Afbeelding door helivideo – stock.adobe.com
Massief houtbouw is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Hier worden huizen niet meer gebouwd in houtskeletbouw, maar volledig uit hout. Plafonds, wanden en zelfs daken zijn volledig van hout gemaakt, in plaats van het bouwmateriaal alleen te gebruiken voor de wand- en plafondbalken en spanten. Wand-, dak- en plafondelementen zijn gemaakt van massief hout en maken het mogelijk om een gebouw op een massieve manier van hout te bouwen.
Tevreden
- Typische bouwsystemen
- Voor- en nadelen van massief houten constructie
- Speciale kenmerken van brandbeveiliging
Hout is een natuurlijk materiaal dat wordt beschouwd als een van de oudste van allemaal. Historische boerderijen, vakwerkhuizen en blokhutten van de afgelopen decennia en eeuwen zijn het bewijs dat hout extreem robuust en weerbestendig is.
Moderne massief houten huizen voldoen ook aan de hedendaagse wettelijke eisen met betrekking tot statica en bouwfysica. Om aan deze eisen te voldoen, wordt voor de basisconstructie kruislaaghout gebruikt. Dit zijn sparrenhouten latten, die kruislings op elkaar worden gelegd en onder grote druk worden gelijmd. Om een hoge stabiliteit te garanderen, wordt alleen lijm gebruikt voor het lijmen die waterdicht is en geen formaldehyde vereist.
De massief houten elementen die worden gebruikt in massief houtbouw worden meestal rechtstreeks op de bouwplaats geleverd. De fabrikant produceert ze op maat, zodat ze alleen ter plaatse hoeven te worden geassembleerd. Typische solide constructie-elementen zijn kant-en-klare wanden en plafonds.
Zodat het interieur van het massief houten huis in de winter niet afkoelt, zijn de buitenmuren geïsoleerd met houtvezelisolatie aan de buitenkant. Bovendien zijn ze bekleed met een houten gevel of een gipsdragersysteem. Hierdoor zijn de interieurs in de winter lekker warm en warmen ze in de zomer niet onnodig op. Hout is een ideale warmteopslag en is perfect als isolatiemateriaal. Als isolatiemateriaal kan het twee tot drie keer meer warmte absorberen dan minerale isolatiematerialen. De enorme warmteopslagcapaciteit is het gevolg van het feit dat hout relatief veel gebonden water bevat.
Typische bouwsystemen
Board stack constructie
In de massief houten constructie worden speciale bouwsystemen gebruikt om de constructie van het massief houten huis te vereenvoudigen. Een van de bekendste is de board stack constructie. Dit is een bouwmethode waarbij de individuele lamellen bestaan uit rechtopstaande planken, planken en vierkante balken. In de regel passeren ze de elementlengte ongepusht of zijn ze met elkaar verbonden door vingerverbindingen. Afhankelijk van de fabrikant is de dikte van de lamellen maximaal 60 millimeter, waarbij de individuele lamellen ruw gezaagd of geschaafd zijn. Kijkend naar de dwarsrichting, worden de lamellen bij elkaar gehouden door lijm. De gelijmde elementen zijn luchtdicht, wat betekent dat het niet nodig is om een extra luchtdichte laag met een overeenkomstige voegvorming op te nemen.
Deuvel houten elementen
Naast de board stack constructie is het mogelijk om deuvelhouten elementen te gebruiken voor de constructie van het massief houten huis. Houten deuvels worden gebruikt om de lamellen met elkaar te verbinden. Net als bij verlijming is het voordeel van deze bouwmethode dat metalen bevestigingsmiddelen worden achterwege gelaten. Hierdoor kunnen de houten constructie-elementen nog bewerkt worden.
Kruislings gelamineerd hout
Een ander bouwsysteem in massief houtbouw is het gebruik van kruislings gelamineerd hout. In de regel bestaat dit materiaal uit ten minste de plaatlagen, die kruislings aan elkaar worden gelijmd en met de vinger worden verbonden. Crosswise bonding heeft als voordeel dat het hout minder sterk opzwelt of minder sterk krimpt. Bovendien is het houtbouwelement luchtdicht in het oppervlak. Houd er rekening mee dat kruislings gelamineerd hout geen gereguleerde bouwproducten is en algemene technische goedkeuring vereist.
Houten kist elementen
Houten kistelementen zijn geen massief houten componenten in de ware zin van het woord, maar de grenzen hier zijn vloeibaar. Sommige systemen maken gebruik van kruislings gelamineerde houten elementen waarin massief houten doorsneden op openingen worden gelijmd. Nog andere bouwsystemen kunnen met een gerust hart worden geclassificeerd als echte holle doossystemen, die echter optimaal integreren in de massief houten constructie.En daar hebben we het over. De holtes worden meestal opgevuld met isolatiematerialen of een weging, die dient als geluidsisolatie.
Voor- en nadelen van massief houten constructie
Voordelen
Een doorslaggevend voordeel van massief houten constructie is dat de componenten geprefabriceerd zijn. Hierdoor zijn er meestal vrij korte bouwtijden en zijn de kosten hiervoor aanzienlijk lager dan bij een klassieke degelijke woning. Dankzij deze bouwmethode is een bouwbedrijf in staat om de schil van een klassieke eengezinswoning op te zetten en weerbestendig te sluiten. De schaal is ook bijzonder nauwkeurig, omdat de componenten van tevoren zijn vervaardigd om precies te passen. Ingebouwde montagehulpmiddelen maken het gemakkelijk om de houten constructie-elementen op te tillen, te verplaatsen en te monteren.
Bovendien is er meestal slechts één lanyard nodig – bijvoorbeeld schroeven – om de componenten met elkaar te verbinden. De afdichtingsinspanning is ook beperkt, omdat het aandeel verbindingen relatief laag is en de luchtdichtheid navenant hoog is.
Massief hout heeft enorme voordelen als het gaat om klimaatbescherming. Massief houtbouw is een vorm van klimaatneutrale constructie waarbij ongeveer 0,7 ton CO₂ per kubieke meter hout gebonden is. Als je een massief houten huis bouwt met 60 kubieke meter massief houten muren, wordt 4 ton CO₂ bespaard.
Bovendien zijn houtbouwsystemen meestal doorlaatbaar, wat een uniforme luchtvochtigheid bevordert. Massief hout heeft de positieve eigenschap om vocht te absorberen, op te slaan en weer in de kamer af te geven. Hierdoor zorgt de massief houten constructie voor een aangenaam binnenklimaat.
Hout is ook een duurzaam materiaal dat bijzonder slank kan worden verwerkt. De slanke constructies zorgen voor een leefruimtewinst tot 15 procent in vergelijking met alternatieve bouwmethoden. Daarnaast heeft massief hout een optimale geluidsisolatie. Het natuurlijke materiaal massief hout is duurzaam voor zover het wordt geproduceerd in lokale bossen.
Nadelen
In tegenstelling tot houtskeletbouw is het houtverbruik aanzienlijk hoger in de massief houtbouw. Voor de dragende constructie is veel meer hout nodig dan bij houtskeletbouw het geval is. Bovendien is massief houten constructie duurder in vergelijking met houtskeletbouw vanwege de vrij complexe voorlopige fabricage van de houten constructie-elementen. Korte termijn veranderingen op locatie zijn meestal niet meer mogelijk in massief houtbouw, daarom is een exacte planning essentieel.
Speciale kenmerken van brandbeveiliging
Een veel voorkomende misvatting is dat hout sneller brandt dan andere materialen. Het risico op een brandgebeurtenis is veel meer afhankelijk van de onderliggende brandbelasting en hoe de brand is ontstaan. Het materiaal van de draagconstructie speelt een nogal ondergeschikte rol.
Het tegenovergestelde is het geval, omdat een houten component met een groot oppervlak het vuur veel erger overbrengt dan een klein formaat component. Dit geldt vooral als de houten component met een groot oppervlak leegtevrij is. Bouwgebouwen van massief hout worden streng getest in Duitsland en hebben meestal een brandwerendheidstijd van maximaal 90 minuten. Met betrekking tot brandbeveiligingsvoorschriften is hout daarom een gelijkwaardig en veilig bouwmateriaal, dat ook het voordeel heeft dat het langzaam verbrandt.