Stenen vloeren voor binnen en buiten

Stenen vloeren en natuurstenen tegels zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen.



Of het nu voor binnengebruik is of op het terras, in de keuken, appartement of garage, stenen tegels zijn trendy en veelzijdig. Door hun talrijke voordelen en hun grote verscheidenheid aan verschillende materialen, kleuren en vormen zorgen ze voor interessante accenten en zijn ze daarom populair voor zowel nieuwbouw als renovatie. In dienst van ervaren tegelzetters verbeteren ze elk appartement. Hier leert u alles over de verschillende varianten van stenen vloeren, hun kenmerken, de juiste verzorging en de kosten die u moet verwachten bij het leggen van stenen vloeren.

Soorten stenen vloeren

Grofweg stenen vloeren zijn onder te verdelen in drie deelgebieden. Terwijl natuurstenen vloeren, zoals de naam al doet vermoeden, uit natuursteen worden gesneden, worden betonblokvloeren van beton in de gewenste vorm gegoten en gemengd met verschillende additieven om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Keramische stenen vloeren worden gestookt uit een kleimengsel, waarbij het type mengsel en het stookproces bepalend zijn.

Natuurstenen vloeren

Natuurstenen vloeren verschillen in hun eigenschappen op basis van het materiaal dat ervoor is gekozen. Hoewel de kleur van het materiaal onmiddellijk in het oog springt en varieert van het heldere wit van marmer tot het roodachtige travertijn tot zwarte leisteen, zijn de andere eigenschappen niet meteen duidelijk. Alle natuurstenen vloeren zijn bestand tegen slijtage en zonlicht en relatief gemakkelijk te onderhouden. Kalkhoudende natuurstenen vloeren zoals marmer zijn gevoelig voor zuur, waarmee rekening moet worden gehouden bij het reinigen. Ook qua waterbestendigheid zijn er grote verschillen, waardoor er voor elke locatie de juiste natuursteen is en je het beste per geval kunt laten adviseren door een expert.



Betonblokvloeren

Betonvloeren genieten een grote populariteit in het kader van de industriële uitstraling en kunnen met de juiste oppervlaktebehandeling op tal van plaatsen zorgen voor een aangenaam, sober en helder binnenklimaat. Het is duurzaam, resistent en reguleert de vochtigheid van de kamer door zijn vermogen om water uit de omgevingslucht te absorberen en af te geven.

Keramische vloeren

Hier wordt onderscheid gemaakt tussen klinker, tegels en terracotta. Klinker, ook bekend als hard steengoed, wordt op hoge temperaturen gebakken, waardoor ze een bijzonder resistente, glasachtige structuur hebben. Ze zijn daardoor bijzonder goed bestand tegen chemicaliën en zijn daarom geschikt voor gebruik in de garage of werkplaats, maar ook op andere plaatsen. Keramische tegels worden vaak voorzien van een oppervlaktelaag om hun minder resistente oppervlak te beschermen tegen omgevingsinvloeden. Terracotta is warm en ademend vanwege het open oppervlak en de poreuze structuur, maar vereist de juiste oppervlaktebehandeling.

Voor- en nadelen van stenen vloeren

Voordelen

Stenen vloeren zijn extreem goed bestand tegen tal van omgevingsinvloeden. Afgezien van enkele waterhoudende natuursteen zijn ze bijna ongevoelig voor vorst en mechanische belastingen kunnen er ook weinig effect op hebben. Naast het zwembad maken stenen tegels indruk met hun hoge slipweerstand. Schade zoals krassen kunnen vaak gemakkelijk worden weggepoetst en zelfs gechipte gebieden kunnen bijna onzichtbaar worden opgevuld met reparatiesets. De veelzijdige toepassingsmogelijkheden in het interieur en de aantrekkelijke uitstraling zijn verder goede argumenten voor een vloer van natuursteen, beton of keramiek.

Nadelen

Het verzorgen van stenen vloeren is niet eenvoudig, omdat veel stenen vloeren open poriën hebben en de neiging hebben om vuil erin te nestelen. Voorzichtigheid is ook geboden bij het kiezen van het reinigingsmiddel, omdat sommige natuursteen wordt geëtst door zure reinigingsmiddelen. Bovendien kunnen stenen vloeren snel worden gelegd, maar vereisen ze nog steeds een bekwame hand en gespecialiseerd gereedschap. Ze zijn dus niet voor doe-het-zelvers. Bovendien kunnen betonnen vloeren alleen na installatie met grote inspanning worden verwijderd.

De juiste zorg

Het goed reinigen van uw stenen vloer vereist vaak enige expertise en het juiste reinigingsmiddel. Uw tegelzetter adviseert u graag over de details van de keuze van het reinigingsmiddel. Keramische tegels en betonvloeren zijn het makkelijkst schoon te maken omdat ze waterbestendig zijn en gereinigd kunnen worden met een stofzuiger en bezem of met de dweil en allesreiniger. Voor natuursteen moet je zuiniger omgaan met het water omdat de open-poreuze structuur van graniet en andere natuursteen water kan absorberen. Weinig water en wat spierkracht bij het schrobben leiden hier tot succes.

Afdichting en impregneren

Het afdichten van de natuursteen vergemakkelijkt het reinigen, verhoogt de vorstbestendigheid en is daarom vooral nuttig buiten. Voor tegels in het zwembadgedeelte is impregneren logischer, omdat het de ruwe structuur van het oppervlak behoudt en de slipweerstand verhoogt. Zelfs onbehandelde natuursteen gaat echter tientallen jaren mee en kan menig tuin met een edele patina verbeteren.

Kosten van stenen vloeren

Natuurstenen vloer

Natuurstenen vloeren kosten meestal rond de 110 euro per vierkante meter. Deze bestaat uit 65 euro voor de natuursteen, 10 euro voor het legmateriaal en 35 euro loon. Bijzonder edele natuursteensoorten kunnen de prijs aanzienlijk verhogen.

Betonnen vloeren

Hoewel het materiaal voor betonvloeren erg goedkoop is, zijn de arbeidskosten hier aanzienlijk hoger. De reden is het uitgebreid schuren van de vloer, zodat een vierkante meter betonvloer ongeveer 90 euro kost.

Keramische vloeren

Goedkope tegels zijn te koop vanaf vijf euro per vierkante meter. Aan de andere kant kosten designertegels graag 100 euro of meer. Goede kwaliteit is verkrijgbaar van 15-20 euro. Daarnaast zijn er kosten voor het leggen, die rond de 40 euro per vierkante meter liggen.

Foto: Martin / stock.adobe.com

Deel artikel: