Buitentrap: Wat kan er worden geïmplementeerd?

Moderne buitentrap van glas en metaal op een gevel.



Beeld: GM Photography / stock.adobe.com

Trappen dienen over het algemeen om hoogteverschillen overkomelijk te maken. Bijvoorbeeld in gebouwen die meerdere verdiepingen hebben. Trappen worden niet alleen in een gebouw gebruikt, maar ook buiten een woning om hoogte te overwinnen. Als een trap buiten wordt geïnstalleerd, wordt dit ook wel een buitentrap genoemd.

Voor welke ruimtes is een buitentrap de moeite waard?

Om een zorgeloze toegang tot uw huis te garanderen, komt u zelden om de installatie van een buitentrap heen. Want zelfs de toegang tot de woningingang of de weg naar de tuin kan soms alleen mogelijk worden gemaakt met behulp van een buitentrap vanwege een bestaand hoogteverschil. Naast toegang tot de ingang of tuin van het huis, zijn externe trappen in veel gevallen ook vereist voor toegang tot hogere verdiepingen of oma-appartementen. In sommige gebouwen dient de buitentrap bijvoorbeeld ook als vluchtroute of als verbinding tussen de garage en het woongebouw. Afhankelijk van het bestaande hoogteverschil zijn er slechts enkele treden nodig voor de buitentrap. Als het te overbruggen hoogteverschil echter groter is, zijn soms uitgebreidere trappen nodig.



Het uiterlijk van een buitentrap is net zo veelzijdig als de toepassingsgebieden. Tegenwoordig vervult de trap niet alleen een belangrijke functie bij het overwinnen van bestaande hoogteverschillen, maar vertegenwoordigt het ook een belangrijke visuele component in de uitstraling van een woning. Als u het uiterlijk van uw huis achteraf wilt veranderen of als u een trap in uw tuin nodig heeft om bestaande hoogteverschillen te overwinnen, kunt u eenvoudig een externe trap laten aanpassen door een specialist.

Vind ambachtslieden

Welke soorten buitentrappen zijn er en voor welke ruimtes zijn ze geschikt?

Afhankelijk van de lokale omstandigheden moeten buitentrappen verschillende functies vervullen en verschillende afmetingen hebben. Dit resulteert weer in verschillende mogelijkheden voor hoe buitentrappen gerealiseerd kunnen worden:

Billet trap

Een knuppeltrap is de eenvoudigste constructie van alle buitentrappen. Hier ontstaat een helling in de grond. Goed gesneden palen, ook wel knuppels genoemd, worden vervolgens verticaal verankerd in deze helling. De knuppels moeten minstens twee keer zo lang zijn als de werkelijke trede hoog is voor een voldoende houvast. De ruimtes tussen de knuppels, die later als treden dienen, worden eenvoudig gevuld met grind, aarde of grind. Dit type trap is bijzonder geschikt voor toegang tot de tuin of het terras.

Buitentrap met betonnen fundering

Als u een stabielere buitentrap nodig heeft, vereist deze een fundering. Hier is een buitentrap met betonnen fundering een zeer robuuste optie, waarbij de fundering geleidelijk moet worden opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat de fundering en de trap later vorstbestendig zijn, moet u de grond ongeveer 80 cm diep opgraven met dit type trap en deze vervolgens verdichten met behulp van grof grind of grind. De bekisting voor de eerste trap, die gevuld is met beton, wordt hier vervolgens bovenop gebouwd. De eerste fase wordt gevolgd door de bekisting van de tweede fase, die ook met beton wordt gegoten. Volgens dit principe werk je je vervolgens stap voor stap naar voren totdat de gewenste traphoogte is bereikt. Na twee tot drie dagen is het beton uitgehard zodat de stapbekisting verwijderd kan worden. Om de trap compleet te maken, zijn bloktrappen, pastreden of legtreden geschikt voor de betonnen fundering. Dankzij het robuuste karakter is deze trap bijzonder geschikt voor het overwinnen van kleinere hoogteverschillen, zoals toegang tot de tuin, de ingang van het huis of toegang tot een omaflat.

Spindel of wenteltrap

Als grotere hoogteverschillen met uw buitentrap moeten worden overwonnen, zijn externe trappen in de vorm van wentel- en wenteltrappen ideaal. Deze zijn meestal gemaakt van staal of aluminium. Het voordeel van wentel- en wenteltrappen is de ruimtefactor.

Waar moet ik vooral op letten als het gaat om buitentrappen?

Buitentrappen moeten, net als alle andere soorten trappen, voldoen aan de toepasselijke vereisten van de respectieve bouwcode van de staat. DIN 18065 regelt bijvoorbeeld eisen voor de helling, de trede, de traploophoogte en de trap.Breedte. Naast deze eisen moeten externe trappen ook letten op de slipweerstand van de treden om niet uit te glijden bij slecht weer. Vanwege het verhoogde risico op uitglijden door regen of sneeuw, moeten de stapranden en treden van een buitentrap een speciale slipweerstand hebben. Om dit te kunnen garanderen speelt de keuze van het juiste materiaal een uiterst belangrijke rol in de trap. Naast de slipweerstand is verwering een ander belangrijk punt. Om de levensduur van uw buitentrap te garanderen, moeten de materialen op de best mogelijke manier bestand zijn tegen verwering.

Meer over dit onderwerp

Deel artikel: