Beeld: Gorodenkoff / stock.adobe.com
De huidige Corona Arboverordening (Corona-ArbSchV) wordt verlengd en uitgebreid – dit is nu besloten door het Federale Kabinet. De wijzigingen van de verordening treden in werking op vrijdag 10 september 2021. De bepalingen van de verordening moeten worden gekoppeld aan de duur van de epidemische situatie in Duitsland en zullen daarom ten minste tot 24 november 2021 van toepassing zijn. Wat de geactualiseerde Corona Arboverordening concreet betekent voor bedrijven in de vakhandel, leggen we in dit artikel compact uit.
De huidige maatregelen blijven van kracht
Met de verlenging van de Corona Arboverordening blijven ook de maatregelen die nu van kracht zijn om werknemers in bedrijven te beschermen van kracht. Daarom moeten werkgevers werknemers blijven toestaan om thuis te werken als dat mogelijk is om het risico op infectie te verminderen. Contacten moeten nog steeds tot een noodzakelijk minimum worden beperkt in bedrijfs- of pauzeruimtes.
Daarnaast blijven bepalingen over bedrijfshygiëneplannen en een verplichting om werknemers minstens twee keer per week een gratis testaanbod te doen gelden. Wanneer het moeilijk of onmogelijk is om de nodige minimumafstand te bewaren, moeten werkgevers medische beschermingsmaskers blijven verstrekken.
Wat is er nieuw in de Arboverordening?
Naast de verlenging van bestaande bepalingen bevat de verordening, die vanaf 10 september van toepassing zal zijn, ook enkele aanpassingen. Deze verplichten werkgevers onder meer sterker dan voorheen om hun werknemers informatie te geven over de mogelijke risico’s verbonden aan Covid-19 ziekte en over de mogelijkheden van Covid-vaccinatie.
Een andere nieuwe functie is dat werkgevers hun werknemers moeten vrijlaten om het gemakkelijker te maken om te profiteren van vaccinatieaanbiedingen. Daarnaast moeten bedrijfsartsen ook worden ondersteund in bedrijfsvaccinatieaanbiedingen. Volgens minister van Arbeid Hubertus Heil is het doel van deze aanpassingen om het tempo van de vaccinatiecampagne en een algehele hogere vaccinatiegraad te verhogen.
Geen vraag naar de vaccinatiestatus
Op dit moment is er geen verplichting voor werknemers om informatie te verstrekken over hun vaccinatiestatus. Hoewel werkgevers bij het plannen van hun operationele maatregelen rekening kunnen houden met vaccinatie of herstelstatus, hebben ze nog steeds niet het recht om gezondheidsgegevens van hun werknemers op te vragen.
De kwestie van een informatieplicht over de vaccinatiestatus is momenteel echter onderwerp van controversieel debat. Terwijl minister van Arbeid Hubertus Heil zich uitspreekt tegen een dergelijke verplichting, pleit onder meer minister van Volksgezondheid Jens Spahn voor een overeenkomstige wijziging van de Infectiebeschermingswet. Daarom moeten werkgevers de mogelijkheid hebben om ten minste voor de komende zes maanden te vragen naar de vaccinatiestatus van hun werknemers. De federale regering onderzoekt momenteel ook in hoeverre een vraag mogelijk zou zijn – overeenkomstige gesprekken zouden lopen, aldus een woordvoerster van het federale ministerie van Volksgezondheid. Volgens de huidige Wet infectiebescherming hebben echter alleen werkgevers in ziekenhuizen recht op informatie.