. Een zonnecollector daarentegen verzamelt de warmte van de zon en gebruikt die warmte voor het verwarmen van water of een andere vloeistof. Dus het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector is dat een zonnepaneel licht omzet in elektriciteit en een zonnecollector warmte.
Kenmerken van fotovoltaïsche panelen
Fotovoltaïsche panelen zijn een populaire methode om duurzame energie op te wekken. Ze zetten licht om in elektriciteit en zijn daarom ideaal voor gebruik in huizen of bedrijven die volledig of gedeeltelijk afhankelijk zijn van hernieuwbare energiebronnen. PV-panelen hebben vele voordelen ten opzichte van andere manieren om elektriciteit op te wekken, zoals windenergie of waterkracht. Een aantal van deze voordelen zijn:
Ze maken geen geluid: Fotovoltaïsche panelen produceren geen geluid tijdens het opwekken van elektriciteit. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere methodes, zoals windenergie, die wel geluid kunnen produceren.
Ze hebben weinig onderhoud nodig: PV-panelen zijn een zeer low maintenance manier om elektriciteit op te wekken. U hoeft ze alleen af en toe schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken.
Ze hebben een lange levensduur: PV-panelen kunnen meer dan 25 jaar meegaan, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor duurzame energieopwekking.
Ze zijn flexibel in gebruik: PV-panelen kunnen worden gebruikt in verschillende soorten systemen, waaronder zonne-energiecentrales, huishoudelijke installaties of mobiele systemen.
Ze produceren geen vervuilende stoffen: Fotovoltaïsche panelen produceren geen vervuilende stoffen tijdens het opwekken van elektriciteit. Dit is een belangrijk voordeel, omdat vele andere manieren van elektriciteit opwekken wel vervuilend kunnen zijn.
Nadelen van fotovoltaïsche panelen
Fotovoltaïsche panelen hebben echter ook enkele nadelen. Een aantal van deze nadelen zijn:
Ze zijn duur: Fotovoltaïsche panelen kunnen relatief duur zijn in aankoop. Dit is echter geen groot nadeel, omdat ze meestal hun investering binnen enkele jaren terugverdienen.
Ze hebben een hogere upfront-investering nodig: PV-panelen hebben een hogere upfront-investering nodig dan andere soorten energieopwekkende systemen. Dit is omdat ze meestal duurder zijn in aankoop en installatie.
Ze vereisen een goede ligging: PV-panelen werken het beste in gebieden met veel zonlicht. Als uw huis of bedrijf niet in een gebied met veel zonlicht ligt, kunnen PV-panelen minder efficiënt zijn.
Wat bepaalt de efficiëntie van een zonnepaneel?
De efficiëntie van een zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door het aantal zonuren dat het per dag ontvangt. Hoe meer zonlicht het paneel ontvangt, hoe hoger het rendement zal zijn. Ook de kwaliteit van het zonnepaneel is van belang. Een hoogwaardig paneel zal bijvoorbeeld beter presteren in warmere temperaturen dan een minder goed paneel.
Wat is de levensduur?
De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar.
Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?
Als je zonnepanelen wilt kopen, is een van de eerste vragen die je jezelf moet stellen “hoeveel panelen heb ik nodig?”. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het type dak, de ligging van het huis, het aantal uren zonlicht dat je gemiddeld per dag krijgt en natuurlijk je budget.
Een gemiddeld huishouden in België verbruikt ongeveer 3500kWh per jaar. Als je ervan uitgaat dat een zonnepaneel ongeveer 100Wpiek levert, dan heb je ongeveer 35 panelen nodig om je huishoudelijke energieverbruik te dekken. Dit is echter slechts een ruwe schatting; een preciezer aantal kan berekend worden door een erkende installateur te raadplegen.
Wat is het rendement?
Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door het aantal kilowattuur (kWh) dat ze produceren in een jaar, uitgedrukt als percentage van de piekcapaciteit. In ons land kunnen we rekenen op een gemiddeld rendement van 950 kWh per jaar, wat overeenkomt met een rendement van 75%. Dit betekent dat elke zonnepaneel op het dak ongeveer 75% van de energie die hij ontvangt, weer omzet in elektriciteit. Dit is veel hoger dan bijvoorbeeld een windmolen of biomassaketel. Opmerkelijk is dat het rendement van zonnepanelen nog toeneemt naarmate ze ouder worden!
Terugverdientijd zonnepanelen
Hoe lang duurt het voordat je je investering in zonnepanelen hebt terugverdiend? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van zonnepanelen, het rendement dat je panelen opleveren en de premies die je kunt krijgen voor het gebruik van zonnepanelen.
In Nederland worden zonnepanelen steeds populairder. Dit komt mede door de verlaging van de BPM (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) en de SDE+ (stimulering duurzame energie). Dankzij deze maatregelen wordt het steeds aantrekkelijker om in zonnepanelen te investeren.
Maar hoe lang duurt het voordat je je investering hebt terugverdiend? Dit hangt af van verschillende factoren.
Welk zonnepanelen merk kiezen?
Wanneer je zonnepanelen gaat kopen, is het belangrijk om te weten welk merk zonnepanelen je wilt. Er zijn verschillende merken zonnepanelen op de markt, dus het is belangrijk om een keuze te maken. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de prijs, het rendement en de premies.
Bij het kiezen van een merk zonnepaneel, is het belangrijkste wat je moet overwegen de prijs. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, dus je moet ervoor zorgen dat je een merk kiest dat binnen je budget past. Het rendement is ook een belangrijke factor. Je wilt natuurlijk dat je investering zo snel mogelijk rendeert, dus kies een merk met een hoog rendement.
Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen op de markt, dus je moet een keuze maken. Kies een merk dat binnen je budget past, en dat een hoog rendement heeft.
Welke omvormer kiezen?
Als je zonnepanelen koopt, moet je ook een omvormer kiezen. Welke omvormer is het beste voor jou? Dat hangt af van verschillende factoren.
De eerste factor is hoeveel zonnepanelen je koopt. Als je maar een paar panelen koopt, dan is een kleinere omvormer voldoende. Een groot voordeel van een kleinere omvormer is dat hij goedkoper is in aanschaf.
Een tweede factor waar je op moet letten, is welk voltage je nodig hebt. De meeste panelen werken met 12 volt, maar sommige panelen werken met 24 volt. Het is belangrijk dat je de juiste voltage hebt, want anders werkt de omvormer niet goed.
De laatste factor die je moet overwegen, is hoelang je de omvormer wilt gebruiken. Als je de omvormer voor een lange tijd wilt gebruiken, kies dan een goede kwaliteit. Een goede omvormer is duurder, maar hij gaat langer mee en is dus beter voor het milieu.
Omvormers vergelijken
Je kunt verschillende omvormers vergelijken op onze website. We hebben de prijzen van alle bekende merken vergeleken zodat je weet wat de beste deal is. Je kunt ook lezen hoe andere mensen de omvormers vinden die ze gekocht hebben. Als je er niet uitkomt, neem dan contact met ons op of stuur ons een e-mail en we helpen je graag verder!
Veelgestelde vragen
Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?
De prijs van 10 zonnepanelen inclusief installatie is ongeveer € 4.000. Dit is afhankelijk van de grootte en het type zonnepaneel dat u kiest. Het rendement van zonnepanelen is ongeveer 5-10%. Dit betekent dat u ongeveer € 200-400 per jaar terugverdient op uw investering. Er zijn verschillende premies beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen. Deze kunnen oplopen tot € 1.000 per paneel.
Wat zijn de kosten voor 12 zonnepanelen?
De kosten voor 12 zonnepanelen liggen tussen de €1.500,- en €4.500,-. Dit is afhankelijk van het type zonnepaneel, het vermogen ervan en de aanschafprijs. Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid zonlicht op het dak, de oriëntatie ervan en de hellingshoek. In Nederland ligt het gemiddelde rendement op 800 tot 900 kWh per jaar per paneel.
Wat zijn de beste zonnepanelen op dit moment?
Op dit moment zijn de beste zonnepanelen de Sunpower X-Serie en de LG NeON 2. Beide panelen hebben een hoge energieopbrengst en zijn duurzaam. Daarnaast zijn ze ook relatief goedkoop in aanschaf.
Wat betaal je nog aan stroom als je zonnepanelen hebt?
