Zonnestelsel – assemblage en componenten

Vakman schroeft een fotovoltaïsch paneel op de steiger



Omslagfoto van pf30 – stock.adobe.com

Hernieuwbare energie is de sleutel tot een duurzame toekomst. Neem de eerste stap en leer alles wat u moet weten over het installeren van zonnestelsels. Ontdek de mogelijkheden van zonne-energie door kennis te maken met de verschillende componenten van fotovoltaïsche energie en thermische zonne-energie. Lees meer over de verschillende bouwmogelijkheden, de kosten en de voordelen van het gebruik van energie. Plan uw zonnestelsel verstandig en zet de eerste stap naar hernieuwbare energie.

Fotovoltaïsche energie – componenten en assemblagemogelijkheden

Fotovoltaïsche systemen bestaan uit verschillende componenten die samen energieopwekking en -transmissie mogelijk maken. De belangrijkste componenten van een zonnestelsel zijn:



  • Zonnepanelen: Deze zetten de door de zon uitgestraalde energie om in elektriciteit. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen van silicium die zonne-energie direct omzetten in elektriciteit.
  • Omvormer: De omvormer zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om in wisselstroom zodat deze aan het openbare elektriciteitsnet kan worden geleverd.
  • Montagesysteem: Het montagesysteem wordt gebruikt om de zonnepanelen op het dak of op de grond te monteren. Het moet bestand zijn tegen de eisen van weersomstandigheden en mechanische belastingen.
  • Bewakings- en regeltechniek: Deze technologie bewaakt de werking van het fotovoltaïsche systeem en controleert het indien nodig. Er zijn verschillende manieren waarop een PV-systeem kan worden opgezet:

    • Met opslag: Een fotovoltaïsch systeem met opslag maakt het mogelijk om de opgewekte elektriciteit op te slaan en opnieuw te gebruiken wanneer dat nodig is. Op deze manier kan elektriciteit worden opgewekt, zelfs als de zon niet schijnt.
    • Zonder opslag: Een fotovoltaïsch systeem zonder opslag voedt de opgewekte elektriciteit rechtstreeks naar het openbare elektriciteitsnet. De elektriciteit kan dan door andere verbruikers worden gebruikt. Het is belangrijk op te merken dat een fotovoltaïsch systeem altijd moet worden afgestemd op de individuele behoeften van de klant.

Zonne-energiesystemen installeren: kosten verlagen met overheidssubsidies

Het installeren van een zonnestelsel kan een kostbare aangelegenheid zijn. De prijs hangt voornamelijk af van de grootte van de fabriek en het type constructie. Een groot systeem dat op het dak is gemonteerd, kan bijvoorbeeld aanzienlijk duurder zijn dan een kleiner systeem dat op de vloer is geïnstalleerd. Toch kunnen de kosten van het installeren van een zonne-energiesysteem zeker worden verlaagd.  Een manier om geld te besparen is om te profiteren van overheidsfinancieringsprogramma’s. In Duitsland is er bijvoorbeeld financiering van het Bundesamt für Economie en Exportcontrole (BAFA) en diverse KfW-promotieprogramma’s. Deze subsidies kunnen helpen om de aanschafkosten van het zonnestelsel te verlagen.  Een andere tip is om verschillende aanbiedingen te krijgen en deze met elkaar te vergelijken. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt. Een ervaren zonne-installateur weet ook welk type installatie het meest geschikt is en welke kosten ermee gemoeid zijn. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de langetermijnkosten van een zonnestelsel. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, kan investeren in een zonnestelsel op de lange termijn lonen omdat het energiekosten kan besparen.  Kortom, de hoeveelheid investering in de installatie van een zonnestelsel hangt af van vele factoren en er zijn manieren om de kosten te verlagen. Door gebruik te maken van overheidsfinancieringsprogramma’s en het verkrijgen van aanbiedingen kunnen de gemaakte kosten zeker worden gereguleerd.

Vind een installateur van zonne-energie

Bouw van een zonnethermisch systeem

Thermische zonne-energiesystemen zijn een van de meest efficiënte opties voor het verkrijgen van thermische energie van de zon. Deze systemen bestaan uit verschillende componenten die professioneel moeten worden geassembleerd om optimale prestaties te garanderen.

De belangrijkste onderdelen van een zonnethermisch systeem zijn de zonneabsorbers, de collectoren en de warmtewisselaar. De zonne-absorber is het hart van het systeem en zet zonne-energie om in thermische energie. De collectoren zijn de onderdelen die de zonne-energie absorberen en doorgeven aan de zonne-absorber. De warmtewisselaar is verantwoordelijk voor: de thermische energie overbrengen naar het verwarmingssysteem of de warmwateropslagtank.

De installatie van een thermisch zonnesysteem is een taak voor professionals. Deze taak vereist niet alleen kennis van de afzonderlijke componenten, maar ook van de vereisten van de gebouwen en het verwarmingssysteem. Het is belangrijk dat het systeem goed is uitgelijnd en bevestigd op het dak of de gevel van het gebouw om optimale prestaties te garanderen. De bedrading en aansluiting op het verwarmingssysteem moeten ook professioneel worden uitgevoerd om een soepele werking te garanderen.  Het is daarom raadzaam om een beroep te doen op de diensten van ervaren en gekwalificeerde ambachtslieden om een thermisch zonnesysteem te installeren. Want alleen een professionele installatie zorgt voor optimale prestaties en een lange levensduur van het systeem.

Vind een installateur van zonne-energie
Zoek een verwarmingsmonteur

Tips voor de succesvolle installatie van een zonnestelsel

Het installeren van een zonnestelsel is een geweldige manier om over te schakelen naar hernieuwbare energie en tegelijkertijd kosten te besparen. Maar bij het plannen van de assemblage zijn er enkele belangrijke aspecten om te overwegen om een optimaal resultaat te bereiken.  Een van de belangrijkste factoren is de oriëntatie van de zonnepanelen. Ze moeten zo worden uitgelijnd dat ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen absorberen. Om dit te doen, moeten ze zuidwaarts worden geplaatst als je op de noordelijke breedtegraden woont, en noordwaarts als je op de zuidelijke breedtegraden woont.  Een andere belangrijke factor is de helling van de zonnepanelen. Hoe steiler ze hellen, hoe meer zonlicht ze kunnen absorberen. Voor een optimale helling moet u kijken naar de gemiddelden voor uw gebied, die u kunt krijgen van uw lokale zonne-expert.  Het is ook belangrijk om de juiste grootte van het zonnestelsel te kiezen om ervoor te zorgen dat het aan de behoeften van uw huishouden kan voldoen. Een ervaren zonnetechnicus kan u helpen de juiste afmetingen te bepalen en het systeem professioneel te installeren.

Deel artikel: