Ausbauhaus – help een handje en bespaar geld

Bij een uitbreidingswoning neemt de opdrachtgever zelf de binneninrichting over.



Laatst bijgewerkt op maart 30, 2022 door Energiebesparen

Bron afbeelding: BG/stock.adobe.com

Als je een huis wilt bouwen, moet je rekening houden met aanzienlijke kosten. Als je de kosten van het bouwen van een huis wilt verlagen, kun je als bouwer ook zelf wat werk overnemen en kiezen voor een zogenaamd uitbreidingshuis. Kies je voor deze variant van woningbouw, dan kan het echter geen kwaad om een bepaald vakmanschap te hebben. We leggen uit waar het Ausbauhaus over gaat.



Wat is een Ausbauhaus?

Als u zich informeert over de bouwplanning, zult u ook de term Ausbauhaus tegenkomen. Maar wat is het? In de regel beschrijft een uitbreidingshuis een huis waarin de bouwer zelf tal van werken overneemt. Net als bij een geprefabriceerd huis worden componenten geprefabriceerd in een fabriek en geassembleerd op de bouwplaats. In de meeste gevallen worden alleen de buitenschil, het dak en de isolatie overgenomen door het bouwbedrijf. Je krijgt dus in principe een schil – maar de interieurinrichting en extra’s in het ontwerp worden door de klant zelf uitgevoerd.

Zo staat het Ausbauhaus in contrast met een sleutel-op-de-deurwoning, die meestal helemaal klaar is voor bewoning. De meeste aanbieders van geprefabriceerde huizen hebben echter ook verschillende uitbreidingsniveaus in de aanbieding, afhankelijk van wat u zelf wilt overnemen. U kunt bijvoorbeeld beslissen of de verwarmings- of elektrische installatie en de sanitaire voorzieningen al aanwezig moeten zijn voordat u zelf verder gaat met de uitbreiding. Natuurlijk is er veel te doen voor ijverige bouwers, want het blijft niet alleen bij het leggen van vloerbedekking of het schilderen en behangen van muren. Voor een deel worden de materialen voor het interieurontwerp echter ook geleverd door de aanbieder van het geprefabriceerde huis, dus ze maken deel uit van het pakket.

In principe kunnen alle woningtypen ook als uitbreidingswoning worden gepland. Als bouwer kun je natuurlijk een hoge mate van eigenheid meenemen in het ontwerp van je eigen woning.

Vind ambachtslieden

Uitbreiding huis of liever turnkey bouw?

Voordat u kiest voor een uitbreidingswoning, moet u er natuurlijk zeker van zijn of dit type gebouw ook voor u de juiste is, want als bouwer is hier veel werk te doen. Daarom moet je ook eerlijk tegen jezelf zijn en aan jezelf toegeven wat je echt zelf kunt overnemen en waarvoor je liever een professional moet inhuren.

Het is dus de moeite waard om vooraf eens te kijken naar de voor- en nadelen van een uitbreidingswoning:

Voordelen van het uitbreidingshuis

  • Lagere kosten door intern werk
  • Mogelijkheid van een zogenaamde “spierhypotheek”
  • Vrije tijd management
  • Aanpassing
  • Geen afhankelijkheden
  • Nauwkeurig berekende materialen van de leverancier

Nadelen Ausbauhaus

  • Afhankelijk van je eigen kunnen
  • Mogelijk langere bouwtijd
  • Eigen aansprakelijkheid
  • Geen vorderingen tot rectificatie

Hoeveel kun je besparen met een uitbreidingshuis?

Natuurlijk kun je met een uitbreidingswoning veel besparen ten opzichte van een sleutel-op-de-deurwoning. Dit komt vooral door het feit dat je niet hoeft te betalen voor werk of werktijd. De uiteindelijke prijs is, net als bij een normaal huis, natuurlijk vooral afhankelijk van de grootte en de uitrusting. Kleinere uitbreidingswoningen kun je soms zelfs je eigen huis noemen voor bijna 50.000 €. Hier is echter ook een hoge mate van eigen inbreng noodzakelijk.

Wat kun je zelf doen, wat wil je liever niet?

Ook al is het verleidelijk om veel zelf te doen zodat de kostenberekening voor het bouwen van een huis zo goedkoop mogelijk is, je moet je eigen mogelijkheden zeker niet overschatten. Sommige dingen kun je gemakkelijk zelf doen, zelfs met weinig ervaring, voor anderen moet je zeker een specialist inhuren, anders kan het soms gevaarlijk zijn.

Het schilderen van muren is gemakkelijk mogelijk, zelfs voor onervaren doe-het-zelvers, evenals het leggen van vloerbedekking – het leggen van laminaat is hier een van de gemakkelijkste varianten. Zelfs gipsplaten muren kunnen relatief eenvoudig worden getrokken met gipsplaat om kamers te verdelen. Andere dingen zijn echter moeilijker te implementeren en vereisen een zekere mate van vakmanschap, bijvoorbeeld als je de trap zelf wilt bouwen.

Zelfs ervaren doe-het-zelvers moeten echter stoppen voor de elektrische installatie, want hier Kleine foutjes kunnen soms heel gevaarlijk zijn. Dus hier is het logisch om ze rechtstreeks bij de provider te plannen of om een professionele elektricien in te huren. Verwarming en sanitair installatie kan ook moeilijk zijn, en ook hier moet u zich serieus afvragen of de besparingen de inspanning rechtvaardigen.

Deel artikel: