Als u een nieuwe keuken wilt kopen, bieden tentoonstellingen van meubelwinkels u goede inspiratiebronnen. Voordat u echter een bepaalde merkkeuken kiest, moet u eerst de ruimtelijke omstandigheden definiëren. Een exacte tekening helpt u om de latere droomkeuken perfect aan te passen aan uw behoeften.
Bij het plannen van een keuken kunt u een online 3D-planner gebruiken of direct in de keukenstudio advies krijgen. De keukenplanner voor de eerste planning helpt je met de basisoverwegingen voor opstelling, keukenvorm en oriëntatie. Afhankelijk van waar deuren en ramen zich bevinden en hoeveel ruimte u heeft, zijn de installatiemogelijkheden enigszins beperkt of laten ze meer manoeuvreerruimte over.
Plannen met de professionele keukenbouwer
Vanaf het begin moet je luisteren naar het advies van de keukenbouwer en nadenken over de verschillende tips. De meeste veranderingen zijn moeilijk ongedaan te maken en latere aanpassingen verhogen de inspanning en dus de kosten van uw nieuwe keuken. De keukenexperts vragen om alle belangrijke details en moeten weten over de exacte afmetingen en aansluitingen. Bovendien moet u uw gewoonten en wensen uitdrukken, zodat uw ingerichte keuken perfect is – en niet na een korte tijd een nieuwe keukenrenovatie nodig is.
De keuze van keukenapparatuur is gebaseerd op de functionaliteit en efficiëntie van de beschikbare modellen, evenals uw budget. Sommige elektrische apparaten vereisen bepaalde eisen, bijvoorbeeld als u een kookeiland wilt hebben of als de koelkast erg hoog is. Er moet ruimte boven de kookplaat zijn voor de afzuigkap en het koffiezetapparaat mag niet direct onder een wandmeubel worden geplaatst. Over al deze dingen moet je goed nadenken.
Uw eigen prioriteiten zijn bepalend voor de kwaliteit en functies van de keuken en apparatuur. Als je dagelijks kookt, heb je hogere eisen dan wanneer je slechts af en toe een kant-en-klare maaltijd opwarmt of liever koud eet.
Praktisch denken, slim plannen
Bij het plannen van je keuken gaat het onder andere om de goede bereikbaarheid van alledaags keukengerei en eten. Voor een doelgerichte keukenapparatuur spelen de gebruikelijke werkprocessen een belangrijke rol. Zo mogen de koffiefilters niet te ver van het koffiezetapparaat worden opgeborgen en moeten de potten zo dicht mogelijk bij de kookplaten worden geplaatst.
De ervaren keukenplanners weten dat vooral kleine keukens een zeer goede keukenplanning nodig hebben. Zo kunt u ruimte besparen en zorgen voor korte woon-werkverkeer. In principe is een indeling in vijf keukenzones mogelijk:
- Aan- en afvoer en koeling
- Opslag
- Koken en bakken
- Pre- / Voorbereiding
- Spoelen
Een duidelijke scheiding van deze zones is niet altijd mogelijk. Het is belangrijk dat je een goed overzicht creëert en daardoor efficiënt en veilig in de keuken kunt werken.
Verdere planning voor de keuken
Als onderdeel van de verdere keukenplanning gaat het om de selectie van fronten, werkbladen en designvarianten. De verscheidenheid aan design- en landhuiskeukens nodigt u uit om te bladeren en geeft u interessante suggesties. Hoogglans of mat, subtiele tinten of lichtgevende kleuren, natuurlijke materialen of kunststof, met behulp van de keukenplanner krijg je een eerste virtueel beeld van je geplande keuken. Bij het beslissen over handgrepen, fronten en andere objecten, moet u zich niet alleen laten leiden door het uiterlijk, maar ook rekening houden met de duurzaamheid en typische eigenschappen van de materialen.
Onder andere rijst de vraag of het een gezinsvriendelijke keuken moet zijn of eerder een elegante designkeuken. Een praktische, moderne keuken in grote L- of U-vorm biedt veel ruimte voor het hele gezin, terwijl de minimalistische kitchenette past in het eenpersoons- of tweepersoonshuishouden. Soms zijn er zelfs keukens met uitbreidingsmogelijkheden.
Bron afbeelding: bnenin/stock.adobe.com