Airco onderhouden – kosten en belangrijke informatie



Laatst bijgewerkt op November 17, 2021 door Energiebesparen

Beeld: kelly marken – stock.adobe.com

Wie weet het niet: De zon schijnt en het appartement warmt binnen op als vanzelf, zodat zelfs de kleinste activiteiten je kunnen verwarmen. Vooral in deze tijd gaat er niets boven airconditioning, die binnen voor een verfrissende en aangename kamertemperatuur zorgt. Maar vooral tijdens de hete zomermaanden heeft de airco een uiterst veelzijdige klus te vervullen. Naast het afkoelen van de kamertemperatuur, moet het airconditioningsysteem tegelijkertijd ook de bestaande luchtvochtigheid in de ruimte regelen. In het beste geval is dit werk ook zo energiebesparend en stil mogelijk. Om ervoor te zorgen dat uw airconditioningsysteem op lange termijn aan deze kenmerken voldoet en dat u ook na enkele zomers nog steeds kunt genieten van de gekoelde ruimtelucht, moet u uw systeem regelmatig laten onderhouden. In de commerciële sector wordt regelmatig onderhoud van airconditioningsystemen zelfs door de wetgever voorgeschreven door middelverordening. Regelmatig onderhoud is echter ook in de particuliere sector aan te raden. Want ook thuis zijn er tal van bronnen van vuil en andere beïnvloedende factoren die uw systeem op de lange termijn kunnen beïnvloeden. De systemen worden blootgesteld aan bijzondere stress, bijvoorbeeld in de keuken of in ruimtes waar gerookt wordt.



Redenen voor regelmatig onderhoud – waarom is onderhoud zo belangrijk?

Regelmatig onderhoud van uw airconditioningsysteem door een specialist wordt om verschillende redenen aanbevolen:

  • Groeten: Als u uw airconditioningsysteem te zelden onderhoudt, is het een ideale habitat voor bacteriën en ziektekiemen. Hierdoor kan je plant zich snel ontwikkelen tot een bacteriële katapult en na verloop van tijd een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen het gevolg zijn. Aan de andere kant, als u uw airconditioningsysteem regelmatig onderhoudt, blijft de kamerlucht altijd schoon en fris.
  • Levensduur: Na verloop van tijd hopen niet alleen bacteriën en ziektekiemen zich op in de airconditioner. Temperatuurschommelingen, vochtigheid, stof of verschillende gebruiksgraden hebben ook invloed op het airconditioningsysteem. Deze externe invloeden worden na verloop van tijd merkbaar in de prestaties en betrouwbaarheid van het systeem. Om de effecten van invloeden van buitenaf te minimaliseren en zo lang mogelijk iets van het airconditioningsysteem te hebben, wordt regelmatig onderhoud aanbevolen. Zo kan regelmatig onderhoud van de airconditioning de investering op de lange termijn beschermen.
  • Vlekkeloze werking: Zelfs dure storingen van het airconditioningsysteem kunnen worden vermeden door regelmatig onderhoud. Op deze manier kunnen kapotte onderdelen direct worden vervangen om dure gevolgschade te voorkomen en een vlekkeloze werking te garanderen.
  • Elektriciteitsverbruik: Als de filters van uw systeem vuil zijn, vermindert dit de prestaties van uw apparaat. Als gevolg hiervan is een verhoogd energieverbruik noodzakelijk voor consistente prestaties. Een hoger energieverbruik gaat echter ook gepaard met een stijging van de kosten. Om deze extra kosten te vermijden, wordt regelmatig onderhoud van het systeem aanbevolen.

Daarom zijn er verschillende redenen die spreken voor regelmatig onderhoud van uw airconditioningsysteem. Naast permanent frisse en schone binnenlucht is de gezondheidsfactor een andere belangrijke reden voor het regelmatige onderhoud van uw systeem door een specialist. Bovendien verhoogt regelmatig, professioneel onderhoud de levensduur van het apparaat, houdt het de slijtage van het systeem lager en draagt het bij aan een vlekkeloze werking. Het energieverbruik en de bijbehorende elektriciteitskosten worden ook op een niveau gehouden dat evenredig is met de werking van het systeem door middel van regelmatig onderhoud.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens het onderhoud van de airconditioning?

Als onderdeel van professioneel onderhoud van de airconditioning controleert een expert de algemene functie van het systeem en worden lektests op het systeem uitgevoerd. Verder wordt het koudemiddel gevuld of vervangen en wordt het filter vervangen. Daarnaast wordt het systeem gereinigd en gedesinfecteerd. Slijtdelen of kapotte onderdelen worden ook vervangen als onderdeel van onderhoud. Zodra dit werk is voltooid, ontvangt u een onderhoudsvermelding in uw testboek. In het geval van airconditioners met een zelfreinigende functie kunt u ook een handje helpen. Dankzij de zelfreinigende functie is de Stof verzameld van deze apparaten in een opvangbak. Je kunt het gemakkelijk zelf legen met een stofzuiger. Een display op het apparaat waarschuwt u wanneer het tijd is om de container te legen. Dankzij deze functie en regelmatige containerlediging kunt u grove vervuiling voorkomen. Bovendien voorkomt de containerlediging de vermindering van de koelcapaciteit. De zelfreinigende functie vervangt echter niet het reguliere onderhoud.

Hoe vaak moet een airconditioner worden onderhouden?

Hoe vaak een airconditioner moet worden onderhouden, hangt met name af van het type apparaat. Voor kleine airconditioners die bedoeld zijn voor een enkele kamer, meestal alleen tijdens de zomermaanden worden ingeschakeld en minder dan 3 kg koelvloeistof hebben, is een onderhoudsinterval van twee tot drie jaar voldoende. Aan de andere kant moet een grotere airconditioner, die verantwoordelijk is voor het koelen van een heel gebouw en meer dan 3 kg koelvloeistof heeft, eenmaal per jaar worden onderhouden. In gebieden waar bijzonder hoge hygiënische eisen gelden, wordt een nog korter onderhoudsinterval aanbevolen. Dit geldt vooral voor artsenpraktijken, evenals kamers waar veel luchtvervuiling is. Hier moet meerdere keren per jaar worden uitgevoerd voor onderhoud door de specialist. De lente is de beste tijd voor professioneel onderhoud. Want onderhoud in het voorjaar bereidt uw airco optimaal voor op de komende zomertijd. Bestaande tekortkomingen kunnen ook tijdig worden weggewerkt om mogelijke storingen tijdens het piekklimaatseizoen te voorkomen.

Hoeveel kost onderhoud?

Gemiddeld zijn de kosten van professioneel onderhoud van een airconditioner ongeveer 200 tot 400 euro. Hoeveel het onderhoud van de airco u kost, hangt echter af van verschillende factoren. Zo hebben de omvang en het type belegging hier een fundamentele invloed op. Zo vergt het onderhoud van een multisplitsysteem, dat veel binnenunits heeft, voor een specialist aanzienlijk meer werktijd dan een splitsysteem dat slechts één aangesloten warmtewisselaar heeft. Daarnaast heeft de bereikbaarheid van het apparaat ook invloed op de daaruit voortvloeiende onderhoudskosten. Om deze kosten vanaf het begin zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om het airconditioningsysteem en de bijbehorende warmtewisselaar en compressor op een gemakkelijk toegankelijke manier te installeren. Dit maakt snel onderhoud mogelijk, wat de kosten niet onnodig opdrijft. De onderhoudskosten zijn dus met name afhankelijk van de werktijd, die fundamenteel afhankelijk is van het type en de grootte van het systeem en de toegankelijkheid ervan. Naast de werktijd kunnen er extra kosten ontstaan door benodigde reserveonderdelen, die ook van invloed zijn op de totale kosten. Bijgevolg zijn de kosten van het onderhoud van de airconditioning afhankelijk van de volgende factoren:

  • Type airconditioning
  • Grootte van de airconditioner
  • Toegankelijkheid van airconditioning
  • benodigde reserveonderdelen

Om uiteindelijk niet verrast te worden door de totale factuur, is het raadzaam dat u vooraf een kostenraming inlevert. Zo krijgt u vanaf het begin een overzicht van de kosten die u maakt bij het onderhoud van de airconditioning.

Deel artikel: