Bereken radiatorvermogen

Radiatoren onder een raam naast een lichtgrijze bank



Foto van Nieuw Afrika – stock.adobe.com

Om ervoor te zorgen dat u zelfs tijdens het koude seizoen niet hoeft te bevriezen in uw vier muren en alle kamers tot een comfortabele temperatuur kunnen worden verwarmd, heeft u radiatoren nodig die qua grootte en verwarmingsvermogen zijn aangepast aan uw pand. Het verwarmen van grotere kamers vereist aanzienlijk grotere radiatoren dan relatief kleinere kamers. Met de toenemende warmtegrootte blijven de bijbehorende energiekosten echter stijgen. Daarom is het, gezien het energieverbruik, zinvol om meer te weten te komen over de radiatorgrootte die bij de kamer past. Want alleen als de radiatorgrootte individueel is aangepast aan de betreffende kamer, kunt u een aangename feel-good temperatuur bereiken en tegelijkertijd energiekosten besparen.

Welke temperatuur is ideaal voor verschillende kamers?

Welke kamertemperatuur ideaal is, is subjectief en hangt vooral af van persoonlijk welzijn. Kamertemperatuur die de ene persoon doet bevriezen, kan bijvoorbeeld al door een andere persoon als te warm worden ervaren. Daarom moet de binnentemperatuur altijd worden aangepast aan het persoonlijke welzijn, dat onder andere afhangt van de oppervlaktetemperatuur van de ramen en muren aan de kamerzijde. Bovendien adviseren experts om de temperatuur aan te passen aan het respectieve doel van de kamer. In woonkamers waar je vaak verblijft, is een temperatuur van zo’n 19 tot 23 °C dus ideaal, afhankelijk van het gevoel van comfort. In ruimtes waar je minder tijd doorbrengt, kunnen de temperaturen lager worden ingesteld. Experts raden bijvoorbeeld een kamertemperatuur van 18 °C aan voor de keuken, een temperatuur van 17 °C voor de slaapkamer en een temperatuur van 15 °C voor verwarmde nevenruimten zoals de trap of de gang. Want met elke graad minder kun je flink besparen op stookenergie en dus ook stookkosten.



Welke verwarmingscapaciteit heeft u nodig?

De randvoorwaarden, die het verwarmingsvermogen per vierkante meter ongeveer vereist, zijn met name afhankelijk van het bouwjaar van het huis en het bijbehorende niveau van apparatuur op het gebied van isolatie. Want de isolatie van eerder gebouwde huizen was lang niet zo goed als die van de huidige nieuwbouw. Zo verschillen niet-geïsoleerde oude gebouwen, gerenoveerde nieuwbouw en lage-energiewoningen aanzienlijk in hun isolatie en dus ook in hun verwarmingsvermogen, dat nodig is om de huizen te verwarmen. Vanwege de iets slechtere isolatie van oudere huizen zijn radiatoren meestal nodig voor hun verwarming, die een hogere verwarmingscapaciteit hebben.

Als u een temperatuur van 18 °C in uw pand wilt bereiken, heeft u radiatoren nodig met een vermogen van 112 watt per vierkante meter voor huizen gebouwd vóór 1882. Voor huizen gebouwd na 1994 zijn radiatoren met een vermogen van 74 watt per vierkante meter echter voldoende voor dezelfde temperatuur. Wil je geen 18 °C, maar 20 °C kamertemperatuur, dan heb je voor beide huizen een iets hogere verwarmingscapaciteit nodig. Want hoe hoger de gewenste kamertemperatuur, hoe groter het verwarmingsvermogen in watt per vierkante meter (W/m²):

⬇️ Bouwjaar / doeltemperatuur ➡️ 18 °C 20 °C 24 °C
voor 1982 112 122 142
1983 – 1994 91 99 116
Na 1994 74 71 95
Benodigde verwarmingscapaciteit (W/m²)

Verdere richtwaarden voor het bepalen van het verwarmingsvermogen

Naast de in de tabel weergegeven warmteafgiftewaarden zijn in de praktijk nog andere gemeenschappelijke richtwaarden voor de bepaling van het radiatorvermogen vastgesteld. Zo kan voor niet-gerenoveerde oude gebouwen worden uitgegaan van een vereist verwarmingsvermogen van ongeveer 120 tot 150 W/m². Voor gerenoveerde en geïsoleerde oude gebouwen is de richtwaarde voor het benodigde verwarmingsvermogen 60 tot 100 W/m². Voor nieuwe gebouwen gebouwd na 1995 zijn radiatorvermogens van 40 tot 60 W/m² vereist. Voor nieuwe gebouwen die na 2002 zijn gebouwd, zijn de vermogens tussen 30 en 50 W/m² daarentegen voldoende. Op basis van deze richtwaarden kan het benodigde radiatorvermogen worden bepaald in de badkamer met een toeslag van 10%, in nevenkamers met een aftrek van 10% en in kamers met schuine plafonds met een aftrek van 20%.

Al deze waarden zijn echter slechts indicatief en zijn bedoeld om te illustreren hoe het verwarmingsvermogen afhankelijk is van de isolatie van het gebouw en de constructie.Jaar. Om het exacte verwarmingsvermogen te kunnen bepalen, is de hulp en expertise van getrainde verwarmingstechnici aan te raden.

Zoek een verwarmingsmonteur

Hoe het totale benodigde vermogen in watt te berekenen?

Om het benodigde totale vermogen van de radiatoren te berekenen, moet u eerst nadenken over uw gewenste kamertemperatuur. Afhankelijk van de gewenste kamertemperatuur en het bouwjaar van uw woning kunt u vervolgens op basis van de gangbare richtwaarden het benodigde verwarmingsvermogen per vierkante meter bepalen. Naast deze basisparameters heb je ook de grootte van je kamer nodig. Met behulp van deze parameters kunt u vervolgens het totale vermogen bepalen dat nodig is voor radiatoren in watt met behulp van de volgende formule:

Benodigd totaal vermogen (in W) = kamergrootte (in m²) x verwarmingscapaciteit (in W/m²)

Als een radiator bijvoorbeeld moet worden geïnstalleerd in een ruimte van 15 vierkante meter met een gewenste temperatuur van 20 °C in een huis uit 1996, is een radiator met een totaal vermogen van 1.215 watt vereist:

15 m² x 81 W/m² = 1.215 W

Deze formule geeft u een eerste indicatie van het totale radiatorvermogen dat u nodig heeft in uw kamers. Deze facturen vervangen echter niet het werk van een professional. Daarom, om op veilig te spelen bij het kiezen van geschikte radiatoren, is het zinvol om een expert te raadplegen. Bij Blauarbeit vindt u eenvoudig en snel experts uit uw directe omgeving die u vakkundig ondersteunen bij het berekenen van het ideale totale vermogen en bij het selecteren van geschikte radiatoren.

Zoek een verwarmingsmonteur

Hoe verandert de berekening met andere stromingstemperaturen?

Afhankelijk van de gewenste stroomtemperatuur verandert het benodigde totale vermogen van uw radiator. Voor verwarmingstoestellen met een debiettemperatuur van 70 °C en een retourtemperatuur van 55 °C wordt het berekende totale vermogen vermenigvuldigd met 1,24. Bij een totaal vermogen van bijvoorbeeld 1.215 watt resulteert dit in een vereist minimumvermogen van 1.215 W x 1,24 = 1.506 watt. Als het verwarmingstoestel daarentegen een debiettemperatuur van 55 °C en een retourtemperatuur van 45 °C heeft, moet het totale vermogen met 1,94 worden vermenigvuldigd. Het vereiste minimumvermogen is in dit geval 1.215 W x 1,94 = 2.375 watt. Dienovereenkomstig neemt het totale vermogen dat een radiator moet hebben op zijn minst af met toenemende stroomtemperatuur. Om deze reden is vloerverwarming ook de beste keuze voor warmtepompen. Ze hebben een groot oppervlak en maken dus optimaal gebruik van de lage debiettemperatuur van de warmtepomp.

Deel artikel: