Berkenhout als bouwmateriaal in ambachten

Witte berkenschors waarop korstmossen groeien



Afbeelding door evannovostro – stock.adobe.com

De berk komt in Europa voor in ongeveer 50 verschillende soorten. Bijzondere soorten groeien ook buiten Europa in Noord-Amerika, Scandinavië en de Himalaya. Afgezien van de verschillende soorten berken, wordt het type papierberk of gewone berk, ook bekend als witte berk of zilverberk, tegenwoordig gebruikt voor de productie van berkenhout. In de context van vloeren, meubels of doosproductie wordt ook vaak de zwarte of gele berk, die voornamelijk inheems is in Noord-Amerika, gebruikt. Als het gaat om de herplant van braakliggend land ligt de focus daarentegen steeds meer op de grijze berk.

Wat zijn de eigenschappen van berkenhout?

Berken hebben in principe een zeer dicht en homogeen hout dat uitstekende eigenschappen heeft. Hoewel er verschillende soorten berken zijn, is hun houtstructuur altijd vergelijkbaar. Het hout kenmerkt zich door zijn harde en taai-elastische karakter en zijn goede flexibiliteit. Daarom kan het gemakkelijk worden verwerkt, gesneden en gedraaid, maar minder goed worden gesplitst.



Het hout van de berk heeft ook een glad en glanzend oppervlak, waardoor de poriën moeilijk te zien zijn. De poriëngroeven van berkenhout zijn ook maar heel fijn. Berkenhout krijgt zijn typische uiterlijk van zijn fijne houtstralen en zijn gemakkelijk herkenbare medullaire stralen, die meestal herkenbaar zijn in een roodachtige toon. Het berkenhout krijgt ook een speciale uitstraling van de onregelmatige en golvende vezels, waarvan het uiterlijk vaak wordt aangeduid als gevlamde berk.

Afgezien van deze karakteristieke nerf, wordt berkenhout gekenmerkt door zijn typische kleuring. Dit kan variëren van een witte kleur tot een bleke tint rood. Omdat de berk een typische spinthoutboom is, zijn er geen kleurverschillen tussen het spinthout en het kernhout. Het berkenhout wordt echter in de loop van de tijd sterk donkerder, zodat de kleur in de loop der jaren kan veranderen.

Met het oog op het drogen moet het berkenhout worden beschermd tegen direct zonlicht om scheuren te voorkomen. Het krimpgedrag daarentegen is erg laag tijdens het drogen.

Voordelen van berkenhout

In het kader van de teelt blijkt de berk erg oneisend te zijn, zodat hij zich ook in Europese bossen erg comfortabel voelt. Het groeit ook op al die plaatsen waar het te vochtig, te droog, te voedselrijk of te zuur zou zijn voor andere boomsoorten. Daarnaast is er de relatief snelle groei van de berk, waardoor er binnen zeer korte tijd veel berkenhout groeit. In het kader van verwerking biedt het relatief goedkope berkenhout veelzijdige verwerkingsmogelijkheden dankzij het lage gewicht en de hoge taaiheid. Het kan worden gedraaid en geprofileerd, evenals gesneden, geschild, gepekeld en gepolijst. Het maakt niet uit of de verschillende bewerkingsopties machinaal of met de hand moeten worden gedaan. Omdat beide methoden toepasbaar zijn op berkenhout. Een ander bijzonder voordeel is de veelzijdigheid van berkenhout, dat zowel als massief en echt hout kan worden gebruikt, als gezaagd, multiplex en rond hout. Dankzij de geurloosheid kan het ook worden gebruikt voor voedselverpakkingen en als brandhout.

Nadelen van berkenhout

Berkenhout is moeilijk te splitsen vanwege de harde en taaie structuur. Daarnaast is het hout zeer gevoelig voor verwering, waardoor het minder geschikt is voor buitengebruik. Als u nog steeds berkenhout buiten wilt gebruiken, moet u het zorgvuldig behandelen met geschikte bescherming. Daarnaast is er het lage draagvermogen en het lage draagvermogen van berkenhout, waardoor het minder geschikt is als constructiehout. Ook de opslag van berkenhout is een uitdaging met speciale eisen. Als het hout niet beschermd is tegen zonlicht, kan dit leiden tot lelijke scheuren in het hout tijdens de opslag.

Waar is hout geschikt voor in vakmanschap?

Dankzij de vele positieve eigenschappen van berkenhout wordt het in verschillende ambachten gebruikt. Dankzij de lichte houtkleur is het hout onder andere geschikt voor de productie van meubels en parketvloeren. In deze gevallen komt het hout meestal uit bossen in Scandinavië, Noord-Amerika of Oost-Europa. Vooral in de Scandinavische landen en Rusland, hout in de MDit is de eerste keer dat we in de Europese Unie een debat over dit onderwerp voeren. Het belang van berkenhout in de Duitse meubelindustrie is daarentegen relatief minder belangrijk.

Een ander belangrijk toepassingsgebied voor berkenhout zijn voedselverpakkingen. Vanwege de geurloosheid is het hout ideaal voor de productie van drankvaten, voedselkratten en andere verpakkingen. Hout is een uitstekend, duurzaam alternatief voor plastic verpakkingen. Daarnaast wordt het hout van de berk gebruikt voor de productie van fineer en verwerkt tot multiplex, rond hout en gezaagd hout. Daarnaast wordt berkenhout vaak gebruikt voor het draaien en voor de productie van discusschijven en speren. Het veelzijdige berkenhout wordt ook gebruikt bij het maken van instrumenten bij de productie van piano’s en gitaren. Verder wordt hout gebruikt bij de productie van pulp en papier.

Naast deze ambachtelijke toepassingen kan het hout ook worden gebruikt als brandhout en voor decoratieve doeleinden vanwege de hoge calorische waarde. Bovendien kan een kalmerend berkensap worden verkregen uit berkenhout, dat vaak wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde als een remedie voor verschillende ziekten.

Vind gratis een timmerman

Hoe duurzaam is het?

Met het oog op duurzaamheid blijkt berkenhout fundamenteel te rechtvaardigen. Toch moet u op het FSC-keurmerk letten bij het kopen van berkenhoutproducten, maar ook bij het kopen van andere houtsoorten. Met het zegel kunt u er zeker van zijn dat het beheer van het hout is uitgevoerd volgens gedefinieerde ecologische en sociale aspecten om het behoud en de duurzaamheid van de bossen te garanderen. Daarnaast minimaliseert de lokale teelt van de berk ook de transportroutes en zorgt zo voor een goede milieubalans.

Deel artikel: