Alle informatie over timmeropleidingen

In de timmermansopleiding wordt kennis over houtbewerking bijgebracht



Laatst bijgewerkt op juli 26, 2021 door A. Mroos

Hout is een van de meest populaire en veelzijdige materialen. Of het nu meubels, deur- of raamkozijnen zijn, veel kan van hout worden gemaakt – bijna niemand weet dat beter dan de timmerlieden. Omdat ze hout omtoveren tot ware meesterwerken. Ze leren hun vak in hun driejarige duale timmeropleiding. Een stage in het vak is de moeite waard. Maar wat moeten timmerlieden precies kunnen?

De professionele verwerking van hout

Tafels, stoelen, kasten of bedframes – als u rondkijkt in uw appartement, zult u merken dat de meeste meubels van hout zijn gemaakt. Verantwoordelijk hiervoor zijn timmerlieden, omdat zij zorgen voor de professionele productie van houten meubels. Maar meubels zijn niet het enige object waarvoor timmerlieden verantwoordelijk zijn. Ze produceren bijvoorbeeld ook raam- of deurkozijnen, trappen of houten vloeren. Deze worden door hen gepland en later uitgevoerd. Over het algemeen zijn ze zeer vertrouwd met het materiaal hout.



U wilt een oude tafel van hout restaureren? Professionele timmerlieden zorgen ook voor de reparatie en restauratie van oudere houten meubels.

Het trainingsproces

De opleiding tot timmerman duurt meestal drie jaar, bij goede prestaties is een verkorting mogelijk. Stages zijn voornamelijk te vinden in timmerwerkplaatsen, d.w.z. de werkplaatsen van timmerlieden. De timmeropleiding vindt echter plaats op een dubbele basis. Dit betekent dat de stagiairs het grootste deel van hun stage in hun leerbedrijf doorbrengen om praktische kennis en ervaring in het beroep op te doen, terwijl theoretische achtergrondkennis wordt overgedragen op de vakschool, bijvoorbeeld over materialen en productieprocessen. Goede kennis van wiskunde is hierbij een pré.

Gedurende de gehele training houden cursisten een trainingsboekje bij om de projecten en taken te documenteren. In de meeste gevallen is er een speciaal verantwoordelijke instructeur als begeleider in het timmerwerk. Tijdens hun opleiding leren de aspirant-timmerlieden alles over houtbewerking en begeleiden ze meestal ook hun eigen projecten. Ook leren ze de verschillende gereedschappen en machines zoals schaafmachines, cirkelzagen of slijpmachines te gebruiken.

Aan het einde van de driejarige opleiding moet het examen van de gezel worden afgelegd. In het praktische deel van het examen moeten de timmermansleerkrachten een werkvoorbeeld maken. Volgens de onderzoeksvoorschriften moet dit een werkstuk zijn “gemaakt van verschillende materialen met behulp van mechanische verwerkings- en verbindingstechnieken, waaronder het gebruik van een halffabricaat” of de “installatie en assemblage van producten”. Zodra het examen van de gezel is afgelegd, worden stagiairs door de staat goedgekeurde timmerlieden.

Het salaris tijdens de timmeropleiding

Tijdens hun opleiding verdienen de aspirant-timmerlieden al hun eigen geld.

Sinds 1 januari 2020 hebben stagiairs ook recht op een minimumloon.

In de meeste gevallen is het salaris tijdens de timmeropleiding in principe gebaseerd op de algemene cao’s van de respectievelijke deelstaten. Met meer leerjaren loopt ook het salaris omhoog.

Het Federaal Instituut voor Beroepsonderwijs en -opleiding (BIBB) geeft in zijn gegevensverzameling voor 2020 een overzicht per beroep van de gemiddelde maandelijkse opleidingstoelagen op basis van collectieve loonovereenkomsten in de afzonderlijke opleidingsjaren. De cao-opleidingsvergoeding voor aspirant-timmerlieden is dan ook als volgt:

  • 1ste leerjaar: tussen 570 en 660 euro
  • 2de leerjaar: tussen 703 en 767 euro
  • 3de leerjaar: tussen 743 en 868 euro

Carrièreperspectieven na de timmeropleiding

Na het voltooien van hun timmeropleiding hebben de nieuw geslagen metgezellen verschillende vacatures. Naast het klassieke timmerwerk vinden ze ook werk bij:

  • Meubelfabrikanten
  • Meubelwinkels
  • Theaters
  • Doe-het-zelfzaken
  • Tentoonstelling.

Opgeleide timmerlieden konden zelfs in de scheepsbouw werken. Voor timmerlieden zijn er niet alleen goede kansen op een vaste aanstelling, maar ook veel verschillende toepassingsgebieden na de opleiding.

Het hoeft natuurlijk niet genoeg te zijn met de training. Als timmerman kun je je opleiding voortzetten en je op verschillende manieren specialiseren. Om een meestervakman te worden, het staat natuurlijk open voor opgeleide timmerlieden met enige professionele ervaring om de titel van meestervakman te verkrijgen. Indien nodig kun je zelfs studeren met de mastertitel.

Andere mogelijkheden na de timmeropleiding zijn bijvoorbeeld bijscholing voor:

  • Houttechnicus:In
  • Klant adviseur: in
  • Productie planner:in
  • Gespecialiseerde sitemanager:in
  • Hersteller:In
  • Technicus: In het specialiseren in interieurontwerp of interieurontwerp
  • Ontwerper:in

Wat is het verschil tussen timmerman en timmerman?

Klanten vragen zich vaak af of ze op zoek zijn naar een timmerman of een timmerman. Maar wat is nu precies het verschil tussen carpenter:in en carpenter:in? Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: er is er geen. Beide zijn één en hetzelfde beroep, alleen verschilt de naam meestal van regio tot regio. Staatserkend, het beroep wordt timmerman genoemd:In, in het zuiden van Duitsland en Zwitserland, komt de term timmerman:In echter vaker voor. Het maakt dus weinig uit of u als opdrachtgever op zoek bent naar een geschikte vakman voor uw bestelling in een timmerwerkplaats of in een timmermanswerkplaats.

Deel artikel: