Laatst bijgewerkt op 27 juni 2022 door Energiebesparen
Afbeelding door caifas – stock.adobe.com
Elk verwarmingssysteem, ongeacht of het een gas-, pellet- of olieverwarmingssysteem is, genereert overtollige energie naast de benodigde verwarmingsenergie. Om ervoor te zorgen dat dit niet verloren gaat, wordt de installatie van een buffertank aanbevolen. Dit komt omdat het in staat is om een groot deel van de overtollige energie op te vangen en zo het verschil tussen de verbruikte en de opgewekte verwarmingsenergie te compenseren. Dankzij deze energiebalans verhoogt u het rendement van uw verwarmingssysteem en geeft u aanzienlijk minder uitstoot af. Dit beschermt niet alleen je portemonnee, maar tegelijkertijd ook het milieu. Bovendien voorkomt de opslag van overtollige energie dat de verwarmingsbrander kort moet opstarten om een lage warmtebehoefte te genereren. De energie die hiervoor nodig is, kan uit de opslagtank worden gehaald, die uw verwarmingssysteem beschermt en de levensduur verlengt. Dankzij deze talrijke voordelen wordt de technologie van de bufferopslagtank tegenwoordig gebruikt in een breed scala aan verwarmingstypen en wordt deze gebruikt voor olieverwarmingssystemen, maar ook voor thermische zonne-energie, warmtepompen, warmtekrachtcentrales of houtverwarmingssystemen. Voor verwarmingssystemen waarbij warmteopwekking is gebaseerd op niet-fossiele brandstoffen, kan een geïntegreerde bufferopslagtank niet alleen zorgen voor een grotere efficiëntie, maar ook voor meer comfort.
Tevreden
- Functie
- Kosten en subsidies
- Hoe bereken je de benodigde grootte?
- Bijzonderheden van thermische zonne-energie
- Bijzonderheden van warmtepompen
Functie
Een goed geïsoleerde tank gevuld met verwarmingswater vormt het hart van een bufferopslagtank. In het bijzonder heeft het verwarmingswater in de tank de centrale taak om de overtollige thermische energie die door het verwarmingssysteem wordt gegenereerd, te absorberen wanneer dit niet nodig is in het huishouden. Als de brander van uw verwarmingssysteem energie opwekt die u op dit moment niet nodig heeft, verwarmt de overtollige verwarmingsenergie het water in het buffervat. Dit komt omdat water de unieke eigenschap heeft om warmte op te kunnen slaan en deze vervolgens langzaam over een langere periode af te geven. Dus wat op kleinere schaal geweldig werkt met een warmwaterkruik, kun je ook gebruiken voor je verwarming.
Het water in het buffervat zorgt er dan ook voor dat zo min mogelijk van de energie die door de brander van uw kachel wordt opgewekt, verdampt. Indien nodig kan de op deze manier opgeslagen energie achtereenvolgens worden teruggevoerd naar het verwarmingscircuit en worden gebruikt voor verwarming. Daarbij stroomt het warme water in de buffer weg via de warmtewisselaars of verwarmingsoppervlakken van het huishouden. De temperatuur van het water daalt langzaam en stroomt afgekoeld terug in de opslagtank. Als gevolg van dit proces nemen de opslagtemperatuur en de energievoorziening langzaam weer af. Pas als je verwarmingssysteem weer overtollige energie opwekt, wordt het water in het buffervat weer verwarmd.
Het is ook mogelijk om de energie die in het buffervat is opgeslagen met behulp van een warmtewisselaar niet alleen te gebruiken voor verwarming, maar ook voor warmwateropwekking. In dit geval stroomt het verwarmingswater niet alleen door het buffervat, maar ook via een warmtewisselaar. Daarom is er in de loop hiervan ook sprake van een combinatieopslagsysteem. Dit slaat niet alleen de overtollige warmte op, maar zorgt ook voor de warmwateropwekking in uw huishouden.
Kosten en subsidies
Hoeveel een bufferopslag daadwerkelijk kost, hangt met name af van de grootte van het geheugen en het gebruik ervan. Dit komt omdat een bufferopslagtank, die ook moet worden gebruikt als een gecombineerde opslagtank voor warmwateropwekking, aanzienlijk meer kost dan alleen een eenvoudige opslagtank. Hetzelfde geldt voor de grootte van het geheugen, waarbij de kosten ook stijgen met toenemende capaciteit. De kosten voor een normale buffertank met een vulhoeveelheid van 500 liter bedragen gemiddeld zo’n 500 euro inclusief installatie. Omdat verwarmingssystemen met geïntegreerde bufferopslag veel energiezuiniger zijn en zuiniger kunnen worden gebruikt, betalen ze zichzelf op middellange termijn terug. Combinatie opslagtanks in een afmeting van 500 tot 1.000 liter zijn beschikbaar voor 1.000 tot 3.000 euro, afhankelijk van de apparatuur.
Om de kosten van de aanschaf van een buffertank te verlagen, is het raadzaam om het probleem van de beschikbareDit is de eerste keer dat we in de Commissie economische en monetaire zaken en industriebeleid een debat over dit onderwerp voeren. Het Federal Office of Economics and Export Control (BAFA) ondersteunt de investering in een bufferopslagtank met een subsidie van 20% van de in aanmerking komende kosten. Om deze subsidie te ontvangen, moet u een hydraulische balancering laten uitvoeren. Bovendien moet de bufferopslagtank volgens EU-verordening nr. 811/2013 een energie-efficiëntieklasse van A of A + hebben om BAFA-subsidies te ontvangen. Naast de subsidies van BAFA kunnen de in aanmerking komende kosten voor een bufferopslag met nog eens vijf procent worden verlaagd via de iSFP-bonus. Om deze bonus te ontvangen, moet de installatie van het opslagsysteem worden uitgevoerd als onderdeel van een individuele renovatieroutekaart. Het is echter belangrijk dat u de BAFA-subsidies en de iSFP-bonus aanvraagt voordat u de geplande bufferopslagtank installeert en het onderwerp subsidies tijdig behandelt. Dit is de enige manier om de kosten voor uw bufferopslagtank te verlagen via de beschikbare overheidssubsidies.
Hoe bereken je de benodigde grootte?
De grootte van het buffervat moet worden aangepast aan uw gebouw en uw verwarmingssysteem om het best mogelijke rendement te bereiken. De optimale grootte van een buffertank is fundamenteel afhankelijk van het aantal bewoners en hun persoonlijke behoeften. Daarnaast is er de bestaande thermische isolatie en het totale energieconcept van de woning, die ook van invloed zijn op de benodigde grootte van de opslagtank.
Als vuistregel geldt dat je een opslagvolume van 60 tot 70 liter per kilowatt verwarmingsvermogen mag verwachten. Volgens deze berekening is een tank van 500 liter, die ongeveer zo groot is als een vriezer, meestal voldoende voor een gezin van vier. Ervaren experts, die u gemakkelijk en snel bij Blauarbeit kunt vinden, bepalen ook graag de gewenste grootte van uw buffervat en zorgen vervolgens voor een professionele installatie van de opslagtank.
Bijzonderheden van thermische zonne-energie
In de context van een zonnethermisch systeem moet er rekening mee worden gehouden dat de tijden van de hoogste energieopbrengst zelden samenvallen met de tijden van de hoogste warmtevraag. Om het echter lekker warm te houden, weg van de hoogste energieopbrengst, moet de opgewekte warmte klaar worden gehouden voor deze tijden. Dit kan met behulp van een buffervat, dat je ook ’s ochtends en ’s avonds van de nodige warmte voorziet. Om een bufferopslagtank zonnewarmte te laten absorberen, moet deze in de meeste gevallen worden uitgerust met een extra buiswarmtewisselaar. Deze wordt in de opslagtank geïnstalleerd en zorgt ervoor dat de hete zonnevloeistof los van het verwarmingswater door de container wordt geleid. Dit voorkomt vermenging van de zonnevloeistof met het verwarmingswater. Bufferopslagtanks uitgerust met een extra warmtewisselaar voor thermische zonne-energie zijn beschikbaar voor 500 tot 1.000 euro.
Bijzonderheden van warmtepompen
In het geval van warmtepompen moet worden opgemerkt dat de energieleveranciers de stroomvoorziening op elk moment kunnen onderbreken. Dit dient om het net te ontlasten op momenten dat de vraag naar elektriciteit bijzonder hoog is. Tijdens deze sluitingsperiodes wordt de verwarming dan tijdelijk losgekoppeld van het lichtnet zodat er geen warmte meer gegenereerd kan worden met de warmtepomp. Om deze tijd optimaal te kunnen overbruggen is het gebruik van een buffertank aan te raden. Om ervoor te zorgen dat het buffervat de blokkeringstijden correct kan overbruggen, moet het een geschikte geheugengrootte hebben. U kunt de minimale opslaggrootte voor het overbruggen van de blokkeringstijden bepalen met de formule (warmtepompverwarmingscapaciteit x overbruggingstijd) / (temperatuurverschil tussen retour en debiet x 1.163 Wh/kg K). Hiermee wordt de benodigde massa van de bufferopslagtank in kubieke meters berekend.