Wanneer je zonnepanelen hebt aangeschaft, zal je nog steeds moeten betalen voor de stroom die je gebruikt. Dit komt omdat je zonnepanelen slechts een deel van de stroom die je nodig hebt opwekken. Je zonnepanelen zullen doorgaans tussen de 10 en 40% van de benodigde stroom opwekken. Dit betekent dat je nog steeds een maandelijkse rekening van de energiemaatschappij ontvangt.
Hoeveel subsidie zonnepanelen 2022?
In 2022 kun je rekenen op een subsidie van ongeveer €0,30 per Wattpiek. Dit is ongeveer 30% van de totale kosten van de zonnepanelen.
Welke Gemeenten in België geven subsidie op zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn een duurzame en rendabele investering, maar de aankoopprijs kan een drempel vormen. Gelukkig zijn er diverse premies en subsidies beschikbaar om het kostenplaatje te verlagen. In welke Belgische gemeenten kun je hiervoor terecht?
In Vlaanderen geven verschillende gemeenten (Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt, Leuven, Mechelen, Genk, Sint-Niklaas, Liège, Charleroi, Namur, Seraing, Anderlecht) subsidie op de aankoop van zonnepanelen. Het bedrag varieert per stad: Antwerpen geeft bijvoorbeeld 250 euro per paneel (maximaal 4000 euro), Gent 200 euro (maximaal 4000 euro), Brugge 150 euro (maximaal 3000 euro) en Hasselt 100 euro (maximaal 2000 euro).
In Brussel geven de gemeenten Anderlecht, Elsene, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek-Saint-Jean, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis en Sint-Jans-Molenbeek subsidie op zonnepanelen. Ook hier geldt dat de hoogte van de subsidie varieert per gemeente: in Anderlecht kun je bijvoorbeeld rekenen op 250 euro per paneel (maximaal 4000 euro), in Elsene 200 euro (maximaal 4000 euro) en in Evere 150 euro (maximaal 3000 euro).
In Wallonië geven veel gemeenten subsidie op zonnepanelen. Het bedrag varieert eveneens per stad: Liège geeft bijvoorbeeld 250 euro per paneel (maximaal 4000 euro), Charleroi 200 euro (maximaal 4000 euro), Namur 150 euro (maximaal 3000 euro) en Seraing 100 euro (maximaal 2000 euro).
Wat doen zonnepanelen als de zon niet schijnt?
Zonnepanelen werken door middel van fotovoltaïsche zonnecellen. Deze cellen zetten het licht van de zon om in elektriciteit. Dit proces gebeurt ook wanneer er bewolking is, alleen is het rendement dan minder hoog. Zonnepanelen kunnen ook ’s nachts werken, maar dan moet er een batterij aangesloten zijn om de opgewekte elektriciteit op te slaan.
Is het nodig om zonnepanelen schoon te maken?
Zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt, omdat ze anders minder efficiënt zullen produceren. Hoe vaak je ze precies moet schoonmaken, is afhankelijk van de hoeveelheid vuil en stof die zich ophoopt op het paneel. In Nederland is het niet nodig om ze dagelijks te reinigen, maar een keer per week of maandelijks zou voldoende moeten zijn.
Waarom geen glas glas panelen?
De meeste zonnepanelen die je tegenkomt, zijn gemaakt van glas. Maar waarom is dat eigenlijk? Nou, het komt omdat glas een heel goede isolator is. Dit betekent dat het de warmte beter vasthoudt dan bijvoorbeeld plastic of metalen panelen. Dit is ideaal als je in een koudere klimaat woont, omdat depanelen dan beter warmte vasthouden en dus meer energie opwekken. Glas is ook lichter dan andere materialen, wat handig is als je de panelen wilt vervoeren of monteren.
Hoeveel stroom levert een zonnepaneel in de winter?
Een zonnepaneel levert minder stroom in de winter dan in de zomer. Dit komt omdat de zonnestralen in de winter minder rechtstreeks op het paneel vallen dan in de zomer. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel stroom je zonnepaneel in de winter kan leveren, voordat je besluit om er een te kopen.
Bron:zen-zonne-energie.be – Zonnepanelen 2023: de mogelijkheden