Laatst bijgewerkt op juli 22, 2022 door Energiebesparen
Beeld: vh-studio / freepik.com
Zeker met het oog op steeds warmere zomers willen veel mensen een zwembad in hun eigen tuin. Maar is het eenvoudig te implementeren? Welke vergunningen zijn er nodig en hoe staat het met huurappartementen en -woningen? In dit bericht leggen we uit waar je op moet letten als je een zwembad in de tuin wilt bouwen.
Zwembadbouw plannen – Wat moet ik vooraf aanvragen?
Als u een zwembad in uw eigen tuin wilt bouwen, moet u zich voordat u met de bouwwerkzaamheden begint informeren over welke vergunningen nodig kunnen zijn. Afhankelijk van het type en de grootte van het tuinzwembad, moet u een bouwvergunning verkrijgen of een bouwregistratie indienen op de juiste plaats.
Dit gedeelte verwijst naar permanent geïnstalleerde ingebouwde zwembaden, maar niet naar zogenaamde quick-up of bovengrondse zwembaden of peuterbaden voor kinderen. Hier is geen vergunning nodig.
Verkrijg een bouwvergunning voor het tuinzwembad
Hoewel de bepalingen van toepassing zijn op bouwprojecten en structurele veranderingen in land van staat tot staat verschillen, moeten de bepalingen van de Model Building Code in het algemeen van toepassing zijn op zwembaden in de meeste federale staten.
Dienovereenkomstig ” zwembaden met een zwembadcapaciteit van maximaal 100 kubieke meter, inclusief bijbehorende daken in de lucht” volgens § 61 Absch. 10 MBO vergunningvrij. Voor kleinere zwembaden heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. De meeste zwembaden hebben een standaard afmeting van 4 x 8 x 1,5 meter en een totale watercapaciteit van ongeveer 48 kubieke meter. Voor commerciële tuinzwembaden is daarom geen bouwvergunning vereist.
Volgens de modelbouwvoorschriften zijn duikplatforms en sprongen en glijbanen die niet hoger zijn dan 10 meter hoog ook vrijgesteld van goedkeuring.
Grotere zwembaden zijn zeldzaam, vooral in de tuinen van woongebouwen. Als het zwembad op uw eigen terrein echter groter is en een zwembadcapaciteit van meer dan 100 kubieke meter overschrijdt, afhankelijk van de federale staat, moet u meestal een bouwvergunning verkrijgen van de juiste autoriteit – bijvoorbeeld de bouwautoriteit of de gemeente. Het loont in ieder geval om vooraf te vragen of een bouwvergunning nodig is. Als dit het geval is, is het zinvol om er zo vroeg mogelijk voor te zorgen, zodat er geen vertragingen zijn wanneer het goedkeuringsproces aansleept.
Bouwregistratie voor uw eigen tuinzwembad
Ook als er geen directe bouwvergunning nodig is voor het zwembad dat u plant, is de bouw van een inbouwbad op uw eigen terrein een relatief ingrijpende structurele verandering. Dit betekent dat u niet zomaar met de bouwwerkzaamheden kunt beginnen zonder een bouwmelding in te dienen.
Een dergelijke bouwkennisgeving informeert de bevoegde autoriteit over haar plannen en wordt in de meeste gevallen goedgekeurd. Het bouwrapport moet de exacte plannen, een plantekening en, indien nodig, foto’s bevatten. Hieruit moet bijvoorbeeld blijken dat er ook rekening wordt gehouden met punten als grensafstanden of waterafvoer. Zodra u een bouwvergunning ontvangt, staat niets het geplande bouwproject in de weg en kunnen de bouwwerkzaamheden voor uw tuinzwembad beginnen.
Zodra het zwembad klaar is, informeert u het verantwoordelijke kantoor met een melding van de voltooiing van de bouw.
Waar moet nog meer rekening mee worden gehouden?
Naast bouwaangifte en bouwvergunning kunnen andere factoren de aanleg van zwembaden in de weg staan. Ook hier dient u zich vooraf uitgebreid te informeren om een goede werking van uw project te garanderen.
Bestemmingsplannen
Ook bepalend voor de vraag of en hoe u uw droom van een eigen zwembad in de tuin kunt vervullen, is ook het ontwikkelingsplan van uw wijk – als er een beschikbaar is.
Ontwikkelingsplannen regelen het structurele gebruik van land – ze specificeren daarom welke en hoe structurele maatregelen in het betreffende gebied kunnen worden geïmplementeerd. Dit omvat specificaties met betrekking tot het te bouwen gebied, maar ook met betrekking tot het ontwerp.
Een zwembad wordt daarom beschouwd als een bijgebouw en wordt op dezelfde manier behandeld als bijvoorbeeld een tuinhuis. Als er specificaties zijn voor zwembadconstructie, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat het zwembad een bepaalde grootte of een moet een bepaald ontwerp volgen. Indien nodig verbiedt het ontwikkelingsplan zelfs de bouw van een zwembad in de tuin. Daarom is het zinvol om het ontwikkelingsplan te bekijken voordat u met de exacte planning begint om er zeker van te zijn dat u uw zwembad zonder aarzeling kunt bouwen zoals u het zich voorstelt.
Buurt
Zelfs als er niets is dat uw bouwproject van de officiële kant tegenhoudt, kan het project wrevel in de buurt veroorzaken. Bijna een op de tien Duitsers heeft al eens een conflict gehad met hun buren. Zodat het in de eerste plaats niet zover komt en niemand zich genegeerd voelt in uw buurt of nederzetting, moet u van de gelegenheid gebruik maken om van tevoren met uw buren te praten over het project dat u van plan bent.
Als uw eigendom tot een gemeenschap van eigenaren behoort of meerdere eigenaren heeft, moet u mogelijk vooraf een verklaring van toestemming van hen allemaal verkrijgen.
Natuurbehoud
Natuurbehoud kan uw bouwproject dwarsbomen. Als bepaalde natuurbeschermingsvoorschriften van toepassing zijn op uw eigendom, kan het soms verboden zijn om een tuinzwembad in de grond te installeren. Er is meestal weinig dat hier kan worden gedaan – als alternatief wilt u misschien uw toevlucht nemen tot bovengrondse zwembaden of opblaasbare zwembaden.
Kunnen huurders gewoon een zwembad in hun tuin bouwen?
Voor huurders ziet de situatie er over het algemeen anders uit. Als een tuin deel uitmaakt van de huurwoning, kunnen ze mogelijk zonder aarzeling een bovengronds zwembad of een peuterbad in hun tuin opzetten – op voorwaarde dat ze de tuin alleen gebruiken. Dan is voor dergelijke modellen geen goedkeuring van het verhuurbedrijf nodig. Als het een gemeenschappelijke tuin is of de huurders delen hun stuk tuin met een andere partij, dan is in ieder geval de toestemming van de andere betrokken huurders vereist.
Als u echter wilt zwemmen in een hoogwaardig, permanent geïnstalleerd tuinzwembad, moet u een uitgebreide structurele wijziging aan het pand aanbrengen. In een dergelijk geval is in ieder geval de uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder vereist. Als de verhuurder dit niet toestaat, zal het moeilijk zijn om de droom van een eigen zwembad in de tuin te realiseren. Als de verhuurder akkoord gaat, moet je de prijs voor de bouw en de exploitatiekosten zelf dragen.
Wat zijn de veiligheidsvoorschriften voor zwembaden?
Zodra alle bouwrechtelijke factoren met betrekking tot zwembadconstructie zijn opgehelderd, moet u ook eens kijken naar de geldende veiligheidsvoorschriften voor privézwembaden in de tuin. De Europese norm (EN 16582-1) regelt de veiligheidsvoorschriften. Het dient vooral om de gebruikers van het zwembad – vooral kinderen – te beschermen tegen zwemongevallen. Als er zwemongevallen gebeuren en deze hadden voorkomen kunnen worden door voldoende veiligheidsmaatregelen, dan moet de eigenaar aansprakelijk zijn.
Soms, afhankelijk van de gemeente en de staat, kunnen deze voorschriften aanvullende regels bevatten waarover u zich op het betreffende punt moet informeren.
Over het algemeen moet u rekening houden met de volgende punten voor het gebruik van uw tuinzwembad:
- Hygiëne en reiniging van het zwembad: Om op de lange termijn iets uit het zwembad te krijgen, moet u er onder andere voor zorgen dat het water niet verontreinigd is. Naast het gebruik van een hoogwaardige filterpomp, moet u er ook voor zorgen dat u het zwembad regelmatig afdekt om het te beschermen tegen bladeren of ander vuil.
- Beveiliging en toegang tot het zwembad: Over het algemeen moeten zwembaden goed beveiligd zijn, zodat bijvoorbeeld kinderen of huisdieren niet ongezien binnenkomen en beschadigd kunnen raken. De huidige jurisprudentie bepaalt dan ook dat eigenaren het zwembad ontoegankelijk maken voor anderen. Hier kan bijvoorbeeld een veiligheidshek, een afdekking of een intrekbare veiligheidsladder helpen om ongeoorloofde toegang te voorkomen.
- Reddingsuitrusting: Mochten er toch ongelukken gebeuren, dan is het zinvol om beschermingsmiddelen te hebben. Zwembadeigenaren moeten onder andere een EHBO-kit hebben. Daarnaast kan het handig zijn om accessoires zoals reddingsboeien bij het zwembad op te bergen.
Om het algemene veiligheidsrisico voor het gebruik van het zwembad te verminderen, moet u ervoor zorgen dat de gebruikelijke zwemregels worden gevolgd. Kinderen en niet-zwemmers mogen over het algemeen niet onbeheerd in het zwembad zwemmen. Over het algemeen kan het nuttig zijn voor zwembadeigenaren om bekend te zijn met eerste hulp bij noodgevallen.
Meer over dit onderwerp