Balkon met houten vloer: Alle informatie over de vloer

Houten vloeren liggen op een balkon.



Beeld: Elena / stock.adobe.com

Een houten vloer op het balkon zorgt voor een warme en huiselijke sfeer en verbetert de buitenruimte in een mum van tijd. Lokale houtsoorten zoals dennen en sparren zijn hiervoor bijzonder geschikt, maar hardhout zoals essen, eiken of lariks zijn ook geschikt als houten vloeren voor het balkon. Hieronder leer je hoe je een houten vloer op het balkon legt, afdicht, schuurt en reinigt.

Leg houten vloeren op het balkon – dit moet in acht worden genomen

Als u een houten vloer op het balkon wilt leggen, zijn er enkele speciale kenmerken om te overwegen. Met name de juiste onderbouw speelt een doorslaggevende rol voor de vloer om wateroverlast te voorkomen. Hier is het belangrijk om de vierkante balken van de onderbouw te bevestigen, zodat de uiteinden van de houten planken van het balkon erop rusten. Voor de onderbouw is drukgeïmpregneerd hout ideaal omdat het zeer duurzaam is. Daarnaast is het belangrijk om de afstand tussen het vierkante hout en de dikte van de planken aan te passen. Als de houten planken van het balkon 30 mm dik zijn, moeten de houten planken van de onderbouw maximaal 60 tot 70 centimeter uit elkaar liggen. Als de planken dikker zijn, kan de afstand ook 80 tot 90 centimeter zijn.



Als u houten vlonders legt, moet u letten op de helling van het balkon. Dit zorgt ervoor dat regenwater kan afvoeren. Om dit te compenseren, past u de onderbouw van de houten vloerdelen dienovereenkomstig aan. Zo voorkom je dat er wateroverlast ontstaat. Daarnaast is het cruciaal om de onderbouw niet op de betonnen vloer van het balkon te schroeven – en dit geldt niet alleen voor huurappartementen. Via de boorgaten kan water in de winter in het balkonbeton doordringen en een blijvend effect hebben op het bouwweefsel. Lijn de vlonderplanken dus plat uit op de onderbouw zodat er geen wateroverlast kan ontstaan. Hoewel de onderbouw niet verankerd is aan de betonnen vloer, is deze nog steeds volledig antislip, omdat het totale gewicht van de vloerplanken en de onderbouw zelf voldoende is om de constructie te bevestigen. Een dergelijke aanleg van vlonders is ook compatibel met huurappartementen, omdat het niet interfereert met het bouwweefsel. De houten planken en de onderbouw kunnen eenvoudig worden verwijderd zonder sporen achter te laten.

Voordat de vlonders worden aangelegd, is het essentieel om de houten vloer voor het balkon af te dichten. Behandel hiervoor de planken van alle kanten met een geschikte olie, die is afgestemd op de houtsoort. Voor houtsoorten zoals douglasspar is een normale houtolie voldoende, omdat het een weerbestendige houtsoort is. Voor gevoeliger larikshout is het daarentegen belangrijk om houtbescherming aan te brengen, anders zal de natuurlijke kleur van het hout vervagen. Als u een naaldhout zoals grenen gebruikt voor de houten vloer van het balkon, is het zinvol om een thermische behandeling uit te voeren om het terrashout resistenter te maken.

Om de houten vloer op het balkon schoon te maken, volstaat het om het van tijd tot tijd vochtig te vegen en een of twee keer per jaar opnieuw te oliën. Als er zwaarder vuil op de vloer ontstaat, is het zinvol om de houten vloer van het balkon om de paar jaar te schuren. Door het schuren en verwijderen van de toplaag ziet de houten vloer in de buitenruimte er al snel weer als nieuw uit.

Houtsoorten geschikt voor houten vloeren voor buiten

Om de ideale houtsoort voor buitenterras te vinden, is het belangrijk om de verschillende eigenschappen van de houtsoort te vergelijken. Voor de houten vloer voor het balkon komen verschillende houtsoorten in het geding. De belangrijkste eigenschap is de duurzaamheid en duurzaamheid van het terrashout. De zwarte sprinkhaan is bijzonder duurzaam, maar de lariks is ook zeer veerkrachtig en weerbestendig als hij geen contact heeft met de aarde. Gemodificeerde houtsoorten die thermisch zijn behandeld of onder druk zijn geïmpregneerd, hebben ook een hoge duurzaamheid.

Robinia heeft een duurzaamheid van 1 tot 2 en is bijzonder hard, terwijl het hout van lariks een duurzaamheid van 3 tot 4 heeft. Deze houtsoort heeft echter de neiging om hars te vormen en verkleurt snel bij contact met metaal. Het hout van de den heeft ook een duurzaamheid van 3 tot 4. en is ook zeer geschikt voor drukimpregnatie. Het heeft echter veel takken en dus een onrustigere structuur dan de andere genoemde houtsoorten. De thermische den overtuigt met een duurzaamheid van 1 tot 3, omdat het eerder thermisch is behandeld. Op deze manier verkrijgt het een hoge duur uen weersbestendigheid en is bijzonder plaagbestendig en maatvast.

Verder is het bij het gebruik van echt hout belangrijk om aandacht te besteden aan gecertificeerd hout dat afkomstig is uit duurzame bosbouw. Op deze manier draagt u bij aan de bescherming van het milieu bij het kiezen van uw terrashout. PEFC- of FSC-afdichtingen geven informatie over de vraag of het hout milieuvriendelijke materialen zijn. Duurzame bossen, zeker als ze uit het buitenland komen, gaan de vernietiging van regenwouden tegen omdat ze afkomstig zijn van duurzame bosbouw. Dit geldt vooral als je kiest voor tropische houtsoorten zoals ipé, teak of garapa.

Kosten van het leggen van een houten vloer op het balkon

Afhankelijk van welke houtsoort je kiest voor je balkon houten vloer, verschillen de kosten. Afhankelijk van de houtsoort en houtkwaliteit maakt u verschillende kosten. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de duurzaamheid van de vloerbedekking bij het berekenen van de kosten, omdat duurzamere houtsoorten soms veel langer meegaan en zich in de loop van de tijd uitbetalen. Hardhout zoals teak met duurzaamheid 1 gaat soms twee keer zo lang mee als douglasspar of grenen met duurzaamheid 3.

Hieronder vindt u een overzicht van welke prijzen per vierkante meter worden berekend voor de betreffende houtsoorten en welke duurzaamheidsklasse de houtsoorten hebben.

Hout Duurzaamheidsklasse Prijs per vierkante meter
Douglas 3 vanaf 30 Euro

thermisch behandeld essenhout

1 vanaf 25 Euro
Lariks 3 vanaf 30 Euro
Kaak 3 vanaf 25 Euro
Kempas 2 vanaf 60 Euro
Bamboe 1 vanaf 70 Euro

Bangkirai

2 vanaf 60 Euro
Teak 1 vanaf 60 Euro

Uit het overzicht blijkt dat vooral teakhout en bamboe bijzonder duurzaam zijn, maar duur in aanschaf. Thermisch behandeld essenhout is aanzienlijk goedkoper en overtuigt met een even lange duurzaamheid.

Deel artikel: