Abachi hout – eigenschappen en gebruik

Lichte textuur van abachi hout



Afbeelding van simone_n – stock.adobe.com

Abachi hout is een echt tropisch hout dat behoort tot de kaasjeskruid familie en is alleen te vinden in de tropische regenwouden van Centraal-Afrika en West-Afrika. Het hout kenmerkt zich vooral door zijn lage gewicht en hoge duurzaamheid. Dit is ook de reden waarom de Afrikaanse houtsoort zich al in Europa heeft gevestigd en de laatste jaren aanzienlijk aan belang heeft gewonnen, vooral binnenshuis. Dankzij de bijzondere houteigenschappen kan Abachi hout zeer veelzijdig binnenshuis worden gebruikt.

Wat zijn de eigenschappen van Abachi hout?

De stammen van Abachi-bomen groeien zeer recht en bereiken een aanzienlijke diameter van maximaal twee meter in het volwassen stadium. Met een maximale breedte van maximaal 15 cm neemt het spinthout slechts een klein deel van de stam in beslag. Dienovereenkomstig bestaat de stam van de Abachi-boom voornamelijk uit goed kernhout, dat een lichtgele kleur heeft wanneer het vers wordt gekapt. In zeldzame gevallen kan het kernhout ook een strokleurige toon hebben. Het spinthout varieert slechts licht in zijn kleur van het kernhout, waardoor ze moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.



Met betrekking tot de nerf heeft het Abachi-hout lichte poriën, die echter slechts in geringe mate zichtbaar zijn. Het aantal en de frequentie van poriën zijn ook erg verschillend, afhankelijk van de soort. Bovendien zijn de poriën meestal vrij onregelmatig verdeeld, wat het hout een zeer natuurlijk en levendig karakter geeft. Naast de licht poreuze structuur heeft het Afrikaanse tropische hout gemakkelijk herkenbare houtstralen. Glanzende strepen zijn ook af en toe te zien en slechts in geringe mate als gevolg van de afwisselende rotatiegroei. Samen met de houten balken geven deze het hout echter een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling.

Daarnaast is Abachi hout een zeer lichte en zachte houtsoort die dankzij deze eigenschappen zeer goed verwerkt kan worden. U moet echter zeker poriënvullers gebruiken bij het verwerken, omdat de oppervlaktestructuur soms erg grof kan zijn, afhankelijk van de stam. Er moet ook worden opgemerkt dat het hout vanwege zijn zachte karakter vloeistoffen zoals houtlijm of lijm zeer goed en zeer snel absorbeert. Deze eigenschap is vooral belangrijk voor het beitsen, daarom is het Abachi-hout hier zeer geschikt voor. Bovendien krimpt het Abachi-hout slechts matig tijdens snel en probleemloos drogen en is het daarom maatvast. Het drogen moet echter onmiddellijk na het snijden van het hout plaatsvinden om mogelijke plaagplagen en bijbehorende verkleuring op het hout te voorkomen.

Vind gratis een timmerman

Onder welke namen kun je nog abachihout vinden?

De term Abachi hout is een Duitse term die alleen in Duitsland bekend is. In alle andere niet-Duitstalige landen is deze naam voor de houtsoort vrijwel onbekend. In plaats daarvan staat de houtsoort internationaal bekend als TRCS. Dit is de internationaal geldende DIN-aanduiding, die is afgeleid van de botanische nomenclatuur van de boom (Triplochiton scleroxylon). Naast deze internationale DIN-aanduiding zijn er nog andere verschillende namen voor de boom afkomstig uit Afrika. Zo wordt het Abachi-hout ook verhandeld onder de officiële handelsnaam African Whitewood. Daarnaast vind je het tropisch hout ook onder de traditionele Afrikaanse namen zoals Ayour, Wawa, Obeche en Samba. Er zijn dus veel verschillende namen voor het Abachi-hout, die worden gebruikt afhankelijk van het land of de regio.

Waar is Abachi hout bijzonder geschikt voor?

Abachi hout is niet weerbestendig en heeft ook geen goede weerstand tegen de aantasting van schimmels en insecten. Daarom is het hout niet geschikt voor gebruik buitenshuis en wordt het in plaats daarvan uitsluitend binnenshuis gebruikt. Vanwege het lichte gewicht en de maatvastheid wordt het hier met name gebruikt voor interieurconstructies in het kader van lichtgewicht constructies. Vanwege de lage hardheid van het hout kan het gemakkelijk worden verwerkt met hardmetalen gereedschappen en een lage inspanning. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat spijkers en schroeven niet zo goed vasthouden vanwege de lage hardheid. Bovendien hebben constructies gemaakt van Abachi-hout weinig belasting vanwege hun zachte houtsoort.en kan daarom niet worden gebruikt als dragende elementen. Afrikaans hout wordt dus vooral gebruikt in het kader van lichtgewicht constructie binnenshuis. Omdat het hout ook gemakkelijk is om mee te werken, wordt het ook vaak gebruikt voor de productie van decoratieve interieurelementen zoals strips en fotolijsten. Daarnaast wordt deze houtsoort gebruikt als verpakkingsmateriaal en fineer. Het Abachi hout is bijzonder populair en intensief gebruikt in het kader van saunabouw. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van banklatten en randen. Naast deze belangrijkste toepassingsgebieden wordt af en toe ook Afrikaans hout gebruikt bij het maken van modellen. Bovendien heeft Abachi-hout dankzij het lichte gewicht en de lage dichtheid ook zeer goede isolerende eigenschappen. Daarom kan het hout ook goed worden gebruikt waar goede thermische isolatie-eigenschappen belangrijk zijn in verband met lichtgewicht constructie. Last but not least is de Afrikaanse houtsoort ook erg populair op het gebied van tafeltennisbatjesproductie. Want ook op dit gebied is het afhankelijk van een laag gewicht van het hout en een hoog laadvermogen. Omdat het Abachi hout zeer goed aan deze eisen voldoet, wordt het ook als tafeltennishout verkocht.

Vind gratis een timmerman

Is het hout duurzaam beschikbaar en FSC-gecertificeerd?

Abachi hout groeit uitsluitend in de tropische regenwouden van Centraal-Afrika en West-Afrika. Daar wordt het in de meeste gevallen verkregen door overexploitatie. Deze houtsoort is dan ook allesbehalve duurzaam. Een FSC-gecertificeerde versie is ook niet beschikbaar. Daarom moet u duidelijk het gebruik van dit tropische hout overwegen en overwegen of u de toepassing ervan mogelijk kunt vervangen door het gebruik van binnenlandse houtsoorten.

Welke bossen zijn goede alternatieven voor Abachi?

Vanwege de problematische winning van het Abachi-hout, dat wordt gekenmerkt door diefstal, is het logisch om na te denken over geschikte alternatieven voor deze houtsoort. Goede en veel voorkomende alternatieven, die een vergelijkbaar kleur uiterlijk hebben als het Abachi-hout, zijn bijvoorbeeld te vinden bij houtsoorten zoals Ako, Jelotong, Emien, Pulai of Mersawa. Lokale bomen zoals populieren, sparren of lindebomen hebben een iets ander kleurenschema, maar nog steeds vergelijkbare eigenschappen als het Abachi-bos. Ook houtsoorten als doerian of merupa zijn mogelijkheden die qua basiseigenschappen sterk lijken op abachihout. Hoewel de meeste van deze alternatieven een iets harder hout en een lagere duurzaamheid hebben dan het Abachi-hout, zijn ze nog steeds vrij gelijkaardig in hun eigenschappen aan deze houtsoort.

Deel artikel: