Saunahout – welk hout voor saunabouw?

Laatst bijgewerkt op april 5, 2022 door Energiebesparen



Banken, wanden en vloeren van hout horen bij de sauna zoals hete stoom, geuressenties en de verfrissende verkoeling achteraf. De zorgvuldige selectie van het gebruikte hout is echter niet alleen belangrijk voor de traditionele uitstraling, maar ook als het gaat om de lange duurzaamheid en positieve eigenschappen van dit materiaal. Het hout moet bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid, sterke temperatuurschommelingen en frequente reiniging en mag niet vervormen, barsten of verkleuren. Bovendien mag saunahout warmte niet goed geleiden, omdat het dan de huid kan verbranden en ook de warmte naar buiten kan geleiden, waardoor het energieverbruik van de sauna toeneemt. Hier kunt u meer te weten komen over de houtsoorten die worden gebruikt in de saunabouw en hun eigenschappen. U kunt ook meer te weten komen over de juiste verzorging van de sauna en het perfecte brandhout. Als u geïnteresseerd bent in een sauna, vindt u tal van timmerlieden en andere ambachtslieden op blauarbeit.de die u niet alleen goed adviseren op het gebied van saunahout, maar ook alle noodzakelijke werkzaamheden inclusief later onderhoud overnemen.

Afbeelding door GeorgeTsamakdas – stock.adobe.com

Verschillende houtsoorten en hun eigenschappen

Ratelpopulier

Espenhout is een van de traditionele houtsoorten voor saunabouw en heeft veel positieve eigenschappen. Zowel de thermische geleidbaarheid als de dimensionale stabiliteit in warmte en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor saunabouw. Ook de nerf en kleur maken iets. Espenhout kan ook warmtebehandeld worden, waardoor het absorptievermogen voor water wordt verminderd. Tegen espenhout spreekt de hoge prijs en het ontbreken van typische saunageur, die veel andere houtsoorten uitstralen. Het hout is ideaal voor ligstoelen en banken, maar te goed voor wandbetimmering.



Spar

Geurig en met mooie kleuren, dennenhout is ook een van de klassiekers wanneer sauna’s moeten worden uitgerust met hout. Niet alle dennenbomen zijn hetzelfde. De Noord-Europese spar is het meest geschikt omdat het hout niet alleen korte transportroutes heeft, maar ook de beste eigenschappen. Dennenhout is goedkoop en verspreidt een aangename geur die velen associëren met de sauna-ervaring. Bovendien is het stabiel, ziet het er goed uit en heeft het een goede thermische geleidbaarheid. Of je nu de muren en vloeren met sparren hebt bekleed of de hele inrichting van dit hout hebt laten maken, je hebt nooit ongelijk. Een bijzondere vorm is de hemlockspar, waarvan het hout vrijwel vrij is van knoopgaten en daardoor bijzonder mooi om naar te kijken.

Kelo

Kelo is geen aparte houtsoort, maar een houtproduct dat uit Scandinavië komt en al eeuwenlang wordt gebruikt in de thuisbasis van sauna’s. Boomstammen worden gedurende vele decennia als geheel gedroogd totdat de boomstam de schors afwerpt. Dit is alleen mogelijk in de koude klimaten van Scandinavië. Het op deze manier verkregen hout heeft een grijs-zilveren kleur, is extreem hard en weerbestendig en kromtrekt niet, zelfs niet bij een hoge luchtvochtigheid. Het grootste nadeel van deze houtsoort is de hoge prijs, want dit hout is zeer zeldzaam en begeerd. Daarnaast moet je letten op gecertificeerde bronnen, want ook nagemaakt kelohout is in omloop.

Andere houtsoorten

Spar

Waarschijnlijk het meest voorkomende hout in de saunabouw is vurenhout. Dit hout is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook goedkoop. Het is zeer geschikt voor de buitenbekleding van het hout, maar kan ook de wanden, plafonds en vloeren binnen heel goed betimmeren. De typische geur van vochtig, warm sparrenhout is de klassieke saunageur waar veel mensen naar verlangen voor hun saunasessie. Het hout moet echter worden behandeld met paraffineolie, anders is het gevoelig voor weersinvloeden en bacteriën. U moet zich onthouden van andere soorten houtbescherming zoals vernis of oliën, omdat deze kunnen verdampen in de saunalucht. Daarnaast vindt de teelt van sparren vaak plaats in niet-duurzame monoculturen, daarom moet je hier ook op de bronnen letten.

Rode ceder – gigantische levensboom

Zoals de naam al doet vermoeden, is het hout van de rode ceder van een roodachtige kleur en maakt indruk met een aantrekkelijke nerf. Dit hout is ook bijzonder populair vanwege de aangename geur. Het heeft een hoog aandeel essentiële oliën, die verdampen in de saunalucht en de sauna een speciaal tintje geven. Door de oliën heeft het hout ook een hoge weerstand tegen bacteriën en schimmels en bevat het tal van luchtzakken en dus ideale thermische geleidende eigenschappen voor saunagebruik. Het moet echter worden geïmporteerd uit Noord-Amerika, dat maakt zowel de prijs als het ecologisch evenwicht minder aantrekkelijk dan voor binnenlandse houtsoorten.

Els

Het hout van de els is ook populair in het interieur van de sauna. Het is goedkoop, heeft goede eigenschappen in warmtegeleiding en is bestand tegen hitteschommelingen. Vanwege het lage aandeel essentiële oliën en de structuur ervan is het hout echter gevoelig voor schimmels en schimmels en moet het in eerste instantie en vervolgens periodiek worden beschermd met paraffineolie tegen de vochtige lucht van de sauna.

Goede verzorging van het saunahout

De sauna is ook een veeleisende omgeving voor resistente houtsoorten of die worden verzorgd met paraffineolie. Daarom, als u uw sauna een lang leven en een permanent goed uiterlijk wilt geven, is het noodzakelijk om voor het hout van de ligstoelen, banken en wandbetimmering te zorgen. Met de juiste handling houdt u zweet weg van het hout en vermindert u slijtage.

Houtbescherming tijdens saunagebruik

Als u een douche neemt voordat u naar de sauna gaat, neem dan geen zweet mee naar de sauna. Dit is niet alleen prettig, maar beschermt ook het hout. Menselijk zweet bevat bacteriën die meestal onschadelijk voor ons zijn, maar het hout op de lange termijn kunnen aantasten. Bescherm daarnaast het hout als je er een handdoek onder legt.

Na elke saunasessie

Ventileer de sauna zodat vocht zich niet op het hout kan nestelen. Het beste is om de deur naar de sauna altijd een beetje open te laten staan zodat er vrije luchtcirculatie is. Zodra de sauna is afgekoeld, reinigt u de muren van plafond tot vloer met een licht vochtige doek. De banken en ligstoelen worden op dezelfde manier schoongemaakt. Bij deze gelegenheid kunt u ook de saunakachel schoonmaken.

Schoonmaak op aanvraag

Met regelmatige tussenpozen en in geval van zichtbare vlekken, moet u het hout reinigen met speciaal reinigingsmiddel. Dit voorkomt dat vlekken zich in de houtnerf nestelen. Stof na langdurig gebruik kan worden verwijderd met een stofzuiger en duster, zodat de stofkorrels het houtoppervlak niet krassen. Diep vuil kan worden afgeschuurd met een stuk schuurpapier.

Bescherming met paraffineolie

Als uw sauna gedeeltelijk bestaat uit minder bacteriebestendig hout zoals sparrenhout, moet u de beschermende film van het hout op regelmatige tijdstippen vervangen. De frequentie is afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Hoewel een opfriscursus om de één tot twee jaar voldoende is voor incidenteel gebruik, kunt u de olie ook om de zes maanden gebruiken voor wekelijkse saunasessies.

Omgaan met hars

Sommige houtsoorten, zoals sparrenhout, kunnen hars afgeven door de hitte in de sauna. Dit is niet alleen onaangenaam om naar te kijken, maar ook een mogelijke bron van brandwonden. De hars kan in zachte toestand worden verwijderd met aceton (nagellakremover). Harde hars kan voorzichtig worden afgeschraapt met een mes.

Het juiste hout voor de saunakachel

Hout wordt in veel sauna’s niet alleen gebruikt in lambrisering, maar ook als brandstof voor de kachel. Ook hier zijn er enkele geschikte houtsoorten. Het hout moet, zoals al het brandhout, twee jaar worden bewaard, zodat het goed brandt. Hout van coniferen heeft een te hoog harsgehalte en is niet geschikt, omdat het misschien aangenaam ruikt, maar de verdampende hars kan de haard verstoppen (gekookt). Vertrouw in plaats daarvan op goedkoop brandhout van gespecialiseerde retailers, zoals beuken, berken of eiken. De calorische waarde van kolen, pellets of briketten is te hoog, waardoor ze ongeschikt zijn voor saunakachels.

Deel artikel: