Buitenisolatie – kosten, regelgeving, voor- en nadelen

De buitenisolatie van een nieuw gebouw.



Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021 door A. Mroos

Buitenisolatie is een uitstekende manier om de energie-efficiëntie van uw woning te optimaliseren. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar die voldoen aan de eisen van de EnEV. Hieronder leest u welke kosten u maakt voor een buitenisolatie van uw woning, en welke voor- en nadelen een isolatie van de gevel heeft.

In welke gevallen heeft externe isolatie zin? Welke functies vervult externe isolatie?

Als u de structuur van uw woning wilt beschermen, is externe isolatie van uw gevel aan te raden. Ongeïsoleerde gevels koelen verder zowel aan de binnen- als aan de buitenkant af. Als de buitenmuur slechts een lage oppervlaktetemperatuur heeft, bevordert dit de diffusie van waterdamp uit het interieur van het gebouw. Waterdamp dringt dan het metselwerk binnen, wat vochtschade kan veroorzaken. Buitenisolatie gaat dit tegen. Met behulp van professionele isolatie zorgen vakmensen ervoor dat het dauwpunt van de waterdamp buiten het metselwerk en de isolatielaag ligt.



Zelfs tijdens de zomermaanden biedt professionele buitenisolatie waardevolle diensten. Het biedt uitstekende hittebescherming, zodat de kamers van uw huis niet oververhit raken. Op het gebied van geluidsisolatie is externe isolatie ook effectief. Aangezien isolatiematerialen ten minste tot de bouwmaterialenklassen B2/E moeten behoren, zijn ze hooguit normaal ontvlambaar. Als op sommige delen van het huis verhoogde brandbeveiligingseisen gelden, worden niet-brandbare of niet-brandbare isolatiematerialen gebruikt door de ambachtslieden, die zijn toegewezen aan bouwmaterialenklasse A1 of A2. Minerale wol en steenwol, evenals cellulair glas, schuimglas en perliet dragen zo bij aan de brandbeveiliging.

Welke methoden van buitenisolatie van het huis zijn er?

Voor de buitenisolatie van een gevel hebben ambachtslieden verschillende methoden tot hun beschikking. Single-shell warme gevels behoren tot de meest voorkomende externe isolaties. Hier wordt de isolatielaag direct op de dragende wanden aangebracht. Deze methode wordt vooral toegepast in nieuwbouw. Zodra de isolatielaag is aangebracht, wordt deze bekleed met gips, klinkersteen of andere materialen. De enkelwandige warme gevel wordt vaak geïnstalleerd door middel van een thermisch isolatiecomposietsysteem (ETICS), dat gips en isolatie integreert. Vliesgevels zijn ook een populair type enkelwandgevel, met thermische isolatie via zelfdragende sandwichpanelen.

Een andere manier om een huis van buitenaf te isoleren is de geventileerde vliesgevel. De ventilatie aan de achterzijde zorgt ervoor dat het gebouw effectief beschermd is tegen vocht. Dit type buitenisolatie is een dubbelwandige koude gevel, waarvan de onderbouw op de buitenmuur is gemonteerd. De resulterende compartimenten zijn gevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens brengen de vakmensen een winddichte laag en een lattenconstructie aan, waarbij de laatste dient als montageniveau voor het gevelgordijn. De constructie is zo gemaakt dat er een koude luchtlaag tussen de latten en de vliesgevel zit.

Bij het renoveren van oude gebouwen nemen ambachtslieden hun toevlucht tot kernisolatie als de buitenmuren zijn gemaakt van dubbelschaatsmetselwerk. De isolatie is ontworpen als inblaasisolatie, waarbij isolatiematerialen zoals perliet, schuimglas, minerale wol en kunststof worden gebruikt.

Aan welke eisen moet de buitenisolatie van de gevel voldoen conform EnEV?

Voor buitenisolatie bepaalt de EnEV dat de warmteoverdrachtscoëfficiënt (U-waarde) van de buitenmuur minimaal 0,24 W/m2K moet zijn. Als de thermische isolatie van het gebouw voldoet aan de minimale EnEV-vereisten, kan financiering via een KfW-subsidie of een KfW-lening mogelijk zijn.

Welke kosten kunnen worden verwacht voor externe isolatie?

De kosten van buitenisolatie zijn afhankelijk van het type. Een ETICS kost zo’n 100 tot 150 euro per vierkante meter, terwijl de kosten van een achterste geventileerde vliesgevel zo’n 170 tot 300 euro per vierkante meter bedragen. Voor isolerende stenen bedragen de kosten per vierkante meter ongeveer 170 euro. Het goedkoopst is de kernisolatie met 15 tot 30 euro per vierkante meter.

Wat zijn de voor- en nadelen van binnen- en buitenisolatie?

Het meest doorslaggevende voordeel van buitenisolatie is dat er geen bruikbare ruimte verloren gaat in het gebouw. Daarnaast is het mogelijk om de gevel visueel te verbeteren en volledig te renoveren als onderdeel van de buitenisolatie. Een groot nadeel iDe positie van de ramen en de dakoverstek veranderen door de isolatielaag.

Het voordeel van binnenisolatie is dat de gevel van het huis niet verandert. Daarom wordt deze isolatiemethode voornamelijk gebruikt in vakwerkhuizen en monumentale gebouwen. Een nadeel van binnenisolatie is dat het risico op schimmelvorming aanzienlijk hoger is dan het geval zou zijn met geschikte externe isolatie.

Beeld: GM Photography / stock.adobe.com

Deel artikel: