Dakafvoer – De belangrijkste informatie

De installatie van dakafvoer.



Laatst bijgewerkt op maart 30, 2022 door Energiebesparen

Omslagafbeelding van Skórzewiak/stock.adobe.com

Zonder een dakafvoersysteem zou regenwater op het dak niet goed kunnen afvoeren. Dit kan ernstige gevolgen hebben: vochtige buiten- of binnenmuren, waterschade, vuil of gevaren voor het wegverkeer.



Dienovereenkomstig kan een modern huis niet worden gebouwd zonder dakafvoer. Maar wat hoort bij dakafvoer en waar moet je op letten?

Wat houdt dakafvoer in?

Een dakafvoersysteem bestaat uit meer dan alleen een goot. Het is een systeem dat bestaat uit verschillende componenten. In de regel bestaat dakafvoer uit:

  • Dakoppervlak
  • Dakrand
  • Goot
  • Goothouder
  • Downpipe
  • Vangnetten
  • Afloop

Normaal gesproken loopt het regenwater van het dakoppervlak naar de dakrand. Dit vormt de onderste rand van het dak, van waaruit het water in de goot kan druppelen. De regengoot is horizontaal aangelegd en leidt het druipende water naar de regenpijp. Daarboven zit meestal een vangrooster om bladeren of vuil op te vangen, zodat de regenpijp niet kan verstoppen. Het regenwater bereikt dan via de regenpijp de afvoer. Dit kan verschillende vormen aannemen. Of het leidt het water naar de openbare riolering of naar een regenton, waar het regenwater wordt opgevangen. Dit is meestal het einde van de dakafvoer.

Vind een loodgieter

Externe of interne dakafvoer?

Als het gaat om dakafvoer, worden er regelmatig beslissingen genomen tussen externe en interne systemen. Externe systemen worden voornamelijk gebruikt voor dakvormen met schuine daken en bestaan uit een extern vaste regengoot en een regenpijp, terwijl interne drainagesystemen meestal worden gebruikt voor platte daken. De binnengoot wordt een trogrinne genoemd en is via regenpijpen verbonden met geulen om het water af te voeren.

Welk materiaal voor dakafvoer?

Als u de dakafvoer plant, is ook de vraag naar het juiste materiaal voor de goot cruciaal. Het is belangrijk dat dit ook past bij het totale ontwerp van het huis. Verschillende materialen zijn hier verkrijgbaar, de meest gebruikte zijn plastic en titanium zink.

Kunststof dakgoot

Dakgoten zijn vaak gemaakt van kunststof. Het materiaal heeft enkele voordelen. Kunststof is verkrijgbaar in veel verschillende varianten of kleuren en kan daarom aan bijna elk huis worden aangepast. Met een goede kwaliteit zijn kunststof dakgoten resistent en duurzaam. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over corrosie bij hen. Een ander voordeel zijn de kosten, omdat plastic overtuigt met goede prestaties tegen een lage prijs. Door de lange levensduur zijn er meestal weinig tot geen onderhoudskosten.

Titanium zinken goot

Ook gebruikelijk onder de goten is het gebruik van titanium zink. Dit materiaal wordt gekenmerkt door zijn hoge robuustheid en zijn lange levensduur en wordt beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit. De vorming van een patina creëert een natuurlijke beschermlaag, die ook de titanium zinkgoot beschermt tegen corrosie. Hier moet je echter ook iets hogere kosten verwachten dan bij plastic.

Er moet ook worden opgemerkt dat het bijzonder belangrijk is om goed te solderen met titaniumzink. Daarom moet de dakafvoer van titaniumzink altijd worden ingesteld door een professionele loodgieter.

Aluminium dakgoot

Aluminium is ook bestand tegen corrosie. Het lichtgewicht materiaal is dan ook toch robuust en kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid. Aluminium is ook gemakkelijk te reinigen en onderhoudsarm. Als u de look niet leuk vindt, kunt u deze aanpassen aan het ontwerp van uw eigen huis door middel van een kleurcoating.

Reiniging en renovatie van dakafvoer

Gebladerte verstopt de goot.
Gebladerte kan een goot verstoppen
kuchina/stock.adobe.com

Een dakafvoersysteem moet regelmatig worden gereinigd, zodat het water ongehinderd kan blijven wegvloeien. Als u geen dakreiniging uitvoert, kan het vocht anders leiden tot schade aan het bouwweefsel als het water over de rand van de goot loopt. In de regel is het voldoende om de goot- en afvoerbuizen eenmaal per jaar schoon te maken. Vuil en bladeren moeten worden verwijderd om ongehinderde drainage mogelijk te maken. Als u niet vrij bent van duizeligheid, moet u een specialist inhuren voor het dakwerk in plaats van zelf op het dak te klimmen. Degenen die deze taak zelf durven te doen, moeten echter met absolute voorzichtigheid te werk gaan.

De meeste vakkundig geïnstalleerde dakafvoersystemen zijn robuust en duurzaam. Als de leidingen echter lekken, is het zinvol om een professionele loodgieter in te huren en op zoek te gaan naar de oorzaak. In zo’n geval is meestal een renovatie van het systeem nodig. In het kader van een dakrenovatie of een zolderverbouwing kan het ook nuttig zijn om de dakafvoer te verbeteren.

Deel artikel: