Complementaire kleuren in interieurontwerp



Complementaire kleuren spelen niet alleen een belangrijke rol in de kleurentheorie, maar ook in het dagelijks leven. Omdat kleuren in principe de eigenschap hebben om mensen onbewust te kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld in interieurontwerp, waar kleuren kamers kleiner, maar ook groter laten lijken. Daarnaast kunnen geschikte kleuren ook bijdragen aan het bevorderen van concentratie of een kalmerende slaap. Om deze speciale effecten te realiseren, moeten de kleuren echter op de juiste manier of correct met elkaar worden gecombineerd. Want kleuren hebben ook een bijbehorende partner die precies bij hen en hun eigenschappen past. En juist deze kleurpartners worden in vakjargon complementaire kleuren genoemd. Dienovereenkomstig zijn complementaire kleuren twee kleuren die op elkaar zijn afgestemd en daarom goed bij elkaar passen.

Beeld van Nieuw Afrika – stock.adobe.com

Waar komt het concept van complementaire kleuren vandaan en wat betekent het?

Het concept van complementaire kleuren komt uit het veld van de kleurentheorie en is samengesteld uit de twee woorden complementair en kleur. Vanuit etymologisch oogpunt kan het woord complementair worden afgeleid van het Latijnse woord complementum, wat complement betekent. Complementaire kleuren zijn dus zogenaamde aanvullende kleuren.



Maar wat vullen de kleuren eigenlijk aan? Om erachter te komen, moet je een kijkje nemen in de kleurentheorie. Hier vormt het zogenaamde kleurenwiel de basis van alle kleurtheorieën. Kortom, er zijn verschillende kleurcirkels, die bijvoorbeeld door Newton, Goethe of Itten zijn opgezet en enigszins verschillen in hun structuur. Om verschillende kleuren beter toe te wijzen en complementaire kleuren te bepalen, is het kleurenwiel van de Zwitserse kunsttheoreticus, schilder en kunstpedagoog Johannes Itten de meest voorkomende. Omdat in zijn classificatiesysteem niet alleen de primaire kleuren zijn opgenomen, maar ook de secundaire en tertiaire kleuren die daaruit kunnen worden gemengd. Deze verschillende kleuren worden vervolgens in een cirkel naast elkaar gerangschikt in het kleurenwiel, met alle vergelijkbare kleuren altijd naast elkaar. Door deze cirkelvormige en kleur gesorteerde opstelling resulteren kleurparen in kleurenwielen die recht tegenover elkaar staan. Deze tegengestelde kleuren vullen elkaar bijzonder goed aan en zijn daarom complementair aan elkaar. Dienovereenkomstig zijn complementaire kleuren twee complementaire kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Er is dus alleen een complementaire en dus een complementaire kleur aan een kleur.

Kleurenwiel volgens Itten
Kleurenwiel volgens Itten
Afbeelding door Peter Hermes Furian – stock.adobe.com

Hoe kunt u een kleurenwiel gebruiken om kleurencombinaties te vinden?

Het kiezen van de juiste kleurencombinatie is vaak een grote uitdaging. Maar er is een praktisch hulpmiddel om u te helpen de juiste kleurencombinatie te kiezen. Met behulp van het kleurenwiel kunt u eenvoudig de relatie tussen verschillende kleuren bepalen. Het maakt niet uit welke kleur wiel je gebruikt. Over het algemeen bestaat elk kleurenwiel uit de primaire kleuren blauw, rood en geel. Deze kleuren worden ook wel primaire kleuren genoemd omdat ze niet kunnen worden gemaakt door ze te mengen met andere kleuren. Deze kleuren kunnen echter in verschillende mengverhoudingen worden gemengd met elke andere kleur, daarom zijn de primaire kleuren ook het startpunt van alle andere tinten. Naast de primaire kleuren zijn daarom ook de secundaire en tertiaire kleuren geïntegreerd in veel kleurenwielen, die uit de drie primaire kleuren gemengd kunnen worden. Dienovereenkomstig kunt u niet alleen de complementaire kleuren van het kleurenwiel lezen, maar ook gemakkelijk verschillende kleurencombinaties bepalen.

Bepaling van verschillende kleurencombinaties met behulp van het kleurenwiel

Bij het bepalen van verschillende kleurencombinaties kunt u de kleuren op een harmonieuze, geaccentueerde of levendige manier combineren, afhankelijk van uw voorkeur:

  • harmonieuze kleurencombinatie: Harmonie resulteert in de kleurselectie wanneer de tinten erg op elkaar lijken. Dit is het geval als u kleuren selecteert die zich tussen twee primaire kleuren bevinden en dus tot dezelfde kleurgroep behoren. De basiskleur zelf kan ook worden opgenomen in de kleurencombinatie.
  • geaccentueerde kleurencombinatie: Voor een beetje meer spanning en dat bepaalde iets, moet jeCombineer complementaire kleuren met elkaar. Om het totaalplaatje er uiteindelijk niet te kleurrijk uit te laten zien, moet je het doen zonder een gelijkmatig gebruik van de kleuren. Gebruik in plaats daarvan een van de twee complementaire kleuren als basiskleur en de andere voor specifieke accenten.
  • levendige kleurencombinatie: Voor een levendige kleurencombinatie gebruikt u een gelijkzijdige driehoek om drie kleuren uit het kleurenwiel te selecteren. De hoekpunten van de gelijkzijdige driehoek laten zien welke drie kleuren met elkaar moeten worden gecombineerd. Zorg er bij deze kleurencombinatie echter voor dat je alleen kleuren kiest met dezelfde kleurintensiteit.
Vind nu schilders!

Welk effect hebben complementaire kleuren?

Als gevolg van de contrasten van de complementaire kleuren, kunnen ze worden gebruikt om bijzonder heldere en sterke contrasten te creëren. Het resulterende contrast profiteert van de zuiverheid van de complementaire kleuren en wordt ook wel complementair contrast genoemd. Maar het contrast hoeft niet altijd een zichtbaar verschil te betekenen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het gebruik van zwart-wit. Integendeel, het gebruik van twee kleuren kan ook kleurcontrasten veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar in sneeuw, wat de winterse contouren van huizen, bomen of andere objecten nog duidelijker benadrukt. En precies dit principe kan ook worden waargenomen in de complementaire kleuren. U kunt dus niet alleen contrasten bereiken met complementaire kleuren, maar ook neutrale kleuren, tinten en schaduwen creëren door een geschikte interactie. Naast het complementaire contrast zijn er nog andere verschillende effecten voor u beschikbaar, die u kunt bereiken door de complementaire kleuren te combineren:

Kleur-op-zich contrast

Het kleur-op-zich contrast wordt gecreëerd door de combinatie van drie kleuren, die meestal ver uit elkaar liggen in het kleurenwiel. Hierdoor heeft dit kleurcontrast een vrolijk, kleurrijk en krachtig effect, dat vooral wordt gebruikt voor levendige foto’s of schilderijen. Als u echter wilt dat de kleuren een minder krachtig effect hebben, hoeft u ze alleen maar te wijzigen in hun contrast, verzadiging en helderheid.

Licht-donker contrast

In het zogenaamde licht-donker contrast, ook wel helderheidscontrast genoemd, wordt een lichte kleur gecombineerd met een donkere kleur. De klassieker is de combinatie van zwart en wit, die tegelijkertijd het grootst mogelijke helderheidscontrast bereikt. Daarom worden deze twee kleuren ook vaak gebruikt voor logo’s of brandings. Het minste contrast krijg je door magenta en groen te combineren.

Koud-warm contrast

De mens verdeelt kleuren intuïtief in de twee categorieën van koude en warme kleuren na zijn ontvangst. Deze intuïtieve classificatie is terug te voeren op een breed scala aan gebieden van het leven. Objecten zoals ijs of water worden bijvoorbeeld als koud beschouwd, terwijl de zon of het vuur automatisch wordt geassocieerd met warmte. Daarom zijn in het kleurenwiel de warme boerderijen ook te vinden rond geel, rood en oranje. De koude kleuren daarentegen zijn rond blauw en violet. U kunt ook profiteren van dit kleurtemperatuureffect bij het mengen van de kleuren. Omdat u door een geschikt mengsel de waargenomen temperatuur van een kleur kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een vrij koud uitziend groen veel warmer laten lijken door het warm uitziende geel toe te voegen. Dit fenomeen wordt samengevat onder het koud-warme contrast.

Gelijktijdig contrast

Gelijktijdig contrast beschrijft het fenomeen van interactie als gevolg van aangrenzende kleuren. In dit type contrast wordt een kleur aanzienlijk beïnvloed door de kleur van de omgeving. Als bijvoorbeeld een grijs object in een groen gebied wordt geplaatst, ziet het er veel warmer uit en wordt het bijna roodachtig van kleur. Als het grijze object nu bijvoorbeeld in een geel gebied wordt geplaatst, ziet het er nogal cool uit en is het bijna blauw van kleur. Dit resulterende gelijktijdige contrast wordt verder verbeterd bij het gebruik van complementaire kleuren.

Kwaliteitscontrast

Als je verschillende graden van verzadiging van een kleur met elkaar combineert, krijg je het zogenaamde kwaliteitscontrast. Dit heeft een rustig, harmonieus en aangenaam effect. Dit effect kan ook worden gecreëerd door verschillende helderheidsniveaus van een kleur te combineren. U kunt dus ook een monochroom ontwerp gebruiken, waarin slechts één kleur wordt gebruikt in verschillende niveaus van helderheid en verzadiging, bereik gevarieerde effecten.

Deel artikel: