Verzekering voor zelfstandige ambachtslieden

Foto: N. Theiss / stock.adobe.com



Als u uw eigen bedrijf wilt starten of het al wilt runnen, moet u uzelf voldoende beschermen. We leggen uit waarom een omniumverzekering zo belangrijk is en laten zien welke verzekeringen essentieel zijn voor zelfstandige ambachtslieden.

Tevreden

  1. Waarom is een verzekering belangrijk voor zzp’ers?
  2. Welke vakmanverzekering is essentieel?
  3. Essentiële verzekering voor zelfstandigen
  4. Optionele verzekering voor zelfstandige ambachtslieden



Waarom is een verzekering belangrijk voor zzp’ers?

Elke zelfstandige vakman moet zijn bedrijf verzekeren tegen mogelijke risico’s. En er zijn tal van risico’s in ambachtelijke bedrijven. Een brand in de werkplaats, waterschade aan de klant, een materiële diefstal uit de auto – de lijst met dingen die mis kunnen gaan in de handel kan voor onbepaalde tijd worden voortgezet.

Tegen deze achtergrond is de juiste verzekeringsdekking des te belangrijker, omdat de potentiële verliezen al snel kunnen oplopen tot vijf- of zelfs zescijferige eurobedragen. Met de juiste verzekering voor zelfstandige ambachtslieden kunnen alle werknemers van een ambachtelijk bedrijf zich volledig concentreren op hun werk zonder te hoeven vrezen voor schade.

Welke vakmanverzekering is essentieel?

Net als in hun privéleven moeten ambachtslieden zich ook verzekeren tegen alle risico’s die het voortbestaan van het bedrijf kunnen bedreigen. Enerzijds gaat het om schadeclaims van klanten, omdat de wettelijke aansprakelijkheid onbeperkt is. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook waarschijnlijk de belangrijkste verzekering voor zelfstandige ambachtslieden.

Aan de andere kant moet een ambachtelijke verzekering worden afgesloten voor risico’s die kunnen leiden tot zeer dure schade. Voor de meeste ambachtslieden is dit schade aan hun eigen werkplaats. Een opstalverzekering en een opstalverzekering behoren dus ook tot de essentiële vakmanverzekeringen.

Indien na het afsluiten van bovengenoemde verzekering het verzekeringsbudget van een zelfstandige nog niet is uitgeput, kunnen ook andere risico’s worden afgedekt, zoals bedrijfsstagnatie of de inhoud van voertuigen.

Essentiële verzekering voor zelfstandigen

De soorten verzekeringen die hier worden voorgesteld, zijn die soorten verzekeringen die van bijzonder belang zijn voor elk ambachtelijk bedrijf. Zonder de juiste verzekeringsdekking kan een ongedekte schade in het ergste geval de ondergang van het ambachtelijke bedrijf betekenen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Zoals het gezegde luidt: Waar geschaafd wordt, vallen er spaanders. Ondanks de grootste zorg gebeuren er fouten in alle ambachtelijke bedrijven. Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een must voor elk ambachtelijk bedrijf. Het is waarschijnlijk de belangrijkste verzekering voor elk bedrijf.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt een onderneming tegen schade aan derden waarvoor de eigenaar of een van zijn werknemers verantwoordelijk is in de uitoefening van zijn beroepsactiviteit. De verzekering dekt alle personen die namens het bedrijf handelen, ongeacht hun contractuele relatie of werktijden. De locatie van de schadegebeurtenis is ook niet relevant. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade ter plaatse bij de klant, in de openbare ruimte of op het eigen terrein van de onderneming.

Mogelijke claims: voorbeelden

Het scala aan mogelijke schade aan ambachtelijke bedrijven is groot. Hieronder een kleine selectie:

  • Laad- en losschade: Bij het lossen van bouwmaterialen beschadigen monteurs de deur van de bestelwagen van een expediteur.
  • Activiteitsschade: Bij het repareren van een wastafel veroorzaakt een installateur scheuren in het bassin door de bevestigingsschroeven te veel aan te draaien.
  • Lijnschade: Bij het blootstellen van een huisaansluiting wordt een elektriciteitskabel beschadigd, waardoor kortsluiting ontstaat die de stroomvoorziening naar een naburig bedrijf verlamt.
  • Verwerkingsschade: Schilders vervuilen de kozijnen van een huis bij het aanbrengen van gips.
  • Letselschade: Een huismeester vergeet tijdens de winterdienst een huistoegang, waarbij een bewoner gewond raakt.
  • Materiële schade: Tijdens boorwerkzaamheden wordt een waterleiding beschadigd, waardoor waterschade ontstaat in een onderliggend kantoor.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt persoonlijk letsel en allerlei soorten materiële schade, evenals financiële gevolgen. Dit laatste verwijst naar schade veroorzaakt door persoonlijk letsel of materiële schade. De aansprakelijkheidsverzekering controleert eerst of de claims van de benadeelde partij gegrond zijn. Als dit niet het geval is, fungeert het als een geïntegreerde rechtsbijstandverzekering en zorgt het ervoor dat het ambachtelijke bedrijf niet hoeft te betalen voor de geleden schade.

Het verzekerde bedrag dat in het kader van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten, vormt de bovengrens voor de vergoeding. De eigenaar van een ambachtelijk bedrijf is echter voor onbepaalde tijd aansprakelijk en moet het verschil dus zelf compenseren in geval van een hoger schadebedrag. Eigenaren van een ambachtelijk bedrijf moeten er daarom voor zorgen dat ze een voldoende hoog verzekerd bedrag overeenkomen. In de praktijk is het voor ambachtelijke bedrijven vaak lastig om de schade in te schatten die uit hun activiteiten kan voortvloeien. Indicatoren van potentieel verliesvolume zijn de sectoren, de grootte van het bedrijf en het volume van klantorders. Het verzekerde bedrag moet in principe tussen de drie en vijf miljoen euro liggen, afhankelijk van de jaaromzet en het aantal werknemers.

Opstalverzekering

Voor veel ambachtslieden is het bedrijfsgebouw het belangrijkste kapitaal. Daarom moet het gebouw zo volledig mogelijk worden beschermd tegen schade veroorzaakt door inbraak, brand, hagel, storm en kraanwater. In veel regio’s is het ook raadzaam om de dekking van natuurlijke gevaren uit te breiden naar risico’s zoals aardbevingen, aardverschuivingen en overstromingen. Bijgebouwen en garages kunnen indien nodig ook in de opstalverzekering worden opgenomen.

Zakelijke contentverzekering

Een ambachtelijk bedrijf komt zelden rond zonder dure speciale machines, gereedschappen en materialen. Als deze bijvoorbeeld beschadigd raken door brand of inbraak, kunnen er soms zeer hoge kosten gemaakt worden voor de werking. In het ergste geval kan zo’n gebeurtenis leiden tot de sluiting van het bedrijf. Om ervoor te zorgen dat schade aan de bedrijfsinhoud niet leidt tot financiële ondergang, mag een eigenaar van een ambachtelijk bedrijf niet afzien van het afsluiten van een zakelijke inboedelverzekering.

Alle roerende zaken van een bedrijf zijn verzekerd via een zakelijke inboedelverzekering. Het is effectief in het geval van schade veroorzaakt door brand, hagel, kraanwater, storm of inbraak. De beschadigde, vernietigde of gestolen items worden vervangen tegen vervangingswaarde. Om het bedrag van het verzekerde bedrag te bepalen, wordt de vervangingswaarde (d.w.z. de vervangingswaarde) van de gehele te verzekeren inventaris bepaald.

Optionele verzekering voor zelfstandige ambachtslieden

Rechtsbijstandverzekering

Zelfs in het geval van ambachtelijke bedrijven zijn juridische geschillen vaak onvermijdelijk. Dit kan leiden tot onenigheid met klanten of de verhuurder. Als het gaat om een hoger bedrag in geschil, kunnen er snel hoge kosten ontstaan. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. In een juridisch geschil dekt het alle kosten voor advocaten, deskundigen, rechtbanken en alle andere kosten die in de loop van het proces worden gemaakt. Eigenaren van een ambachtelijk bedrijf hebben de mogelijkheid om zich individueel te verzekeren via een beroepsrisicoverzekering of samen met hun werknemers via een bedrijfsrechtelijke beschermingsverzekering.

Bedrijfsschadeverzekering

De onderbreking van de operatie kost vakmensen over het algemeen niet alleen tijd en zenuwen, maar vooral veel geld. Afhankelijk van de trigger kan een bedrijfsonderbreking enkele dagen duren, maar ook enkele weken. Vooral als machines zijn beschadigd door brand, water of andere natuurlijke gevaren, kan het weken tot maanden duren voordat ze weer goed werken. Gedurende deze tijd lopen de kosten voor huur of lease en lonen en salarissen door. Hoe langer de bedrijfsonderbreking duurt, hoe hoger de schade.

Zoals de naam al doet vermoeden, beschermt een bedrijfsonderbrekingsverzekering tegen de financiële gevolgen van een ongeplande onderbreking van lopende activiteiten. Een bedrijfsonderbrekingsverzekering dekt niet alleen de kosten van loon en huur, maar vergoedt ook de kosten voor het herstel van het bedrijf en het verlies van winst tijdens de bedrijfsonderbreking.

Bedrijfssluitingsverzekering

De coronapandemie heeft veel bedrijven overrompeld. Vanwege officiële bevelen moesten ze hun activiteiten wekenlang stilleggen, soms zelfs wekenlang.over maanden. De Wet infectiebescherming geeft de overheid vergaande bevoegdheden bij het uitbreken van bepaalde ziekten.

Een bedrijfssluitingsverzekering is een bijzondere vorm van bedrijfsschadeverzekering. Het dekt het verlies van bedrijfswinst en kosten, evenals materiële schade die een bedrijf lijdt als gevolg van officiële dwangmaatregelen. Dit omvat niet alleen de sluiting van het bedrijf, maar ook de desinfectie ervan, een verbod op de activiteiten van eigenaren en werknemers en de vernietiging van goederen en benodigdheden. Concreet dekt de bedrijfssluitingsverzekering de lopende bedrijfskosten voor huur of lease, loon- en loonkosten voor werknemers, vergoeding voor schade aan goederen en voorraden en de kosten voor de desinfectie van bedrijfsruimten.

Auto-invrijheidsverzekering

Voor ambachtslieden die veel met de auto reizen en veel dure apparatuur en materialen vervoeren, is het beveiligen van de inhoud van het voertuig van groot belang. Het gericht opbreken van auto’s van ambachtslieden is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De schade door diefstal kan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

Veel ambachtslieden zijn zich er niet van bewust dat de inhoud van hun voertuigen niet wordt gedekt door de normale autoverzekering voor ambachtslieden. Wie slachtoffer is van diefstal en geen aparte auto-inboedelverzekering heeft afgesloten, krijgt dus geen vergoeding van zijn autoverzekering.

Vooral voor elektriciens, metaalbewerkers, loodgieters- en verwarmings- en airconditioningsingenieurs, wiens auto’s vaak waardevolle lading vervoeren, is het afsluiten van een auto-inboedelverzekering ten zeerste aan te bevelen. De verzekering dekt alle schade, inclusief diefstal, veroorzaakt aan goederen die worden vervoerd of opgeslagen in de auto of aanhangwagen. Dit omvat gereedschappen, materialen en reserveonderdelen, evenals verkoop- en reparatiegoederen.

Deel artikel: