Laatst bijgewerkt op april 5, 2022 door Energiebesparen
Afbeelding door Tryfonov – stock.adobe.com
Cederhout is een materiaal dat al sinds de oudheid wordt gebruikt. De ceder is een plant die behoort tot de dennenfamilie – de onderfamilie is Abietoideae. In de volgende paragrafen legt u kort de technische eigenschappen van deze boomsoort uit, hoe de bomen en hun bossen eruit zien, welke cedersoorten er te vinden zijn, welke mogelijke toepassingen er zijn voor dit hout, hoe echt cederhout te herkennen is en welke alternatieven er zijn voor cederhout.
Tevreden
- Technische kenmerken
- Uiterlijk en groei
- Cedersoorten in een oogopslag
- Gebruik in de bouw
- Echt cederhout en de alternatieven
Technische kenmerken
Hoogte van de boom | Maximaal 45 meter |
Diameter van cederhout | Ongeveer 1,5 tot 2 meter |
Gewicht (droog) | Ca. 550 kg/m³ |
Buigsterkte | Ongeveer 55 N/mm² |
Druksterkte | Ca. 35 N/mm² |
Dichtheid | Ca. 0,55 g/cm³ |
Uiterlijk en groei
Cederhout is een van de houtsoorten die omschreven kan worden als licht en minder hard. Het heeft een dichtbegroeide structuur en ziet er roodachtig of lichtbruin uit – er zijn kleurverschillen tussen het vroege hout en het late hout. Verder is het spinthout meestal veel helderder. Normaal gesproken heeft cederhout een duidelijk herkenbare, rechte loop van de vezel. Maar er zijn ook soorten waarbij de korrel nogal ongelijk is. De krimp van het gemakkelijk te drogen hout is matig. Cederhout wordt als duurzaam beschouwd, maar slechts matig weerbestendig. Vooral het spinthout moet als kwetsbaar worden beschouwd. De weerstand van cederhout in het water is goed – hier kan het zelfs in hardheid toenemen. Een geur wordt alleen in cederhout in vers hout geregistreerd. Om ceders goed te laten groeien, hebben ze veel zonlicht nodig. Daarentegen hoeft de toevoer van water in de vorm van neerslag niet al te overvloedig te zijn. Ceders zijn groenblijvende bomen waarin zich een brede kroon kan vormen. De dennenplanten hebben zowel korte scheuten als terminale lange scheuten. De bladeren van ceders zijn naaldvormig. Bovendien hebben de eenhuizige bomen van verschillend geslacht vrouwelijke en mannelijke kegels.
Cedersoorten in een oogopslag
Een relatief bekende cedersoort is de Himalaya ceder, die voorkomt in het hooggebergtesysteem Himalaya, in het noordwesten van India, in de Hindu Kush en in Pakistan. Een rechte vezelbaan kenmerkt het hout van deze boom. Een andere soort is de Atlasceder, die te vinden is in het gelijknamige hooggebergtesysteem in het noorden van West-Afrika. Libanon en kustgebieden van Turkije zijn inheems in de Libanon ceder. Een subgroep van deze soort klein-Azië is de zogenaamde Cyprus ceder, die te vinden is op het mediterrane eiland met dezelfde naam. Zowel de Atlasceder als de Libanonceder zijn te herkennen aan het vrij onregelmatige verloop van de vezel. De Siberische ceder, ook wel Siberische steenden genoemd, wordt onder andere verspreid in de West-Siberische laaglanden.
Gebruik in de bouw
Cederhout heeft een gemiddelde elastische hardheid. Helaas kan dit hout minder goed gebogen worden, waardoor de toepassingsmogelijkheden beperkt zijn. Toch kan het omschreven worden als een zeer verwerkbaar hout. Een typische toepassing voor cederhout op de bouwplaats is de parketvloer. Ook in de ambachtelijke sector is de sigarenkistje een voorbestemde toepassing. In het verleden werd dit hout ook gebruikt in de scheepsbouw vanwege de goede eigenschappen in het water. Heeft u al een idee waar u cederhout wilt bevestigen of verwerken? Raadpleeg een vakman over blauw werk! Hij kan u zeker uitleggen wat er mogelijk is met het prachtige hout van de ceder in uw specifieke geval.
Echt cederhout en de alternatieven
Niet alles wat als cederhout op de markt wordt gebracht, is het hout van de Himalayaceder, de Atlasceder, de Libanonceder of de Siberische ceder – niet zelden is het het hout van cipressenplanten. In het geval van echt cederhout zijn de groeiringen lGekalibreerd. Bovendien heeft cederhout na een bepaalde tijd geen waarneembare geur meer. Natuurlijk kan de herkomst ook informatie geven over of het echt cederhout is. Een veel gezien alternatief voor echt cederhout is de American Red Cedar. Dit is een cipressenplant die vergelijkbare eigenschappen heeft. In dit land wordt de Red Cedar ook wel Thuja naam genoemd. Een ander alternatief is de West-Indische ceder, een mahonieplant.